Analist: Cum va fi afectată economia României de Brexit

Ultima actualizare: 18-10-2019 14:28
brexit
iStock

Impactul Brexit asupra României ar putea fi unul modest pe termen lung, a explicat, vineri, Alan Ahearne, director al Whitaker Institute şi membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale a Irlandei.

"Impactul asupra României este foarte mic, este de o treime de punct procentual. Eu cred că dacă prognoza de creştere economică pentru România este 4% pentru anul viitor, atunci creşterea va fi de 3,7%. Impactul este mic pentru că România nu este foarte expusă, precum este Irlanda faţă de Marea Britanie din punct de vedere al importurilor şi exporturilor. Mai mult, Irlanda este o ţară foarte deschisă. Cea mai mare parte din venituri vin din exporturi. România are o economie mai puţin deschisă şi depinde mai mult de cererea internă. Este mai puţin expusă la oricare ţară, astfel mai puţin expusă Marii Britanii", a spus Alan Ahearne, la o conferinţă organizată la Banca Naţională a României, informează Agerpres.

El a precizat că modelul nu ia în considerare efectele indirecte. Exemplul oferit de Alan Ahearne este cel al industriei auto care produce piese şi componente pe care le vinde în Germania, iar această ţară le încorporează în autoturisme pe care le vinde în Marea Britanie. Astfel, impactul ar putea fi de 0,5-0,75%.

Cele mai afectate economii vor fi cea a Irlandei, de la 2 şi până la aproape 6 puncte procentuale, cea a Maltei, cu un impact relativ similar celui asupra Irlandei, precum şi a Marii Britanii, cu o scădere de la aproximativ 2% şi până la aproape 4,5%.

Alan Ahearne a declarat că economiile Irlandei şi ale Marii Britanii sunt profund integrate. El a spus că Marea Britanie este destinaţia pentru 13% din exporturile Irlandei, iar 25% din importuri vin din ţara vecină.

De la referendumul pentru Brexit lira sterlină s-a depreciat cu 20% faţă de euro.

În cazul Irlandei, Alan Ahearne a spus că sectorul agroalimentar este cel mai expus, atât în ceea ce priveşte bunurile importate şi exportate, dar şi al imputurilor folosite în agricultură.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO