In urma cu 20 de ani, Timisoara devenea primul oras liber din Romania
Dupa cateva zile de agonie, cu proteste si represiuni, banatenii aveau curaj sa spuna "Timisoara, oras liber de comunism". Pe 20 decembrie '89 revolutionarii anuntau formarea primului partid anti-comunist: Frontul Democrat Roman.
Vorbim despre un moment istoric, care marcheaza inceputul sfarsitului pentru regimul Ceausescu. Era pentru prima oara in acele zile cand lacrimile timisorenilor curgeau de fericire.
Pe 20 decembrie '89 orasul a fost paralizat de greva generala. Asa cum stabilisera cu o zi inainte, muncitorii de la marile intreprinderi au iesit in strada.
O coloana a plecat din Calea Buziasului si s-a indreptat catre consiliul judetean de partid. Cladirea era pazita de militieni, jandarmi si parasutisti. Miza era mare, pentru ca in aceasta cladire se aflau primul ministru de atunci, Constantin Dascalescu, si toti liderii comunisti trimisi la Timisoara sa reprime revolta.
In momentul in care valul de manifestanti a ajuns la consiliul judetean, fortele de ordine au fost retrase, iar cladirea a fost inconjurata de manifestanti.
Grupul condus de Ion Savu a intrat apoi sa negocieze cu Constantin Dascalescu. Cerintele timisorenilor erau ferme: demisia lui Ceausescu, a lui Dascalescu, a intregului guvern, demascarea criminalilor, eliberarea detinutilor, recuperarea trupurilor celor cazuti si organizarea de alegeri libere.
Cerintele timisorenilor au fost citite in prezenta lui Dascalescu, din balconul judetenei de partid. Langa primul ministru de atunci s-a aflat Ion Coman si toti cei trimisi la Timisoara sa restabileasca ordinea. Ceausescu a fost si el informat.
700 de arestati au fost pusi in libertate. Lista continand celelalte cerinte a fost trimisa ulterior la Bucuresti si la Consulatul Iugoslav, ca sa poata fi comunicata lumii intregi.
In paralel cu manifestatia din fata judetenei de partid, o alta coloana de revolutionari a ocupat Piata Operei. Grupul, condus de Claudiu Iordache si Lorin Furtuna, a urcat in balcon si a anuntat formarea primului partid anticomunist: Frontul Democrat Roman.
Seara zilei de 20 i-a gasit pe timisoreni in doua puncte fierbinti ale orasului: unul in piata Operei, celalalt la consiliul judetean. In cele din urma balconul Operei a fost ales ca centru unic revolutionar si toata lumea s-a mutat acolo. Printre cei care au vorbit multimii s-a aflat si Viorel Oancea. Un ofiter care a ales sa treaca de partea revolutionarilor impreuna cu unitatea sa, inainte de caderea lui Ceausescu.
Asadar, Timisoara a devenit pe 20 decembrie 89 primul oras liber din Romania. In zilele urmatoare, actiunile manifestantilor au fost conduse din celebrul balcon al Operei. Armata fraternizase cu revolutionarii. La Bucuresti zilele lui Ceausescu erau numerate.
Ioan Savu era, in decembrie 89, analist programator la Oficiul de Calcul pentru detergenti din Timisoara. A absolvit Facultatea de Stiinte Administrative si Politice, a facut un master in Stiintele Comunicarii, a lucrat in domeniul asigurarilor, iar acum e director executiv la o firma care se ocupa de proiecte europene.
Pe Claudiu Iordache Revolutia l-a prins ca proiectant la Institutul de Proiectari din Timisoara. Dupa 90 a devenit primul presedinte al Frontului Salvarii Nationale din judetul Timis si a ocupat un scaun de deputat in primul Parlament post-decembrist. In ultimul mandat de presedinte al lui Ion Iliescu a fost pentru cateva luni consilier la Cotroceni, iar din 2004 este directorul executiv al Institutului Revolutiei Romane.
Dupa Revolutie, Viorel Oancea a fost numit in functia de comandant al Politiei Timisoara. A intrat apoi in politica, ca fondator al filialei locale a Partidului Alianta Civica. In 92 a fost ales primar al Timisoarei pana in 96, cand a fost inlaturat de Gheorghe Ciuhandu. Acum este membru al Partidului Democrat Liberal.
Ion Coman a fost condamnat pentru represiunea de la Timisoara la 25 de ani de inchisoare. In 97 pedeapsa i s-a redus la 15 ani, iar in 2000 a fost gratiat prin decret presidential de catre Emil Constantinescu. A executat aproximativ 3 ani de inchisoare. Acum este pensionar.
Copiii eroilor martiri de la Timisoara inca asteapta sa se faca dreptate. Si spera ca toti cei care au tras in parintii lor sa ajunga acolo unde le este locul - dupa gratii.