Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile
Noua campanie a Stirilor ProTV isi propune sa deschida un dosar greu pe care nici un guvern nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare.
Putem, oare, sa dormim linistiti sau sa lucram fara grija in cladirile Romaniei? O comparatie facuta cu tara cea mai avansata in domeniul constructiilor, Chile, ne demonstreaza ca nu. Legi haotice, imobile facute la intamplare si autoritati indiferente ne pun viata in pericol. De astazi incercam sa raspundem la intrebarea: in Romania, exista viata dupa cutremur?
Chile. Iata o tara care ne-a uimit recent, cand un cutremur de 8,8 pe Richter a facut pagube minore si 700 de morti. Care sa fie secretul chilienilor? Si, mai ales, ce s-ar fi intamplat in Romania dupa un astfel de seism? Colegii nostri Rares Nastase si Mihai Dina au zburat 14000 de km pana in Chile, intr-un demers jurnalistic fara precedent, pentru a va prezenta un sistem extrem de bine pus la punct, care salveaza vieti. Speram ca, la final, autoritatile vor incepe in sfarsit sa ia masuri pentru a-i salva si pe romani.
Cand s-a zguduit Chile, cutremurul a fost de 500 de ori mai puternic decat cel din Haiti. Numarul victimelor si amploarea pagubelor au fost insa de 300 de ori mai mici. In Turcia, Pakistan sau China, cutremure de 7 grade au facut cladiri praf si pulbere, in Chile, la 8,8 grade, blocurile... s-au indoit!
La asa forta distructiva, Romania ar fi fost ingenuncheata, ingropata in moloz, recunosc toti specialistii nostri. Care e secretul chilienilor? Cum reusesc ei sa ridice constructii care nu cad la cutremure si ce ar trebui sa invete autoritatile romane de la ei? Veti afla, pas cu pas, in cadrul unei campanii a Stirilor Protv.
Chilienii stiu sa construiasca poduri sau zgarie-nori care raman in picioare chiar daca sunt zguduite zeci de secunde cu o intensitate uriasa de 8,8 pe Richter, distrugatoare pentru Romania.
Ar fi posibil ca Romania sa reduca numarul de victime in cazul unui cutremur devastator, daca ar aplica modelul anti-seismic chilian?
De pe Muntele San Cristobal, aflat la 500 de metri deasupra orasului, se vede toata urbanizarea excesiva pe verticala. Este uimitor cum rezista Santiago cu atatea cladiri turn, in conditiile in care a trecut peste un cutremur extrem de puternic si a avut 400 de replici in doar trei saptamani.
Fiorul trepidatiilor nici nu poate fi evitat, chilienii trec zilnic prin miscari de 5,6 grade si, o data la 5 ani, de peste 7 grade pe Richter. Echipa PRO TV a trait pe viu un cutremur chilian de intensitate medie.
Chilienii isi permit astazi sa fie linistiti, la 50 de ani de la cel mai puternic cutremur masurat vreodata pe pamant: 9.5 pe scara Richter. Dupa ce si-au numarat mortii din zona Valdivia, pe 300 de km patrati, chilienii au inceput cercetarea serioasa.
Specialistii lor au inteles ca n-au cum sa imblanzeasca furia cutremurului, asa ca i-au invatat jocul. La Stirile PROTV ne povestesc cum au strans date atat din subteran, cat si din cladiri, si cum monitorizeaza anual comportamentul structurilor. Iar calculele minutioase sunt dublate de studii de laborator.
Echipa Stirilor Protv a "cercetat" laboratoarele Institutului de Seismologie din Facultatea de Geofizica din Santiago. Cum transpun chilienii datele obtinute din experimentele de laborator in proiectele cladirilor de zeci de etaje vom vedea in urmatoarele materiale ale campaniei.
Si tot atunci ii vom cunoaste pe numerosii specialisti seismologi care vin in Chile din toata lumea, mai putin din Romania, sa studieze si sa inteleaga fenomenul.
Cladirile inalte din Santiago sunt construite in forma de piramida, dupa ce autoritatile au inteles si aplicat notiuni elementare de fizica: centrul de greutate coborat face imobilele mai sigure, iar dezvoltatorii pot obtine turnuri mai inalte si mai solide. In plus, toate structurile moderne din capitala Santiago au fost proiectate sa "se balanseze" odata cu miscarile pamantului, avand fundatii flexibile.
In Chile, modul cum se construieste este prioritate nationala!
Pe intreg teritoriul, zonele de risc sunt atent cartografiate, iar statul stie unde mai poate permite constructii si in ce conditii. Pe santiere cresc cladiri cu imbinari flexibile, in care etajele se indoaie la grinzi, insa nu se prabusesc. Plus ca angajarea muncitorilor se face exigent, cu proba de lucru sub ochii sefilor.
Stirile PROTV va arata detaliat cum, peste reguli de constructie restrictive, chilienii au impus responsabilizarea dezvoltatorilor prin sanctiuni severe si raspundere exclusiva la daune.
Vom vedea si cum au fost proiectate podurile a caror structura a ramas intacta si care au cazut doar pentru ca pamantul a fugit cu totul de sub ele.
Veti vedea ce-i lipseste Romaniei, cat de mari sunt diferentele si cat de departe suntem de modelul chilian. O campanie care-si propune sa traga semnalul de alarma pentru autoritati: cutremurul va veni. Sta in puterea lor sa salveze oameni. Cum si ce ar trebui sa faca, intr-o analiza amanuntita, la Stirile PROTV.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, stirile protv, campanie, Rares Nastase,
Dată publicare:
22-04-2010 00:00