Capitala Germaniei, un magnet pentru tineri. Cat ii costa pe studenti chiria intr-un oras in care pana si graffiti-ul e legal
CAUTAM PRIMAR, EP. 17. La fel ca Bucurestiul, Berlinul are chirii accesibile si anumite zone de ghetou cu imobile pline de grafiti. Dar asemanarile se opresc aici.
Campania "Cautam primar, model european" ajunge in capitala Germaniei, unde autoritatile au inclus fostele cladiri socialiste intr-un proiect prin care sa fie integrate, frumos, curat si corect in peisaj. Au fost construite camine studentesti si blocuri de garsoniere si au aparut cartiere cochete, cu multa verdeata si chirii mai mici decat in restul Germaniei.
Odinioara unul dintre cele mai mari simboluri ale socialismului german, Berlinul se prezinta astazi avangardist si plin de tineri. Un loc care atrage miliarde de euro din turism in fiecare an. Berlinul a devenit un centru al evenimentelor internationale, cu numeroase reguli care sa mentina orasul accesibil pentru populatia tanara. Acolo nu se ridica masini, dar exista multe parcari cu acces gratuit. Sunt si numeroase facilitati pentru rezidenti, dar si interdictii dictate de edili, ca sa limiteze specula imobiliara si defrisarile.
E ora pranzului in Berlin, si aceste tinere canta pe o pasarela de langa santierul pentru o noua gara. E un nod important intre reteaua de metrou si liniile de cale ferata care duc si aduc navetisti in capitala Germaniei.
Orasul e plin de provinciali veniti din toata Germania, dar sunt multi locuitori care s-au mutat din afara tarii. Ea este irlandeza, si a venit pentru calitatea vietii. Ii place oferta de muzee si PUB-uri, dar si ca exista numeroase piste pentru biciclisti.
Berlinul e un oras al contrastelor, un loc avangardist, care cucereste an de an populatie tot mai tanara din toata lumea, pentru ca ofera spectacole, expozitii, viata de noapte, concerte, zone de promenada, cu localuri si terase, si multe spatii verzi. El s-a mutat din Canada in Europa, la 24 de ani. A ales Berlinul, pentru ca sunt mici chiriile.
Iar el este francez, adept al curentului lumber si sustine ca nu a pregetat un moment cand a aflat ca poate munci la Berlin, intr-o filiala a unei multinationale. Locuieste in fostul Berlin de Est, la doi pasi de imobile in paragina.
Berlinul isi construieste de mai bine de un deceniu imaginea de oras cool, in care esti liber sa traiesti si sa te distrezi frumos. Cea mai mare problema urbanistica o reprezinta blocurile de langa fostul zid, aflate in prezent in buricul orasului, dar inainte de 90 erau la marginea Berlinului de Est. Sunt multe case parasite, in care au intrat chiriasi clandestini. Langa ele sunt camine studentesti. Pe aceste tinere din Rusia nu le mira deloc cladirile in paragina.
Berlinul demonstreaza an de an ca imbratiseaza tot ce este diferit, iesit din normalitate, si din acest motiv e si foarte apreciat. Zona Kreuzberg e patria grafitti-ului. Aici gasesti cladiri pictate de sus pana jos, pe care autoritatile nu numai ca le accepta, dar le incurajeaza in acest loc. S-a mers pe ideea ca daca nu ii poti opri, li te poti alatura. E un soi de parteneriat tacit cu cei din comunitate.
Primaria nu amendeaza aici pictarea peretilor si a incurajat mai multi investitori sa deschida baruri si terase in cladiri care apartineau municipalitatii. Pana si edilii au dispus ca blocurile din zona sa fie pictate cu desene diverse, in tonuri vii, odata cu reabilitarea termica. Per total, autoritatile nu au izolat de restul orasului aceste strazi, ci au facut tot posibilul sa aduca vad si populatie in aceste zone. Locul a devenit in timp o atractie turistica, o enclava urbanistica intesata cu tineret rebel, asa ca la Berlin lumea nu se orienteaza catre un centru vechi, ci are mai multe cartiere destinate distractiei. Si peste tot ajungi usor cu metroul, orasul ofera o retea cu traseu cand subteran, cand suprateran, la cativa metri deasupra soselelor.
Parcarile libere de sub metroul berlinez sunt o raritate in Germania, si sunt foarte apreciate de oameni. Autoritatile au luat masura de a le mentine fara taxa tot pentru ca orasul sa fie cat mai accesibil. Statiile au fost modernizate, si multi localnici lasa masina sau bicicleta sub statie si calatoresc cu metroul.
Chiriile pornesc de la 300 de euro in Berlinul de Est, iar studentii se pot descurca si cu 800 de euro pe luna, modest ce-i drept. Dar au gratuitate in mai toate spatiile de cultura si reduceri peste tot. Rezidentii au permise pentru transport in comun cu care si prietenii lor pot calatori seara, gratuit, dca ii insotesc. Iar pe piata chiriilor edilii incearca sa elimine specula si cresterile artificiale de preturi. Incepand cu 1 mai aplica o lege care interzice inchirierea unui intreg apartament, pe 2-3 zile, prin portaluri online de profil, persoanelor care nu au un permis de oras. Pentru ca la Berlin e nevoie de un permis de oras. Legea prevede ca poti inchiria totusi o camera, dar nu tot apartamentul, si a fost adoptata inca din 2014, dar a avut o perioada de tranzitie de doi ani. Nu a fost aplicata de pe o zi pe alta, ca oamenii sa se obisnuiasca cu ideea. De acum insa, proprietarii de apartamente care incalca legea vor fi amendati cu …100.000 de euro! Adica risti sa iti pierzi locuinta, daca te prind inspectorii primariei cu turisti de weekend si nu ai fonduri sa achiti amenda. Au de castigat si hotelurile, care ofera 128 de mii de locuri, si au in general preturi mai mici decat in alte orase mari din Germania.
Permisul de oras se obtine rapid. Primariile Berlinului au de mai bine de un deceniu ghisee unice, unde cetatenii pot obtine usor diverse documente. Sunt locuri unde autoritatile au permis ca diverse trupe de teatru sa le faca momentele de asteptare mai usoare.
Gasesti cultura in primarie, pe strazi, pe ferestrele cu vitralii de la cladiri monument. Germania are 16 landuri, din care 3 sunt orase-land, fiind puternic dezvoltate, iar Berlinul este unul dintre ele. Are 3 milioane si jumatate de locuitori, pe 800 de kilometri patrati, un spatiu de aproape 4 ori mai mare decat Bucurestiul. Un oras aerisit, o capitala cosmopolita, cu un peisaj urban atractiv, care imbina istoria si cultura, cu perioada moderna.
Berlinul este mult mai sarac si cu mai putine pretentii decat alte orase precum Hamburg Munchen sau Dusseldorf, dar este mult mai prietenos, si mai dezinhibat decat acest orase in care gasesti multe investitii si multe proiecte. Berlinul a mizat pe cartea urismului de weekend si pe accesibilitatea pentru tineri.
In parcuri se face jogging in miezul zilei, oamenii sunt relaxati, iar pe strazi e un furnicar pietonal permanent, mult mai mare decat cel auto. Iar santierele se desfasoara in Berlin fara inchiderea traficului. Iata cum se schimba conductele de canalizare in acest cartier - escavatorul e usor incomodat, dar soferul e obligat sa lucreze astfel incat sa nu deranjeze prea mult circulatia pe
trotuar.
Si iata cum se lucreaza in alt cartier din inima Berlinului. E santier mare pe strada Martin Luther, chiar in fata Primariei din districtul Schoneberg. E primaria celui mai important din cele 12 sectoare ale orasului, iar pe vremea razboiului rece a fost primaria Berlinului de Vest.Pacarea din fata primariei e aproape plina, dar tot mai multi functionari vin la serviciu cu bicicleta. Printre ei acest tanar. Il cheama Sven Wehrend si e consilier municipal.
Functia de consilier e onorifica, nu primeste salariu, iar cand nu vine la primarie, e student la calculatoare. Are 25 de ani si declara ca nu ii place in administratie, dar a vrut sa se implice activ in viata comunitatii. Faptul ca a fost sustinut de un patid si a ajuns in consiliul sectorului este o alta dovada ca Berlinul e un oras al tinerilor, pentru tineri, condus de tineri.
In primariile din Berlin, consilierii din toate sectoarele e intalnesc periodic si isi impartasesc planurile. Sunt discutii libere, e prilej pentru proiecte comune si nu de directive de la partid sau interese obscure.
Orasul e impartit in 12 sectoare, fiecare cu edilul sau, in timp ce primarul general are o functie de asemanatoare premierului de la noi. Vorbim totusi de o capitala, asa ca e bataie mare pentru locurile de parcare, si gasesti masini lasate haotic, in pripa, diferit de modul cum se parcheaza in general, in Germania. Autoritatile aplica amenzi, dar nu au recurs la ridicatul masinilor, pentru ca si-au asumat ca nu au amenajat suficiente locuri pentru locuitori.
Ar mai fi de spus ca vara se poate face nudism intr-o zona din parcul central, la doi pasi de celebra poarta Brandenburg, iar orasul primeste anual peste 25 de milioane de turisti. Adica are mai multi vizitatori decat sunt locuitori in toata Romania. Sunt aproape 120 de mii de targuri si expozitii anuale care aduc la bugetul orasului peste 2 miliarde de euro. Banii din turism sunt folositi pentru a imbunatati an de an o capitala care isi expune frumos contrastele. In care alesii contribuie coerent la statutul de oras accesibil, avangardist si foarte atragator.