Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce scrie presa internațională după incidentul rasist din meciul PSG - Istanbul Başakşehir

Your browser doesn't support HTML5 video.

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt în minutul 16, la scorul de 0-0, din cauza unor remarci din partea celui de-al patrulea arbitru, românul Sebastian Colţescu, care au fost catalogate drept rasiste.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Incidentul a strânit numeroase reacții în presa internațională, care au comentat cele întâmplate.

"PSG - Istanbul Bașakșehir a fost suspendat temporar din cauza unui presupus caz de rasism. Fostul jucător de la Mallorca, Pierre Webó, l-a acuzat pe al patrulea oficial că l-a insultat într-un mod rasist, ceea ce a dus la un protest și la oprirea meciului", scrie AS.

"Circumstanțele se clarifică treptat. Pierre Webo ar fi auzit un schimb între de replici cel de-al patrulea arbitru și arbitrul principal, iar cuvântul 'negru' a dat naștere confuziei", relatează L'Équipe.

Citește și
Naționala de fotbal a României
România va debuta în preliminariile CM 2022 acasă cu Macedonia de Nord. Programul complet al Grupei J

"Meciul din Liga Campionilor dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Bașakșehir a fost suspendat, după ce jucătorii au ieșit de pe teren, susținând că un oficial ar fi folosit o insultă rasială împotriva antrenorului asistent al echipei turce", transmite ESPN.

"Meciul dintre PSG - Bașakșehir nu a început încă. Unul dintre asistenții antrenorului turc Buruk l-a acuzat pe al patrulea arbitru de rasism, înainte de a fi eliminat. Jocul a fost astfel suspendat temporar la minutul 15 din prima repriză, iar după 8 minute de discuții, cele două echipe și personalul lor au decis să părăsească terenul", scrie Gazzetta dello Sport.

Prima reacție a UEFA

 

"În urma unui presupus incident care l-a implicat pe al patrulea oficial, meciul a fost suspendat temporar. După consultarea ambelor echipe, s-a convenit ca meciul să înceapă din nou cu un alt oficial. UEFA va investiga pe deplin problema şi va comunica în continuare", a precizat UEFA.

Ministrul turc al Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, a reacţionat pe Twitter, după incident.

"Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta nostră, Başakşehir", a scris el.

Clubul Istanbul Başakşehir a postat pe contul de Twitter sloganul UEFA "No to Rasism, Respect".

Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat pe reţelele de socializare.

"Reprezentanta noastră condamnă cu tărie remarcele rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. Nu, rasismului", a scris preşedintele turc, pe Twitter.

Ce scrie presa din Turcia  

Presa din Turcia a scris, miercuri, în detaliu despre incidentul care a dus la oprirea meciului Paris Saint-Germain – Istanbul BB, menţionând că Sebastian Colţescu ar urma să fie pedepsit dur pentru rasism şi că justificarea arbitrului român pentru cuvântul folosit este „ruşinoasă”.

„Apărare ruşinoasă a arbitrului de rezervă Sebastian Colţescu, care a dat dovadă de rarsism faţă de Webo, la Paris”, a titrat cotidianul Hurriyet. „În apărarea sa în faţa UEFA, arbitrul de rezervă a spus: ‚Eu nu am zis negro, ci negru. În limba română negru înseamnă om negru. Nu l-am jignit’. A încercat să se justifice cu aceste cuvinte”, menţionează jurnalul turc.

Ajansspor scrie că pe „arbitrul rasist” Sebastian Colţescu îl aşteaptă o „pedeapsă istorică” din partea UEFA, şi anume o interdicţie pe viaţă, potrivit News.ro.

„Scandal de rasism la meciul PSG – Başakşehir! Ne-am retras de pe teren”, a scris Milliyet, adăugând că numele lui Colţescu a fost legat de „multe scandaluri” în trecut, referire la meciuri din cariera arbitrului român, dar şi la o problemă personală din 2008 a lui Sebastian Colţescu.

„Rasism în Liga Campionilor! Cuvinte scandaloase ale arbitrului român Colţescu către Pierre Webo, de la Başakşehir”, a notat şi Takvim.

Sozcu a scris că a fost o „seară scandaloasă” şi că Sebastian Colţescu a mai avut meciuri controversate, dar şi că Ovidiu Haţegan a „ignorat manifestările de rasism” la o partidă din România, dintre Dinamo şi Steaua.

„Scandal de rasism la meciul PSG – Başakşehir!”, a titrat Sabah, precizând că este „de neacceptat” ceea ce s-a întâmplat.

Cluburile din Turcia au postat în social media mesaje de susţinere pentru Istanbul BB.

Beşiktaş a notat: „Suntem alături de voi, suntem împotriva rasismului”.

„Suntem alături de tine, Webo!” a scris şi Fenerbahce pe Twitter.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult