Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte

×
Codul embed a fost copiat

Mai avem o sansa sa construim bine: daca invatam de la altii. Campania "Exista Viata dupa Cutremur " va dezvaluie reteta chiliana. Dupa ce au studiat zeci de ani comportamentul imobilelor la seisme, sud-americanii au gasit secretul blocurilor fara moarte.

Asa se face, ca in tara lor, un cutremur de 8,8 pe scara Richter a starnit panica, dar nu a dus la o catastrofa. Pentru cine vrea sa invete sa salveze oameni chilienii au un sfat: cladirile cu ziduri de beton armat sunt mai bune pentru tarile cu risc seismic.

Iar daca au forma piramidala si fundatii adanci au sanse mai mari de a ramane in picioare dupa cutremur. Si noi obisnuiam sa construim asa inainte de Revolutie. Apoi insa am dat mai mult pe forma decat pe siguranta si am inceput sa inaltam blocuri pe grinzi si stalpi. Complet gresit, spun chilienii.

Cand seismul a lovit Chile axa Terrei s-a deplasat cu un metru si ziua s-a scurtat ziua cu 0,2 milisecunde. In noaptea de 27 februarie o miscare puternica, de 8,8 pe Richter, a zguduit o tara intreaga.

Citește și
Rares Nastase in Chile
Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Cladiri prabusite si oameni prinsi intre plafoane si blocuri de beton. Imagini apocaliptice, durere, tragedii la magnitudine mai mica de 7. Asa pot fi descrise imaginile surprinse imediat dupa cutremurele din China, Pakistan sau mult mai aproape de Romania, in Turcia.

Asta sa ne astepte si pe noi la primul cutremur mare? O tragedie provocata de legi permisive si lipsa controlului, cum s-a intamplat in Turcia?

Daca seismul ar veni acum, expertii cred ca scenariul turcesc se va repeta la noi. In viitor insa, ne-am putea salva, asa cum ne arata experienta chiliana. In tara dintre Anzi si Pacific, cutremurul din februarie a demonstrat inca o data ca se poate trece cu pagube si victime minore peste un seism care in alte zone a facut dezastru.

In Chile, la 8,8 pe scara Richter si trepidatii de 3 minute, blocurile au ramas in picioare, iar cei dinauntru au supravietuit: doar zece oameni au murit in cladiri mai inalte de 10 etaje. Restul, pana la 700, au fost inregistrati in case vechi din caramida si inecati de valurile tsunami. Chiar daca unele blocuri nu mai pot fi astazi locuite, ele si-au atins scopul pentru care au fost proiectate si construite: sa ii protejeze pe cei care le locuiesc.

In Val Paraiso, 4 turnuri noi de 12 etaje stau inca drepte, desi au fost atinse de unda distructiva, cea considerata de seismologi cea mai periculoasa. Puterea a fost aici atat de mare incat in subsolul blocurilor pamantul s-a crapat aproape modificandu-se relieful. Val Paraiso si alte cateva localitati din jur s-au deplasat spre sud cu 1 pana la 3 metri.

Cele 4 blocuri sunt acum evacuate. Expertizele facute imediat dupa cutremur au aratat ca nu mai pot fi locuite. O ancheta riguroasa urmeaza sa stabileasca daca ele vor fi demolate sau doar consolidate.

Ultimul mare cutremur care a lovit Romania, in 4 martie 1977, a avut 7,2 pe Richter si a dura 56 de secunde.1.391 de oameni au murit numai in Bucuresti si alti 7600 au fost raniti. 33 de blocuri au cazut in Capitala si 35.000 de locuinte s-au prabusit in toata tara, ranind peste 11.000 de oameni.

Pentru romanii care traiesc in Chile si care stiu ce ravagii a facut la noi seismul, experienta din 27 februarie a fost socanta. Multi au facut comparatia cu Romania si s-au infiorat gandindu-se ce s-ar fi intamplat cu rudele lor ramase in tara. Admiratia lor pentru sistemul chilian e vadita.

La 14.000 de km distanta, Romania ar fi fost cu singuranta ingenuncheata, ingropata sub daramaturi. Specialistii avertizeaza periodic ca in Romania se va produce un cutremur mare.

Spre deosbire de noi, chilienii pun pret pe viata lor si nu-si permit sa ignore un fapt: ca tara e zguduita de cutremure majore o data la cinci ani.

Cu responsabilitate au studiat, au cercetat si au reusit in 20 de ani sa faca din blocuri adevarate fortarete. Sunt atat de buni incat experti de pe intreaga planeta, inclusiv japonezii, vin sa invete de la chilieni. Din Romania nu merge nimeni, desi ar avea ce afla.

