Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România nu poate face nimic în timp ce Rusia atacă în apele noastre. „Marea Neagră este transformată într-un lac rusesc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atacul rusesc asupra unei nave comerciale aflată pe mare la doar 50 de kilometri de Sfântu Gheorghe este o escaladare fără precedent a situației, transmite Ministerul Afacerilor Externe.  

Iar faptul că acest vapor ucrainean, care transporta cereale, naviga în zona economică exclusivă a României este și o nouă provocare, cred experții militari.

Este o provocare, spun specialiștii, iar România nu poate să facă nimic pentru ca situația să nu degenereze. Și totuși incidentul trebuie să ne dea de gândit având în vedere că pericolul este din ce în ce mai aproape.

Iată pe această hartă, marcată zona economică exclusivă a țării noastre care se întinde până la 200 de mile marine în larg. Nava încărcată cu grâu plecase din portul ucrainean Cernomorsk și se îndrepta spre Istanbul.

Citește și
dronă rusească
Rușii produc o nouă dronă kamikaze. Serviciile de informații europene au descoperit că au motor chinezesc

Navele fac asta frecvent, urmând un itinerariu foarte aproape de coastele românești și bulgărești tocmai pentru a evita să ajungă ținte ale rachetelor rusești.

De această dată însă, această navă care transporta grâu către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească aici în ceea ce se cheamă zona economică exclusivă a României, la doar 30 de mile marine față de țărmul românesc, ceea ce înseamnă aproximativ 55 de kilometri.

General (r) Virgil Bălăceanu: ”Este o provocare legată de exportul Ucrainei, pe de altă parte este o provocare și pentru România, dar mai mult de o notă de protest din punct de vedere diplomatic cred că nu se poate face. Pe de altă parte, ar trebui să intervină ONU într-o asemenea situație pentru că era o navă, nu, care transporta cereale către Egipt”.

Ministerul Român al Afacerilor Externe a reacționat după acest incident și a condamnat ferm atacul rusesc. ”Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse. (...) Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare”, mai transmite MAE.

Marea Neagră ”este transformată într-un lac rusesc”

Acest protest oficial este cam tot ce poate să facă România în ceea ce privește apărarea pe Marea Neagră.

General (r) Virgil Bălăceanu: ”Este transformată într-un lac rusesc. Marea problemă pe care o are flota Mării Negre a României este faptul că nu numai că are o insuficiență de înzestrare, o insuficiență există și în cazul Bulgariei, faptul că nu se poate asigura o prezență navală a NAVO datorită restricțiilor pe care le impune Turcia în bază, dar și exagerând un pic, a prevederilor convenției de la Montreux, ca atare Marea Neagră rămâne în continuare o mare închisă”.

În aceste condiții, mai spun experții, țara noastră ar trebui să rămână în alertă față de agresivitatea Rusiei în Marea Neagră.

În plus, este necesară o atenție suplimentară în privința relațiilor cu Turcia, singurul stat NATO riveran mării care are capacități navale care pot fi în contrapondere cu capacitățile Federației Ruse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult