Primarita care a facut 15 ani voluntariat, apoi a "primit" un oras pe mana. Ce a realizat in numai jumatate de mandat

Ultima actualizare: 06-06-2016 00:48

CAUTAM PRIMAM, EPISODUL 20. O primarita din fosta RDG si-a inceput cariera in administratia locala pe cand avea 20 de ani si a facut 15 ani voluntariat, pe langa alti politicieni si primari, pana a ajuns sa conduca un orasel german.

A dovedit ca este o femeie capabila si onesta, care se tine de cuvant. Merge la targuri de turism, ca sa-si promoveze orasul, unde a mizat pe investitii in educatie si zone de agrement. Duminica, in ziua alegerilor, veti putea urmari, o editie pe larg a emisiunii "Romania, te iubesc!", despre primarii din Germania si Olanda. Edilii de la noi ar putea sa-si ia notite.

Nemtii au planificat ca odata cu unificarea celor doua Germanii sa exista dezvoltare unitara in toata tara. E o strategie prin care zonele bogate din vest si sud au contribuit si contribuie inca financiar pentru ca estul si centrul Germaniei sa aiba prosperitate.

In ultimii 20 de ani, Bundestagul a directionat catre fosta Germanie de Est peste 5 mii de miliarde de euro. Sunt bani care se vad in modul cum arata astazi toate localitatile din aceasta zona.

E ora 9 si in primaria orasului Storkow toti angajatii sunt la birou. Primarita are acte la semnat, pentru un viitor parteneriat cu o fundatie, pentru promovarea localitatii. O cheama Cornelia Ludwig si a castigat mandatul dupa ce a demonstrat localitatii ce poate face din pasiune, pentru comunitatea ei. A lucrat vountar, cu 3 dintre fostii edili, localnicii au cunoscut-o si ulterior au votat-o cu o majoritate covarsitoare.

Cornelia Ludwig, primar Storkow: "Am intrat la 20 de ani in administratia locala, si 15 ani am fost primar in satul meu, dar primar voluntar, am fost consilier al primariei si reprezentant in Consiliul Judetului, si m-am prezentat in 2011 la alegeri si am castigat, imi place politica, am studiat Politica si Sociologie, si am multe satisfactii de la aceasta meserie."

A considerat voluntariatul un fel de stagiatura, care sa o pregateasca pentru o cariera in administratie.

Cornelia Ludwig, primar Storkow: "E meseria visurilor mele, mi-am transformat hobby-ul intr-o meserie, am facut dintotdeauna politica comunala, si imi face o placere deosebita sa lucrez pentru oameni, sa dezvolt sa imbunatatesc calitatea vietii, e ce imi place mie ce mai mult, si nu as fi nimic altceva."

Angajatii primariei spun ca e foarte hotarata si convingatoare. Storkow e un oras format din 13 sate, intr-o zona de campie, aflat la o ora de mers cu masina de Berlin.

Cornelia Ludwig, primar Storkow: "Suntem un oras mic, de 180 de km patrati, avem 9 mii de locutori, a scazut numarul de locuitori in ultimii 10 ani, bugetul e cam de 14 milioane de euro pe an."

E un oras aerisit, daca te gandesti ca sunt 9 mii de locuitori pe o suprafata cu doar 60 de kilometri patrati mai mica decat Bucurestiul. Pare o comuna mai mare, cu strazi, parcari si cladiri renovate.

Seful departamentului de constructii din subordinea primaritei ne face turul institutiei. E o fosta judecatorie, modernizata, din care au mai ramas la parter celulele de arest. Un imobil frumos restaurat, despre care directorul directiei de constructii spune ca trebuia sa fie un exemplu pentru toti cetatenii. Omul explica si ca emiterea autorizatiei de constructie in acest land nu e in sarcina primarului, ci la o comisie de la judet.

Sef constructii: "Nu o dam noi autorizatia, e o comisie, la noi vine sii ii spunem in ce conditii construieste, care sunt regulile."

In multe zone din fosta Germanie de Est le-au fost luate o parte din atributii primarilor, tocmai pentru a nu exista derapaje si abuzuri. Seful de la constructii spune ca inainte sa vina la Storkow a lucrat in urma cu 7 ani in Romania. A avut contract cu ambasada de la Bucuresti si stie haosul urbanistic de la noi.

Sef constructii: "In Germania totul e mai organizat, sunt lucruri stabilite de zeci de ani, legi clare, fiecare stie ce are de facut. In Romania inca e in continuare lipsa de organizare."

Il mira ca Romania are inca localitati foarte mici, comune care nu se unesc administrativ, pentru o administrare coerenta. Spune ca ar putea lucra si intr-o primarie din Romania, dar il sperie faptul ca legile romanesti sunt usor de interpretat si ocolit.

Sef constructii: "Pe de o parte sunt aceste situatii precum coruptia, dar nu e singurul motiv, mi se pare ca lipsesc si structurile, aveti unitati teritoriale prea mici, nu pot atrage bani eficient banii europeni, la modul cum se fac bugetele si sunt atrase investitiile. Daca unitatile administrative sunt prea mici, nu pot reusi."

Stie ca avem prea multi primari, prea multi sefi peste bugete mici, lovite de interese.

Sef constructii: "Atunci cand vreau sa desvolt durabil un oras sau o regiune, trebuie sa colaborez si cu vecinii. Trebuie sa fie coordonare in eforturi, nu putem sa investim nimic in Storkow pana nu am cerut parerea comunelor invecinate. Avem un concept de dezvoltare regional si fiecare proiect trebuie sa se potriveasca."

Mai stie romaneste, dupa 4 ani petrecuti in Bucuresti.

Primarita nu a fost in Romania, dar a aflat multe despre mandatele primarilor de la noi. Ea are mandat pe 8 ani, din care au trecut abia 4. A pariat pe cartea educatiei si a turismului intr-un orasel care la prima vedere nu are prea mult de oferit.

Primarita a accesat fonduri europene pentru renovarea scolilor din fiecare sat inclus in localitate, dar a primit de curand 5 milioane de euro pentru o sala de sport multifunctionala. In turism, a cerut consiliului sa ii permita modernizarea podurilor cu ecluza din oras, pentru ca apoi sa poata organiza plimbari cu barca pe un canal care duce catre un lac urias, de langa oras. Lacul si podurile mobile vechi de sute de ani sunt astazi emblema orasulului.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO