Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie

Pagerele a căror explozie concomitentă a ucis 12 membri Hezbollah și a rănit alte aproape 2.800 de persoane au fost produse în Europa de cel puțin trei firme-fantomă deschise de spioni sub acoperire ai Israelului.

Ofițerii de informații israelieni au înființat cel puțin trei firme-fantomă în Europa, inclusiv în Ungaria, prin intermediul cărora au fabricat pagerele a căror explozie simultană din Liban a ucis marți 12 membri Hezbollah și a rănit aproape alte 2.800 de persoane, scrie Sky News.

Compania BAC Consulting din Ungaria este ”una dintre cele cel puțin trei firme-fantomă create pentru a masca identitățile ofițerilor de informații israelieni care au creat pagerele”, arată sursa citată, care preia New York Times. Publicația americană invocă, la rândul său, declarațiile a trei ofițeri de informații israelieni implicați în operațiune.

BAC Consulting produce pagere atât pentru clienți obișnuiți, cât și pentru Hezbollah, dar lotul respectiv a fost produs separat, cu baterii impregnate cu explozibil PETN, au explicat ofițerii israelieni.

Serviciile israeliene au trimis apoi către pagerele vizate un mesaj în arabă care părea că vine de conducerea superioară Hezbollah, moment în care dispozitivele au explodat, toate în același timp.

Citește și
pager explodat
Casa Albă avertizează împotriva oricărei escaladări după exploziile unor pagere în Liban

Statele Unite, dar și țările arabe din Golf desemnează gruparea șiită Hezbollah ca organizație teroristă, în timp ce Uniunea Europeană consideră doar aripa militară a Hezbollah teroristă, nu și pe cea politică.

Israelul a investit milioane de dolari pentru piratarea pagerelor

Hezbollah este finanțată de Iran și colaborează îndeaproape cu teroriștii de la Stat Islamic și Hamas, fiind responsabilă pentru numeroase atacuri teroriste încă din anii 1980, inclusiv în America Latină, la Buenos Aires. În ultimul timp, a lansat mai multe atacuri cu rachete asupra Israelului. 

Producția de pagere din Europa a crescut după ce teroriștii Hezbollah au renunțat la comunicările sale prin telefoanele mobile, când liderul său a avertizat membrii grupării că Israelul le folosește pentru a aduna informații despre grup.

Între timp, Israelul a investit milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei necesare piratării pagerelor care au ajuns la Hezbollah, au mai spus ofițerii de informații.

Firma maghiară producătoare BAC Consulting a negat miercuri acuzațiile potrivit cărora ar fi fabricat pagerele explozive, după ce taiwanezii de la Gold Apollo, deținătorii mărcii, au spus că întreaga responsabilitate pentru realizarea produselor aparține companiei din Budapesta.

Ungurii au precizat că respectivele pagere nu s-au aflat niciodată pe teritoriul lor.

La scurt timp după explozia pagerelor, miercuri au explodat tot în Liban mai multe walkie-talkie, ducând la moartea a cel puțin 20 de membri Hezbollah și rănirea a peste 450 de persoane. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult