Parlamentul britanic va avea ultimul cuvânt înainte de ieșirea Marii Britanii din UE
Patronatul european i-a cerut luni o accelerare a negocierilor Brexitului premierului britanic Theresa May, a cărei autoritate pare tot mai slăbită.
Secretarul pe probleme de Brexit, David Davis, a declarat că termenii de ieșire din Uniunea Europeană, care vizează costurile, drepturile cetățenilor și orice tranziție, trebuie să devină lege prin intermediul unui nou Act al Parlamentului, scrie BBC.
Editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, a declarat că anunțul a fost semnificativ, deoarece a reprezentat o mare concesie pentru potențialii rebeli Tory și pentru laburiști într-un moment important în procesul de Brexit.
Acesta este motivul pentru care deputații se pregătesc să dezbată legislația cheie privind Brexit-ul mai târziu în această săptămână, guvernul se confruntă cu o posibilă înfrângere cu privire la aspecte ale legii UE de retragere, care vor transforma legislația UE în legislația britanică.
Proiectul de lege, a declarat Davis parlamentarilor, va conține conținutul acordului de retragere pe care Regatul Unit speră să rezolve toate aspectele cheie ale ieșirii din comunitatea europeană- cum ar fi soluționarea financiară dintre cele două părți, statutul viitor al Regatului Unit și și al cetățenilor.
"Aceasta înseamnă că Parlamentul va avea timp să examineze, să dezbată și să voteze asupra acordului final pe care îl încheiem cu UE", a spus el, adăugând că nu era clar când va fi publicat un astfel de proiect de lege.
Marea Britanie urmează să părăsească UE în martie 2019.
Şefa Guvernului conservator i-a primit pe Downing Street, la numărul 10, pe reprezentanţii îngrijoraţi ai angajatorilor britanici şi europeni, în momentul în care dificultăţile negocierilor între Londra şi Uniunea Europeană fac incerte acorduri de tranziţie şi comerciale după Brexit, prevăzut pe 29 martie 2019, relatează AFP.
”Mesajul este că întreprinderile din întreaga Europă sunt foarte unite”, a subliniat preşedinta BusinessEurope, Emma Marcegaglia, în faţa presei, la ieşirea de la întâlnirea cu May.
”Suntem foarte îngrijoraţi, pentru că nu vedem deloc progrese în negocieri. Or noi ştim că mai sunt doar două săptămâni să se facă suficiente progrese astfel încât Consiliul European din decembrie să decidă să treacă la următoarea fază”, a adăugat ea.
Negociatorul şef al UE cu privire la Brexit Michel Barnier le-a dat un termen de două săptămâni britanicilor să-şi clarifice angajamentele cu privire la „divorţ”, dacă vor să obţină până la sfârşitul anului unda verde a Bruxelles-ului în vederea lansării negocierilor comerciale cu privire la perioada de după Brexit.
În cazul în care acest termen nu va fi respectat, perspectiva negocierilor comerciale va fi amânată ”în februarie sau martie”, potrivit unui oficial de rang înalt UE. Aceasta este o soluţie prea puţin pe gustul patronatului european, care se teme de o perturbare a cursului obişnuit al afacerilor.
”Trebuie ca Guvernul britanic să-şi clarifice poziţia”, a declarat pentru AFP reprezentantul Medefului francez Loic Armand. Absenţa unui acord ”ar putea să ridice probleme de tarife, de acces pe piaţa britanică, dar şi de logistică, având în vedere cele 8.000 de camioane care traversează Canalul Mânecii zilnic”, a adăugat el.
FRAGILITATE A PUTERII
Patroana patronatelor britanice Carolyn Fairbairn îndeamnă de luni de zile la accelerarea ritmului. ”Cu cele 600 de milioane de euro de schimburi între Regatul Unit şi UE anual, reprezentanţii angajatorilor din toată Europa au folosit reuniunea pentru a insista asupra importanţei unor progrese tangibile înainte de Crăciun”, a spus ea luni.
Theresa May a subliniat, la rândul ei, că va face ”tot posibilul pentru ca întreprinderile britanice şi europene să continue să prospere cot la cot”.
Însă reuniunea s-a desfăşurat într-o atmosferă dificilă pentru premier, care întâmpină dificultăţi într-un Guvern care se sfâşie în mod deschis între "Brexiters", pregătiţi de o ruptură cu Bruxellesul, şi susţinătorii unei abordări mai maleabile.
Două nume grele pro-Brexit din echipa sa - miniştrii de Externe Boris Johnson şi al Mediului Michael Gove - au cerut pregătirea unei ipoteze serioase şi detaliate a unui Brexit fără un acord cu IE, potrivit The Mail on Sunday.
Johnson şi Gove consideră că, în acest ritm, ”ne vom afla într-o poziţie cu adevărat dificilă în 2021”, la finalul unei eventuale perioade de tranziţie de doi ani după Brexitul prevăzut pe 29 martie 2019.
Un reflex al neliniştii pieţei faţă de stabilitatea guvernamentală, lira sterlină s-a depreciat cu aproape 1% pe piaţa de schimb în faţa euro şi dolarului, luni, la începutul după-amiezii.
În afară de disensiunile pe tema Brexitului, Guvernul este slăbit de demisiile recente a doi miniştri - prima pe fondul scandalului hărţuirii sexuale, iar a doua în urma unor întâlniri neautorizate cu reprezentanţi israelieni.
Sunday Times a dat asigurări, duminică, referitor la faptul că 40 de deputaţi conservatori sunt pregătiţi să semneze un text care să sfideze autoritatea lui May.
În cazul în care alţi opt deputaţi conservatori li se vor alătura, ea ar putea să fie îndepărtatăde la şefia partidului, potrivit publicaţiei.