Va plati oare cineva pentru lantul de erori de la Liceul Bolintineanu? Precizarile procurorilor

×
Codul embed a fost copiat

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie anunta ca a constatat o serie de deficiente in ceea ce priveste comunicarea publica" in cazul fraudelor la bacalaureatul de la "Bolintineanu".

Update 16:25

PICCJ a cerut ca informatii legate de acest dosar sa fie facute publice doar de purtatorul de cuvant al acestui parchet.

"Examinand clarificarile transmise de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti referitoare la aspectele prezentate in spatiul public ca fiind contradictorii, in cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic «Dimitrie Bolintineanu» din Bucuresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca au existat o serie de deficiente in ceea ce priveste comunicarea publica", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, marti, de Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prima deficienta constatata, se arata in comunicat, este aceea ca "nu s-a reusit comunicarea publica a faptului ca, desi fusesera emise mandate de aducere, acestea urmau sa fie puse in aplicare doar in situatia in care martorii ar fi refuzat sa se prezinte la audieri ulterior citarii de catre procuror".

Citește și
liceu
BACALAUREAT 2013. Procentul de promovare la liceul Bolintineanu, sub 50%. In 2010 a fost de 90%

"Procurorul de caz s-a aflat vineri, 5 iulie 2013, la Liceul Dimitrie Bolintineanu si in scopul realizarii procedurii de citare a elevilor, pe langa efectuarea unor perchezitii (care nu vizau salile de examen sau elevii), aspect ce nu a fost adus la cunostinta publicului decat cu mare intarziere".

PICCJ a mai constatat ca nu s-a reusit comunicarea publica a faptului ca toti cei 112 elevi care urmau sa fie audiati cu prioritate, pe cat posibil chiar in ziua de vineri, 5 iulie 2013, sunt majori, astfel incat nu se punea problema audierii acestora in prezenta parintilor ori cu respectarea altei proceduri speciale.

De asemenea, arata Parchetul general, comunicarea legata de acest caz s-a facut de catre mai multe persoane, ceea ce a dus la declaratii aparent contradictorii, dar care in fapt erau incomplete (purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti s-a referit la existenta mandatelor de aducere, deoarece doar o eventuala punere in executare a acestora era de competenta institutiei din care face parte; purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti a declarat ca nu s-au pus in aplicare mandate de aducere, fara a mentiona ca acestea fusesera totusi emise).

O alta constatare se refera la faptul au fost prezumate ca fiind cunoscute publicului anumite aspecte de ordin tehnic si organizatoric, care trebuiau in realitate explicate (diferenta dintre notiunile de "emitere" si "punere in executare" a unui act emis de organul judiciar; faptul ca autocarele aflate la fata locului au servit initial la deplasarea politistilor care au participat la actele efectuate la data de 5 iulie 2013; imprejurarea ca deplasarea la sediul organelor de politie - mai ales in cazul Directiei Generale Anticoruptie - putea sa constituie o problema de ordin practic pentru tinerii nefamiliarizati cu procedurile judiciare, astfel incat transportul acestora cu autocarul avea rolul de a reduce durata deplasarii, pentru a permite audierea unui numar cat mai mare de persoane in ziua respectiva).

PICCJ mai informeaza, in acelasi context, ca nu s-a reusit comunicarea publica a faptului ca perchezitiile corporale au avut loc luni, 1 iulie 2013, impotriva modului de efectuare a acestora nefiind formulata nicio plangere.

In aceste conditii, arata sursa citata, modalitatea deficitara de comunicare a avut ca rezultat crearea in spatiul public a unei imagini negative in ceea ce priveste efectuarea urmaririi penale in cauza avand ca obiect fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti.

"Ca urmare, demersurile procurorilor au fost percepute nu ca parte integranta a anchetei efectuate intr-o cauza de coruptie, intr-un sector extrem de important si sensibil al vietii sociale, invatamantul preuniversitar, ci ca abuzuri ale autoritatilor.

In consecinta, majoritatea analizelor efectuate in spatiul public au omis faptul ca rezultatele pe termen lung ale descoperirii si sanctionarii unor astfel de fapte sunt conforme principiului apararii intereselor minorilor si tinerilor, primii prejudiciati de existenta elementelor de coruptie in sistemul de invatamant", se mai arata in comunicatul PICCJ.

Fata de aspectele constatate, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a solicitat conducerii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti ca, in continuare, comunicarea publica in acest dosar sa se faca doar de catre purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, procurorul Corina Paraschivescu.

De asemenea, precizeaza PICCJ, s-a recomandat procurorilor ca, in situația in care se preconizeaza efectuarea de acte procedurale care implica audierea unui numar mare de persoane, sa se acorde o mai mare atenție comunicarii publice referitoare la aceasta, pentru a se evita perceperea de catre cetațeni a unui atare demers ca avand scopul de intimidare a parților sau martorilor.

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.
 

ora 09:50

Zeci de absolventi de la Dimitrie Bolintineanu au intrat luni, rand pe rand, in birourile anchetatorilor din Politia Capitalei. Insotiti de parinti, adolescentii au fost chemati sa spuna ce stiu despre fraudarea examenului de bacalaureat.

Ce au vrut anchetatorii de la ei? Sa stie daca au dat sau nu bani pentru ingaduinta comisiei sau a suprveghetorilor.

George Moloman, avocatul directoarei arestate: "Acestia au declarat ca au dat bani pentru banchet, pentru clopotel, pentru robe si albumul foto, dar niciunul nu a put sa precizeze ca au dat bani pentru ca, virgula, comisia de bacalaureat sa fie influentata. Intr-adevar daca s-au strans acei bani, s-au strans fara stirea doamnei director."

Audierile elevilor vor continua si zilele urmatoare. Procurorii vor ca toti elevii de clasa a 12-a sau de la seral sa dea declaratii inainte sa decida pe cine vor trimite in judecata pentru coruptie. In functie de declaratiile lor se va decide si ce profesori vor fi chemati la audieri. Marti dimineata, directoarea liceului, Costica Varzaru, va fi dusa in fata instantei de recurs unde spera sa obtina eliberarea din arest.

Niciunul dintre absolventii audiati luni nu poate uita prin ce a trecut saptamana trecuta, cand stresul examenului maturitatii a fost dublat de o actiune in forta a politiei.

Absolvent: "Luni am fost retinuti in scoala cam, 30 de minute. Atat am stat eu. Fara sa ni se spuna nimic."

In ceea ce priveste anchetarea anchetatorilor care au generat acest urias scandal, inca nu s-au aflat vinovatii. Ministerul de Interne s-a aparat deja, spunand ca eventualele erori tin de coordonarea anchetei fraudarii bacalaureatului, adica de procuratura.

Ministerul Justitiei, Procurorul General al Romaniei ori procurorii sefi din Parchetul Bucuresti nu pot, conform regulilor interne, sa inceapa verificarile procurorului de caz, Adina Mocioaca, pana cand aceasta nu finalizeaza ancheta de la liceul Bolintineanu.

Neoficial insa, tot scandalul ar fi fost provocat de o strategie menita teoretic sa grabeasca verificarea suspiciunii de frauda. O actiune surpriza le-ar fi permis procurorilor sa-i duca rapid pe elevi la audieri, fie ei vinovati ori simpli martori.

Planul initial al anchetatorilor era ca toti cei 250 de elevi ai liceului Dimitrie Bolintineanu sa fie convinsi in absenat parintilor sa vina la interogatorii, fie la Politia Capitaleim fie la sediul DGA. Aceasta strategie i-ar fi scutit pe oamenii legii de timp pierdut, dar mai ales de efectuarea procedurilor privind citarea.

Radu Stroe, ministrul de Interne: "E limpede ca la un moment dat au schimbat strategia. Dar nu putem intra inauntrul dosarului, inauntrul deciziilor care s-au luat acolo. Am anuntat ca politia si-a facut datoria. Inauntrul scolii politia este obligata, sub sanctiunea legii penale, sa execute ordinele, dispozitiile date de procuror."

Strategie ce a esuat lamentabil. Atunci a intervenit premierul si a cerut anularea "operatiunii Autobuzul". Iar purtator de cuvant al Politiei a declarat ca nu exista niciun fel de mandat. Imediat dupa aceea insa a iesit la declaratii si purtatorul de cuvant al Parchetului care l-a contrazis. Si intr-adevar, mandatele ar fi fost pregatite.

Surse oficiale din Parchetul Capitalei sustin ca mandatele de aducere, acele controversate documente ce au starnit atatea dispute, erau pregatite procedural pentru eventualitatea in care elevii citati nu s-ar fi prezentat la audieri.

Premierul Victor Ponta: "Nu vreau sa vad politisti care dau navala in scoli si spitale. Asta nu se intampla intr-o tara europeana. Zeci, sute de politisti care dau navala in scoli nu reprezinta un stat democratic, european."

Cum s-a ajuns la aceste balbe ale celor ce ar trebui sa faca ordine in Romania ... nu se va afla prea curand. De ce? Inspectia judiciara, singura autoritate care il poate cerceta pe procurorul de caz, nu a primit oficial, deocamdata, nicio reclamatie. Legal vorbind, orice investigatie impotriva anchetatorului poate fi declansata abia dupa finalizarea cercetarilor in cazul Dimitrie Bolinteanu.

Victor Ponta a declarat luni ca procurorii care au gresit trebuie sa raspunda, pentru ca nu sunt Dumnezei. Ramane de vazut daca in final va plati cineva lantul de erori de la Liceul Bolintineanu.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ponta, despre cazul
Ponta, despre cazul "Bolintineanu": Procurorii trebuie sa raspunda in fata cuiva; nu sunt dumnezei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la cazul Liceului "Bolintineanu", ca forta statului trebuie sprijinita si aplicata, dar conform legii.

BACALAUREAT 2013. Procentul de promovare la liceul Bolintineanu, sub 50%. In 2010 a fost de 90%
BACALAUREAT 2013. Procentul de promovare la liceul Bolintineanu, sub 50%. In 2010 a fost de 90%

Au curs lacrimi adevarate de disperare sau de bucurie in fata liceului, al carui nume a devenit in ultima saptamana sinonim cu notiunea de frauda.

Vanghelie, despre Liceul Bolintineanu:Sunt degajat; o sa vedeti ca profesorul de religie e nevinovat
Vanghelie, despre Liceul Bolintineanu:Sunt degajat; o sa vedeti ca profesorul de religie e nevinovat

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, luni, raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor in legatura cu scandalul de la Liceul "Bolintineanu", ca este "degajat".

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.