Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu": Mi s-a spus ca s-au strans 12.900 lei pentru "protocol"
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a declarat, marti, ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat.
Ea a precizat ca i s-a cerut vicepresedintelui comisiei "sa ajute" elevii.
Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut recursul formulat de Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, la decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile in dosarul in care este acuzata de trafic de influenta privind examenul de bacalaureat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costica Varzaru a spus ca nu are multe precizari de facut fata de declaratiile anterioare, astfel ca instanta i-a cerut sa prezinte situatia petrecuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" privind examenul de bacalaureat
Varzaru a aratat ca nu s-a implicat cu nimic in strangerea de fonduri, ci doar ca reprezentanta comitetului de parinti i-a adus la cunostinta ca s-a strans o suma de bani pentru protocol.
"Nu am initiat niciun act la strangerea banilor. Nu eu am gestionat aceasta situatie, ci comitetul de parinti. Nu m-am implicat pentru formarea unei anume comisii speciale, ci ministerul s-a ocupat de acest aspect, prin Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Am fost informata de catre reprezentanta comitetului de parinti ca exista aceasta suma stransa, in principal pentru asigurarea unui minim protocol. Cred ca era vorba de o apa, un suc, o apa minerala, si totul era pentru asigura un climat propice", a spus Costica Varzaru in fata instnatei.
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a precizat ca anterior primise unele informatii referitoare la componenta comisiei, moment in care a fost intrerupta de instanta, care i-a cerut sa spuna care este suma adusa la cunostinta. Varzaru a aratat ca i s-a spus ca s-au strans 12.900 de lei si ca ea nu s-a ocupat in niciun fel de achizitionarea apei si sucurilor, totul fiind la latitudinea comitetului de parinti.
Instanta a intrebat-o daca mai existau si alte fonduri stranse in scoala, Costica Varzaru spunand ca nu stie daca mai existau alte fonduri, dar ca scoala sigur nu avea vreun fond de protocol pentru comisia de bacalaureat. Ea a precizat ca trebuia sa existe un fond de la primarie pentru elevi, dar nu exista.
"Nu stiam ce cumparaturi s-au facut. Nu stiu ce s-a intamplat cu suma de bani. Reprezentantul comitetului de parinti mi-a spus doar ca la finalul examenului trebuia sa fie motivata comisia", moment in care presedintele de complet i-a amintit directoarei ca le-a declarat anterior, in fata procurorilor, dar si la Tribunalul Bucuresti, ca subiectele ajungeau la unii elevi.
In acest context, Varzaru, dupa o scurta tacere, a aratat ca mentine toate declaratiile date pana acum si a spus ca ea nu a promis nimanui ca va favoriza anumiti elevi din liceu.
"Eu nu am promis nimanui ca voi furniza unora dintre elevi solutiile, s-a discutat cu vicepresedinta comisiei pentru un minim de ajutor acordat tuturor elevilor, intr-o minima masura. Nu sa ia notele cele mai mari, dar cat sa treaca, note de trecere", a mai declarat Varzaru.
Unul dintre judecatorii din complet a intrebat-o ce presupunea "ajutorul promovarii", Varzaru spunand ca se dorea ca elevii sa nu fie "stresati". "Una dintre solutii ar fi fost si cea de a rezolva subiectele, dar nu m-am ocupat eu", a spus Varzaru.
Presedintele completului de judecata a intrebat-o de unde se stia ca elevii erau stresati si daca erau, de ce anume erau eliberati de stres. Varzaru a reafirmat ca nu a avut nicio implicare, precizand ca dupa ora 7.00 ea nu a mai fost in liceu. "Nu stiu ce s-a mai intamplat apoi, a ramas la latitudinea vicepresedintei de comisie cum sa procedeze mai departe", a mai spus Varzaru.
De la acest moment a inceput un dialog continuu intre instanta si directoare, instanta dorind sa afle nivelul elevilor, care a fost ratiunea pentru care existau niste bani stransi si cum se discuta despre ajutarea elevilor. Intrebata care este nivelul elevilor din Liceul "Bolintineanu", Varzaru a spus ca acesta este in general mediu, ca sunt elevi foarte buni sau buni, dar si unii deosebit de slabi.
Intrebata in ce fel unii elevi trebuiau "eliberati de stres", Varzaru a spus ca trebuiau rezolvate subiectele pentru cei cu nivel mediu.
"Toti elevii chiar si cei slabi sau putin pregatiti, dar si cei pregatiti aveau nevoie de un punct de sprijin", a spus Varzaru, precizand insa ca nu s-a aflat in scoala in timpul examenului si nu stie ce s-a intamplat. Instanta a mai intrebat ce salariu are, cat a costat-o ridicarea vilei de la Clinceni si al cui este autoturismul Hyundai pe care il conduce.
Costica Varzaru a raspuns ca are un salariu de aproape 3.000 de lei si ca vila de la Clinceni a fost construita dupa ce a vandut un apartament in Capitala. Ea a precizat ca ridicarea vilei a costat pana acum aproximativ 70-75 de mii de euro, bani pe care ii avea din vanzarea imobilului din Capitala. Referitor la masina, Varzaru a aratat ca aceasta este a nepotului ei, respectiv baiatului fratelui ei.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa din functie in ziua perchezitiilor, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, in 2 iulie, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucuresti a aratat in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.
Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului. Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa "relationeze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dati fie direct, fie disimulat, pusi in pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor.
Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea decizie de arestare, ca faptele Costicai Varzaru sunt periculoase si grave pentru ca, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promoveaza examenul de bacalaureat prin frauda. Instanta a precizat ca "se creeaza in randul liceenilor si persoanelor care urmeaza cursurile la fara frecventa opinia ca pot promova examenul de bacalaureat fara a fi nevoie sa invete, ci doar contra unei sume de bani".
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba scrisa la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti.
Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.
Sursa: Mediafax
Etichete: bacalaureat, coruptie, Costica Varzaru, Bolintineanu,
Dată publicare:
09-07-2013 14:48