Mai au si chilienii probleme, din care insa ei invata. Intr-un cartier de blocuri mai vechi de 20 de ani, de la periferia Santiago-ului, zidurile s-au crapat pe lungime pentru ca imobilele erau din caramida. Ca multe din Romania.

Desi au cedat peretii exteriori, parca franti de la jumatate, blocurile nu s-au prabusit. Expertii au tras imediat concluzia: e nevoie de ranforsari exterioare. Acest tip de blocuri va intra in reparatie capitala inca in cursul acestui an. La structura de rezistenta nu se va umbla: chilienii cladesc de mult cate un nucleu solid la orice imobil, un fel de coloana vertebrala care sustine toata cladirea.

Chilienii folosesc sistemul "coloane tari, imbinari flexibile": imobilul se indoaie, dar nu se prabuseste. Si in Romania s-a construit asa dupa cutremurul din '77 si pana in '90. Dupa aceea insa, in goana dupa profit rapid si in febra recompartimentarilor, investitorii au preferat metode cu stalpi si grinzi, un sistem care poate pune serioase probleme daca se fac greseli de executie sau daca se fura din materiale.

Specialistii spun ca la cutremur mare se comporta mai bine structura cu ziduri de beton armat, numite si diafragme, decat cea cu stalpi si grinzi, desi acestea sunt cele mai multe blocuri de la noi.

In Bucuresti, zona predispusa la dezastru, sunt dubii si la locuintele noi. Specialistii vorbesc de cartiere ridicate pe gropi de gunoi sau pe afluenti secati ai Dambovitei.

Nici un specialist de la noi nu stie cum se vor comporta cladirile noi la cutremur. Mai mult, exista lacune in codul constructiilor, care pun in pericol chiar si imobilele mici.

In blocurile vechi din Bucuresti e jale. Majoritatea au structurile subrezite de timp si de interventiile inconstiente ale proprietarilor. Sunt sute de blocuri cu astfel de probleme, insa nimeni nu le-a inventariat uzura. Autoritatile au identificat initial 300 de blocuri cu bulina in anii 90. Lipsa fondurilor a oprit insa numaratoarea, asa ca nimeni nu poate spune care este totalul cladirilor care stau sa cada.

Intre timp, chilienii isi fac treaba cu responsabilitate. Imediat dupa cutremurul din februarie, inspectorii au inceput sa verifice imobil dupa imobil.

In vreme ce noi traim relaxati cu speranta ca poate cutremurul nu ne va lovi tocmai pe noi, Chile se pregateste deja pentru urmatorul seism major. Isi cunosc terenul si tipul de seism si pe baza lor au inovat tehnologiile cunoscute.

Structurile moderne din capitala au fost proiectate sa "se balanseze" odata cu miscarile pamintului, avand fundatii flexibile. Iar cladirile inalte au o forma aparte, piramidala, inspirata din arhitectura civilizatiilor maya si inca.

Regula e simpla- baza mai mare tine structura in picioare pentru ca centrul de greutate coboara.

Reguli simple de fizica pe care, teoretic, le stim si noi dar pe care, din cauza legislatiei permisive si a dezinteresului autoritatilor, nu le aplicam. Cu acordul tacit al statului, dezvoltatorii nostri construiesc dupa imaginatia proprie, mizand mult pe arhitectura si foarte putin pe siguranta.

In Chile, acolo unde guvernul pune pret pe viata oamenilor, nimeni nu-si permite sa ignore cercetarile specialistilor: de zeci de ani, seismele dicteaza structura si forma constructiilor, si nu imaginatia investitorilor. Acolo, dezvoltatorii ale caror cladiri se prabusesc sau sunt avariate la cutremur ajung la inchisoare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Un nou cutremur in Chile de 6,1 pe scara Richter!
Un nou cutremur in Chile de 6,1 pe scara Richter!

Un nou seism a zguduit Chile, vineri dimineata, transmite Institutul de Geofizica american (USGS). Epicentrul a fost localizat la 65 de kilometri, sud, de orasul Concepcion si la 482 de kilometri sud-est de capitala, Santiago.

Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile
Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile

Noua campanie a Stirilor ProTV isi propune sa deschida un dosar greu pe care nici un guvern nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare.

Cutremurul din Chile a deplasat orasul Conception cu trei metri catre vest
Cutremurul din Chile a deplasat orasul Conception cu trei metri catre vest

Cutremurul cu magnitudinea de 8,8, care a devastat zona central-sudica a statului Chile la 27 februarie, a deplasat orasul Conception cu peste trei metri catre vest.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.