Ponta, despre cazul "Bolintineanu": Procurorii trebuie sa raspunda in fata cuiva; nu sunt dumnezei

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la cazul Liceului "Bolintineanu", ca forta statului trebuie sprijinita si aplicata, dar conform legii.

El a spus ca procurorii nu sunt dumnezei si ca trebuie sa raspunda in fata cuiva, daca au incalcat legea. "Eu vorbesc de un principiu: forta statului trebuie sprjinita si aplicata, dar conform regulilor. Povestea asta ca nu ai voie sa spui niciodata nimic si, daca asa decide un procuror, trebuie toti sa stam drepti - eu vorbesc ca fost procuror - nu. Un procuror trebuie sa decida conform legii si daca incalca legea nu trebuie sa stam toti drepti", a spus Ponta.

"Toata lumea trebuie sa fie responsabila in fata cuiva. Procurorii nu raspund in fata Guvernului si e foarte bine lucrul asta, dar in fata cuiva trebuie sa raspunda si ei, ca nu suntem, repet, ma refer si la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei si n-ai voie sa spui nimic", a adaugat premierul.

El a precizat ca este problema sa, ca premier, atunci cand sute de politisti sunt pusi sa dea navala in scoli.

"In momentul in care pui sute de politisti sa dea gramada intr-o scoala, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totusi scoala e o institutie de invatamant care depinde de autoritate locala si centrala si pacea sociala e un lucru care tine de Guvern si de mine, nu are cine altcineva, nu va asteptati sa se ocupe presedintele tarii de asa ceva. De problemele de zi cu zi ale tarii raspunde primul-ministru si e normal sa intervin, sa am pozitii", a adaugat Ponta.

Citește și
Marian Vanghelie
Vanghelie, despre Liceul Bolintineanu:Sunt degajat; o sa vedeti ca profesorul de religie e nevinovat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a spus ca "prostia" privind influentarea Justitiei prin exprimarea unei pozitii reprezinta o "vorba goala", asemanatoare celei referitoare la "lovitura de stat".

"Nu am infuentat, nu stiu ce e in dosar, nu ma intereseaza. Dar ca fortele de ordine sa nu-si foloseasca excesiv forta si impotriva cui nu trebuie - asta e in competenta mea", a adaugat Ponta.

Politistii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. in fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca nu exista un mandat de aducere a copiilor, astfel ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie.

Ponta: Vreau sa vad politisti care combat crima organizata, nu care dau navala in scoli si spitale

Premierul Victor Ponta a mai spus, luni, ca sustine in totalitate actiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar ca nu vrea sa vada zeci sau sute de politisti care dau navala in scoli, aratand ca politistii trebuie sa combata crima organizata sau contrabandistii.

"Vreau sa vad politisti care combat oamenii din crima organizata, contrabandistii. Nu vreau sa vad politisti care dau navala in scoli si spitale. Asta nu se intampla intr-o tara europeana. Zeci, sute de politisti care dau navala in scoli nu reprezinta un stat democratic, european", a spus Ponta.

El a subliniat faptul ca forta statului trebuie folosita conform Constitutiei si a procedurilor legale, insa in special impotriva infractorilor.

"Sustin in totalitate actiunile organelor statului privind aplicarea legii, insa forta statului trebuie folosita conform Constitutiei, a procedurilor legale, in special impotriva infractorilor, a celor care incalca legea", a spus Ponta.

El si-a manifestat convingerea ca Romania are procedurile si prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penala sa aiba loc fara desfasurare de forta sau abuzuri.

"Sunt convins ca avem procedurile si prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penala sa se desfasoare in conditii legale fara desfasurari de forta, fara abuzuri, fara manifestari care amintesc de vremuri dinainte de '89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, in care 20 de milioane de romani sunt infractori si trebuie cercetati si abuzati de o mana de indivizi, o gasca, ca sa folosesc un termen prezidential, care cred ca doar prin forta si abuz pot sa obtina ceva in tara", a spus Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
BACALAUREAT 2013. Procentul de promovare la liceul Bolintineanu, sub 50%. In 2010 a fost de 90%
BACALAUREAT 2013. Procentul de promovare la liceul Bolintineanu, sub 50%. In 2010 a fost de 90%

Au curs lacrimi adevarate de disperare sau de bucurie in fata liceului, al carui nume a devenit in ultima saptamana sinonim cu notiunea de frauda.

Vanghelie, despre Liceul Bolintineanu:Sunt degajat; o sa vedeti ca profesorul de religie e nevinovat
Vanghelie, despre Liceul Bolintineanu:Sunt degajat; o sa vedeti ca profesorul de religie e nevinovat

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, luni, raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor in legatura cu scandalul de la Liceul "Bolintineanu", ca este "degajat".

Ministrul de Interne, despre cazul Bolintineanu:
Ministrul de Interne, despre cazul Bolintineanu: "Nu stiu ce urma daca autobuzele ieseau pe poarta"

La doua zile dupa debandada de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, provocata de incercarea autoritatilor de a duce elevii cu autobuzul la Politie, pentru cercetari in dosarul fraudei de la bacalaureat, ministrul de Interne, Radu Stroe, vine cu explicatii.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).