Oamenii de afaceri britanici se așteaptă la probleme majore și blocaje după Brexit
A început numărătoarea inversă pentru ieşirea Marii Britanii din piaţa comună şi uniunea vamală.
Ambasadorii statelor membre ale Uniunii au dat undă verde aplicării provizorii a acordului post-Brexit, în aşteptarea aprobării documentului de către Parlamentul European, în primele zile din 2021. Marți după-amiază este aşteptată adoptarea oficială de către guvernele europene, iar votul în parlamentul britanic este programat pentru mâine.
Cu trei zile înainte ca Regatul să iasă din unul dintre cele mai importante blocuri comerciale, guvernul de la Londra îi avertizează pe oamenii de afaceri britanici să se aştepte la complicaţii după intrarea în vigoare, pe 1 ianuarie, a noilor reguli.
Michael Gove, ministru: „Cred că oamenii de afaceri, companiile sunt pregătite. Dar, inevitabil, ca în cazul oricărei schimbări ori tranziţii, vor fi momente de impas, blocaje”.
Curat eufemism, ripostează reprezentanţii companiilor britanice. Convinşi că problemele vor fi majore, oamenii de afaceri cer măsuri urgente.
Tony Danker, director-general Confederația Industriei Britanice: „Cred că este corect să spunem că majoritatea companiilor nu sunt pregătite aşa cum ar fi trebuit, dar, în plus, de Crăciun a alunecat pe horn un text juridic de peste o mie de pagini (acordul comercial) care a schimbat însăşi natura pregătirilor. În următoarele 48 de ore, guvernul trebuie să „traducă” acest acord în ghid practic”.
Companiile britanice au misiunea imposibilă de a „digera” contra-cronometru detaliile şi implicaţiile acordului de 1.246 de pagini, încheiat de Londra şi Bruxelles chiar în ajun de Crăciun. Atmosfera este una pesimistă.
Peter Wood, director al UK Glass Eels: „Vom pregăti documentaţia, dar, din păcate, clienţii noştri au şi ei de pregătit un maldăr de documente ca să importe de la noi. Şi atunci, de ce-ai mai cumpăra din Regat? Poţi apela la un producător din Franţa care îţi lasa produsul la uşă. Fără documente, fără dureri de cap”.
Ca de obicei, diavolul sta în detalii. Potrivit acordului comercial, nu vor fi impuse tarife ori cote asupra circulaţiei mărfurilor „conforme cu reglementările privind originea”. Firmele britanice vor trebui să certifice originea produselor pentru a se califica accesului fără taxe în spaţiul UE. Vor fi limite privind ponderea produselor care pot fi fabricate din materie primă ori piese din străinătate, pentru a evitarea taxelor vamale. Ca să nu mai vorbim de birocraţia asociată noilor relaţii comerciale.