Orasul din Germania in care oamenii platesc taxa pentru a intra in parc si toata lumea e multumita. Cum i-a convins primarul
CAUTAM PRIMAR, EPISODUL 16. E plina tara de parcuri si paduri cu intrare libera, dar nemtii merg in spatiile verzi cu taxa.
Campania "Cautam primar, model european" revine in orasele germane, acolo unde am gasit parcuri foarte curate, unde e interzis accesul cu bicicleta sau cu animale de companie.
Oamenii pot sa traga un pui de somn pe iarba, langa un card de rate salbatice. Vorbim despre parcurile cu taxa, care au aparut in Germania, dupa ce un primar le-a explicat localnicilor cum pot aduce bani orasului, iar ei l-au ascultat.
Cand au pus taxa pe un parc, locuitorii s-au grabit sa isi cumpere abonamente. Asa procedeaza nemtii de la Mannheim, atunci cand vor sa ajute primaria. Dovedesc astfel ca au incredere totala in alesii lor, cand ei le cer sa sustina financiar o idee. Oamenii inteleg ca sprijinind municipalitatea se ajuta de fapt pe ei, prin fondurile care se strang la bugetul local si care sunt folosite prin alte proiecte ca sa infrumuseteze orasul. Cu banii din abonamentele anuale de vizitare a parcului sunt platite servicii suplimentare de curatenie in tot orasul.
Se ia un parc, se imparte in doua jumatati, se ingradeste o parte unde se introduce tarif de intrare, in timp ce a doua jumatate ramane cu acces gratuit. Asta au facut in urma cu 7 ani autoritatile orasului german Mannheim, cu parcul lor principal.
Se numeste Luisenpark si in portiunea dinspre centrul orasului localnicii au a dispozitie gratuit un spatiu verde urias, cu alei curate. Dar adevarata fata a parcului se deszvaluie abia dupa ce platesti tichet de intrare, in jumatatea modernizata. Unde nu e voie nici cu caini nici cu bicicleta, dar copiii pot zburda linistiti printre animale si pasari.
"Pare o situatie atipica pentru Germania, care are multe spatii verzi cu acces gratuit, aici platesti 4 euro, dar beneficiezi de o gradina botaniza, una zoologica, si in rest mult spatiu verde", explica Rares Nastase.
"Fiecare poate cumpara un bilet, trebuie sa faci asta ca sa vezi florile si tot ce ti se ofera.
- Si e o firma care se ocupa e tot?
- E orasul. Nu e o companie, ci primaria. Asta e abonamentul pe un an.
- Si poti intra de cate ori vrei?
- Da. Si cat costa? 40 de euro."
Acest reportaj nu este unul despre turism si calatorie, desi aceste imagini asta induc. Primaria din Mannheim are un serviciu special care se ocupa de zona ingradita. Pe pajisti a fost adus pasaret divers, mai ales in zona lacului, unde gasesti de la Flamingo, la lisite si lebede, dar poti mangaia pesti uriasi si te poti hrani veveritele intalnite pe alei.
"La ultimul recensamant orasul Mannheim avea 300 de mii de locuitori. Iar autoritatile au anuntat ca anul trecut au vandut in jur de 178 de mii de permise anuale. Nu le-au cumparat doar cei din oras, ci si din localitatile vecine. Un calcul arata ca la buget au intrat 7 milioane de euro, bani cu care poti face investitii aici, sau in alte zone", mai spune Rares Nastase.
Autoritatile locale au cerut ajutorul localnicilor in aceast demers. Oamenii trebuie sa sustina financiar o oaza verde care este de mai bine un deceniu premiata in Germania ca fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri ale tarii. In mijloc are si un turn de observatie, si poti vedea orasul de la peste 120 de metri inaltime.
"E ceva atipic, nu am mai intalnit dar e bine organizat, e ok nu intra cu caini, nici cu bicicleta."
Doamna stramba din nas vorbind de interzicerea bicicletelor, dar totusi a platit abonament. Oamenii s-au implicat, mai ales ca primaria ofera si reduceri.
"La inceputul anului e mai ieftin. Daca iei in timpul anului e 40, daca iei pana in februarie e 34 de euro. "
Iar 6 euro conteaza pentru orice neamt sadea. Pensionarii vin aici sa asculte sonate in aer liber, de la boxe atarnate prin copaci.
Nu gasesti terase cu muzica asurzitoare si nici fum de gratar. E doar murmurul naturii, al papagalilor giugiulindu-se prin copaci, ori susurul apei din mici fantani arteziene.
Daca stai mai mult de 10 minute in acest loc, uiti ca esti intr-o zona urbana. Un parc industrial se afla la nici 5 kilometri, un centru universitar e si mai aproape. Parcul nu este urias, e mult mai mic decat Herastraul din Bucuresti, dar ceva mai mare decat Cismigiul.
"Nu stiu daca e o solutie sa taie bilete in parcurile din Bucuresti, dar acst loc arata impresionant. Aici exista un lac, in Bucuresti avem o salba de lacuri", relateaza Rares Nastase.
La intrarile in parc soferii isi pot lasa masinile in 2 parcari care asigura in jur de 2 mii de locuri. Automatele unde platesti sunt alimentate de la soare, si prin zona trec 2 linii de tramvai. Cu ele poti ajunge rapid, pana in inima orasului Mannheim, asa ca o zi de weekend in oras trebuie sa includa si vizita in parc, si o sesiune de shopping, in centru.
"Zonele de promenada sunt o obisnuinta in orasele germane. Aici la Mannheim nu ai voie cu masina si nici cu bicicleta, ai in schimb tramvai, te poti plimba cateva statii in zona centrala”, relateaza Rares Nastase.
Centrul orasului se numeste Quadrat, pentru ca e un cartier cu strazi dispuse ca intr-o matrice, asemanator Manhatanului din New York. Iar strazile sunt numerotate cu litere si cifre.
Pe aceste strazi firma de curatenie vine de doua ori pe zi, asa ca nu gasesti cosuri pline, sau resturi pe jos. E o atentie deosebita in special in zilele de weekend, pentru ca atunci sunt strazile intesate cu oameni. La noi de multe ori se intampla de multe ori exact invers, firmele de curatenie strang vineri si mai vin luni.
Parcul si centrul pietonal sunt emblemele orasului Mannheim. Doua repere pe care autoritatile le pregatesc an de an, si pe care vrei sa le revezi oricand. Alesii din Mannheim au cerut taxa pe frumos, iar oamenii au inteles ca trebuie sa plateasca, pentru ca ajutand comunitatea, se ajuta pe ei.