Exista viata dupa cutremur: Atentie la solul de sub case

×
Codul embed a fost copiat

Daca vrem cladiri solide, trebuie sa cunoastem perfect pamantul de sub ele. In campania "Exista viata dupa cutremur, avem astazi lectia despre studiul solului, predata de specialisti din Chile.

Ei recomanda atentie maxima pentru fiecare metru patrat din terenurile pe care e sapata fundatia. Altfel, constructiile pleaca din start cu un handicap urias in lupta cu seismele care le pot darama usor.

Degeaba-i construit imobilul dupa tehnologii moderne, in baza unor coduri stricte, daca nu este ridicat in functie de portiunea de teren de sub el. E sfatul pretios primit din Chile, unde studiul solului este vital cand vine vorba de cutremur. Intr-o tara cu activitate siesmica intensa, autoritatile din Chile cartografiaza toate zonele cu aviatia militara. Specialistii culeg date cu aparatura speciala si din subsol, sa vada unde pot fi ridicate case si unde blocuri inalte.

Nu cum se intampla in Romania, unde studiul pamantului, este cel mult recomandare, nu lege.

Dupa cutremure aproape zilnice, chilienii au invatat o lectie pe cat de simpla, pe atat de eficienta: inainte de orice, trebuie sa stii unde poti construi si unde nu. Tipul de sol e esential. Nu poti ridica o cladire oriunde si oricum. Capitala Santiago este cel mai un exemplu. Nu se construiesc zgarie nori decat in nordul orasului.

Citește și
Rares Nastase in Chile
Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Explicatia e simpla. Sub acest cartier modern, Las Condes, este o suprafata intinsa cu roca tare. Se pot face sapaturi la mare adancime, cu tehnologii care sa legene, nu sa distruga cladirile in caz de cutremur. Cunoscand terenul, constructorii au putut ridica in zona cladiri de bussiness cu care se lauda toti chilienii. Sunt atat de buni, ca intr-o tara a cutremurelor au cea mai inalta cladire de pe continentul latino-american.

In rest, privind orasul, se vede ca nu peste tot au fost posibile structuri gigantice. Sunt cateva in zona centrala de maximum 15 etaje, dar mergand spre est, se imputineaza. Studiile au aratat ca aici pamintul ar putea crea probleme la cutremur, pentru ca pamantul are tendinta de a se rupe.

Pe colinele din jurul capitalei chiliene sunt doar case. Pamantul nu e suficient de solid si exista riscul ca falii intregi sa se desprinda daca au o presiune pe ele, adica o cladire. Asa ca primaria nu a autorizat cladiri inalte, iar proprietarii au inteles ca nu trebuie sa le ceara, desi multi si-ar fi dorit vile cu cateva etaje.

Printre ei, si un arhitect foarte bogat, care si-a amenajat o adevarata bijuterie imobiliara, pe o parcela mica de pamant de numai 700 de metri patrati. Pe aceasta suprafata a reusit performanta sa aiba o gradina japoneza uriasa, plus o vila mare cu o priveliste de vis, folosind o tehnica speciala si sapaturi adanci in deal.

N-a avut o misiune usoara: si-a imaginat o casa ce valoreaza 5 milioane de dolari, special pentru a o transforma in propriul muzeu, unde sa tina o uriasa colectie de arta asiatica, de 10 ori mai valoroasa decat imobilul. Si a vazut ce inseamna un cutremur pe deal: casa a rezistat, insa din cele 1500 de piese ale colectiei, pe 27 februarie, la 8,8 pe Richter, multe s-au spart si trebuie rastaurate.

De la ceramica si bronz, piese de zeci de mii de dolari fiecare s-au spart , iar refacerea va fi foarte costisitoare. Chiar si cea mai valoroasa piesa, estimata la sute de mii de euro, a fost la un pas sa se faca praf.

La aceeasi inaltime, dar la 150 de kilometri distanta de Santiago, in localitatea Vina de Mar, de langa Pacific, e plin de zgarie nori.

Turnuri uriase cu hoteluri si blocuri de locuinte, bine infipte intr-un pamant foarte tare, rezista cu succes pentru ca au o forma PIRAMIDALA, care le confera un plus de siguranta. Ceva mai departe, localitatea Val Paraiso, s-a ridicat pe munte. Pe strazi abrupte sunt vechile case coloniale, plus alte constructii noi, dar nu mai inalte de 3 etaje.

Toate aceste constructii sunt dictate de compozitia si consistenta solului. Chilienii nu-si pot permite sa ignore acest amanunt, avind o tara in care seismele lovesc crunt o data la cativa ani.

Pamantul moale prezinta risc mai mare pentru cladiri inalte, deoarece structura poate aluneca din fundatie. Aici pamantul se infunda sau e antrenat in ruperi de teren. Plus ca in solul moale si amplitudinea undelor creste, terenul se va misca mai intens decat unde este roca tare, unde cladirile vibreaza, se deformeaza, dar fundatia bine infipta le tine in picioare.

Chilienii nu s-au multumit doar cu ce le spuneau codurile, ci dupa fiecare cutremur mare cartografiaza oras cu oras, ca sa vada cum s-a comportat solul. Si dupa cutremurul din februarie, au fost fotografiate primele 5 localitati mari din sud.

Noua institutii, printre care si serviciile armatei, lucreaza in acest moment la cartografierea zonelor afectate. Se ia fiecare oras in parte si fiecare zona cu daramaturi, astfel ca, pe viitor, sa nu se mai construiasca la fel in ariile cu pagube.

De cartografiere nu se ocupa Serviciul lor de Cadastru, ci Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, semn ca problema solului e de siguranta nationala.

Fotografiile nu sunt luate de pe sateliti, ci se fac impreuna cu aviatia militara. In Chile terenul este de mai multe tipuri - majoritar e roca vulcanica, buna pentru a sustine constructii inalte. Mai exista putin teren argilos si o zona desertica, unde solul nisipos e chiar mai slab pentru constructii decat pamantul de la noi, si care face ca si asfaltul soselelor sa crape la cutremur.

Prin cartografiere insa, zonele nesigure pot fi evitate. Constructori si proiectanti au la dispozitie o baza imensa de date din care pot afla cum se comporta imobilele, care se preteaza pentru fiecare tip de teren si ce zone merita exploatate pentru cartiere noi.

Prin comparatie, Romania e tara tuturor posibilitatilor cand vine vorba de constructii: nu se fac studii de amplasament nici macar pentru cladiri inalte si putini proprietari stiu ca trebuie sa ceara studii ale solului, pentru a vedea cat de sigura e locuinta pe care o cumpara. Despre aberatiile constructive de la noi, veti putea urmari detaliat intr-un viitor reportaj al campaniei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte
Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte

Mai avem o sansa sa construim bine: daca invatam de la altii. Campania "Exista Viata dupa Cutremur " va dezvaluie reteta chiliana. Dupa ce au studiat zeci de ani comportamentul imobilelor la seisme, sud-americanii au gasit secretul blocurilor fara moarte.

Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile
Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile

Noua campanie a Stirilor ProTV isi propune sa deschida un dosar greu pe care nici un guvern nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare.

Destinatie pentru o vacanta exotica! Exista viata dupa cutremurul din Chile
Destinatie pentru o vacanta exotica! Exista viata dupa cutremurul din Chile

Poate pentru Pastele 2010 este prea tarziu, dar pentru 1 Mai, sau vacanta de vara n-ar fi rau sa stiti ca Chile nu este deloc de ocolit.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.