Suma surprinzatoare platita de parintii din Olanda pentru fondul clasei, anual. "Nu le lipseste nimic copiilor"

26-05-2016 18:49

CAUTAM PRIMAR, EP. 14 Primaria construieste locuinte pentru parinti, iar acestia nu platesc fonduri pentru dotarea scolii.

In aceste conditii se dezvolta invatamantul in Olanda, iar campania Stirilor PRO TV "Cautam primar, model europen" va prezinta o scoala dintr-un oras universitar. Primaria organizeaza interviuri pentru a selecta parintii care vor locui in complexul de langa scoala. Chiria este mai mica decat in alta zona, dar in schimbul facilitatilor adultii trebuie sa amenajeze un spatiu pentru cei mici.

 

Zece euro pe an, atat este contributia la fondul clasei intr-o scoala din orasul universitar Maastricht, locul unde s-a nascut practic Uniunea Europeana. O romanca plecata din Bucuresti in urma cu multi ani ne-a vorbit despre conditiile excelente in care invata fetita ei in Olanda.

Contributia parintilor e mai mult simbolica pentru a-i implica in viata elevilor, dar scoala are toate dotarile asigurate de primarie - elevii au si laborator de patiserie si cofetarie, unde invata sa gateasca, dar si o sala de spectacole cu scena, pentru piese de teatru.

Olanda este impartita in 12 provincii administrative, iar Limburg este cea mai sudica dintre ele la granita cu Belgia. Capitala provinciei este la Maastricht. A fost prima localitate olandeza eliberata de fortele aliate in Al Doilea Razboi Mondial si este orasul in care s-a nascut practic Uniunea Europeana, prin Tratatul semnat in 1992.

Alice locuieste intr-un cartier cochet, aproape de centru. Conduce o asociatie, e casatorita cu un cetatean olandez si am intalnit-o pe cand mergea cu bicicleta sa isi ia fetita de la scoala.

Romanca vorbeste despre atentia uriasa cu care autoritatile locale privesc invatamantul in localitate. Maastricht este oras universitar si edilii orasului vor sa se asigure ca cetatenii primesc de mici, o educatie de calitate, asa ca autoritatile investesc serios in conditiile de invatamantul de stat, parintii copiilor nu vin cu bani de acasa, sute si mii de lei pentru fondul clasei si pentru diverse activitati, cum se intampla in scolile de la noi.

"Aici fondul clasei este 10 euro pe an. Nu cum se intampla in Romania. Dar nu le lipseste nimic", explica ea.

Ca nu le lipseste nimic ne arata directorul scolii, care functioneaza si cu o gradinita in aceasi incinta. Cei mici invata sa gateasca, sa coasa si sa se descurce in natura, si sunt pregatiti in general pentru viata. Pentru orele de creatie exista si o sala de teatru cu scena. Alice spune ca scoala are implementat un program Waldorf, foarte raspandit in Olanda. Unitatea de invatamant are langa ea un intreg ansamblu rezidential, administrat de primarie. Sunt locuinte scoase la inchiriere pentru parinti dispusi sa se mute intr-o comunitate care se implica activ in educarea copiilor.

Se fac renovari la alei si la imobile, in cadrul unui program integrat, in care primaria face o selectie atenta a familiilor care pot locuit in complex.

E o situatie care nici nu poate fi comparata cu ce se intampla in orasele romanesti, cu scoli fara sali de sport, fara toalete si cu imobile care fie stau sa cada, fie sunt intr-un perpetuu santier. In Romania mor elevi inecati in fose septice, la Maastricht alesii amenajeaza impreuna cu parintii trasee si zone de agrement langa curtea scolii, in care micuti sa copilareasca frumos, imediat ce termina orele de curs.

Acest barbat este scriitor, si locuieste in cladirile scolii. A renuntat la masina pentru bicicleta si spune ca vrea sa isi educe copiii sa nu depinda foarte mult de societatea materialista.

Emil Moller, parinte: "Toate prostiile pe care ni le baga in cap, sa te indatorezi etc, poti sa traiesti cu putin…"

Ca olandezii se multumesc cu putin se vede si din locuintele pe care le detin. Au apartamente cu camere mici, putini sunt cei care platesc mult pentru o casa spatioasa, pentru ca prefera sa faca multe alte lucruri cu banii.

Alice: "Aici societatea e altfel, oamenii nu vor case asa cum se doreste pe la noi, pe ei ii intereseaza sa calatoreasca mult, pleaca peste tot…"

E in sangele olandezilor sa calatoreasca mult, din vremea cand explorau marile si oceanele lumii. Si au o tara plina de ape, dar fara cutremure. Iar regulile de constructie nu sunt foarte drastice cand vine vorba de fundatiile cladirilor. Acestea pot avea mai putin de o jumatate de metru, pentru un imobil cu 3 etaje, o situatie imposibila pentru tara noastra.

Se vede ca inainte sa inceapa constructia au toate utilitatile trase, exista cablaje.

Olandezii nu pun carul inaintea boilor, in materie de constructii. Iar o casa ridicata fara sa respecte nomele, e imediat demolata. S-a intamplat cu un imobil dintr-o comuna aflata langa Maastricht, acolo unde primaria locala a fost sesizata de locatari ca proprietarul santierului nu respecta intocmai planurile afisate. In aceasi comuna lucreaza la primarie sotul romancei, este responsabil cu studierea cererilor pentru autorizatie.

Nu a putut sa ne acorde un interviu, deoarece mica primarie are ofiter de presa si s-a opus unei discutii televizate. In zona au fost cateva discutii privind cazuri de coruptie, olandezii au si ei problemele lor cand vine vorba la interese in administratie.

Rares Nastase: "La ei sunt cazuri de primari arestati, coruptie?
Alice: "Sunt si la ei, dar nu pe fata, le fac mai cu paravan, adica sunt exceptii, dar exista."

Pana la alesi cercetati pentru abuzuri localitatile au reguli drastice in materie de constructie, tocmai pentru a nu afecta prea mult aspectul localitatilor ingrijite. Oamenii primesc amenzi daca nu isi tund gazonul din fata casei, insa nu trebuie sa stea nimeni dupa ei cu amenintari si avertismente, ca a iasa la treaba.

Un tanar isi modernizeaza locuinta, a depozitat nisip si materiale in fata casei si se grabeste de zor, pentru ca inspectorii primariei nu ii permit sa tina locul asa, decat pentru o zi.

Copiii invata de la varste fragede ca trebuie sa urmeze reguli, dar si ca pot trai frumos. Adultii vad ca sunt ajutati si ascultati, ca nu sesizeaza in zadar derapajele, si ca in general autoritatile sunt la cheremul lor. Intr-un oras din sudul Olandei callitatea vietii se vede in cele mai mic detalii, de la o zi de scoala, la modul in care localitatea se dezvolta.


VIDEO PROTVPLUS.RO