Cum a reușit Israelul să detoneze simultan mii de pagere ale Hezbollah. „Mi se pare remarcabilă tocmai această combinație”

×
Codul embed a fost copiat

Alte pagere au explodat miercuri în Beirut. Peste 100 oameni au fost răniți și cel puțin trei au fost uciși după explozia unor stații de comunicare portabile de tip walkie-talkie.

Se întâmplă la o zi după atacul care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor grupării Hezbollah să explodeze, aproape simultan, în Liban. Cel puțin una dintre noile explozii s-a produs la funeraliile unui militant Hezbollah, ucis marți. 12 oameni, inclusiv doi copii ai unor islamiști, au murit cu o zi în urmă și aproape 3.000 au fost răniți. Hezbollah a amenințat Israelul cu răzbunare, după ce mai multe surse au indicat că Mossadul s-ar afla în spatele acestui extraordinar atac. Pagerele capcană s-au vândut sub logo-ul unei companii taiwaneze, dar ar fi fost de fapt produse de o firmă europeană, cu sediul în Ungaria. 

Spitalele din Liban au fost copleșite de valul de răniți, aduși de-a valma de ambulanțe, mașini civile, ori pe motociclete din suburbiile sudice ale Beirutului - fief al grupării șiite pro-iraniene Hezbollah.

Mai multe camere de supraveghere au surprins momentul în care pagerele au explodat în buzunarele ori în mâinile islamiştilor. Oamenii sunt trântiţi la pământ de mici explozii.

Întreaga țară e în șoc. Se estimează că cel puțin 1.000 de pagere au sărit în aer, cam 3.000 de oameni au fost răniți, cel puțin 200 grav.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Hezbollah, care funcţionează în Liban ca un fel de stat în stat, a renunţat - din primăvară - la telefoanele mobile moderne, de teama programelor de spionaj.

Prin urmare, membrii grupării comunică prin pagere, care permit doar trimiterea unui mesaj scurt, prin intermediul undelor radio.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Statele Unite nu au știut despre aceste incidente (exploziile pagerelor) și nici nu au fost implicate în aceste incidente.”

Luptători și agenţi operativi de rang înalt în organizația Hezbollah, primiseră de câteva luni pagere dintr-un lot nou.

Teoria cea mai probabilă este că atacul reprezintă o operaţiune comună a armatei israeliene şi a Mossadului. Israelienii ar fi reușit să strecoare în fiecare dispozitiv - şi vorbim de 5.000 de pagere - un detonator cu o anumită cantitate de explozibil.

David Maxim, fost membru al Forțelor Speciale Israeliene: „Au fost aduse prin contrabandă în Liban. Numai că undeva între producător și clientul final, Hezbollah, luptătorii Hezbollah, cineva, a pus mâna pe aceste pagere și a băgat în ele între 20 și 56 de grame de PTN, care este un exploziv plastic.”

Inițial, a apărut teoria că, prin transmiterea unui mesaj printr-un program malițios, bateriile s-ar fi supraîncălzit, iar pagerele s-ar fi transformat în mici bombe.

Mădălin Dumitru, specialist Cyber Defence: „Pare să fie un atac hibrid, în sensul că a fost exploatată o vulnerabilitate a acestui echipament, a acestui pager, care la primirea unui anumit mesaj să i se încălzească bateria. Asta a fost prima fază când a fost atacat acel sistem centralizat.”

General de brigadă Marius Crăciun, fost șef al Forțelor Speciale MApN: „Chiar dacă o supraîncălzire a unor baterii, în două 2.000 de pagere sau 3.000 și să explodeze, este greu, dacă nu chiar imposibil de realizat. Cred că mai degrabă a fost vorba despre o încărcătură de exploziv cu brizantă mare, cu putere mare.”

Pagerele-capcană au fost armate printr-un semnal, trimiterea unui aşa-numit mesaj text alfa-numeric. Prima persoană care a folosit dispozitivul a declanșat aproape simultan explozibilul din toate aparatele.

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: „Cel mai probabil explozibilul respectiv nu a venit, nu a fost pus pur și simplu în acel loc. A venit cu altă electronică, la rândul său legată la dispozitivele cu pricina.”

Aparatele au logo-ul companiei taiwaneze Gold Apollo. Care însă susţine că dispozitivele ar fi fost fabricate, sub marca sa, de o companie europeană cu sediul în Ungaria.

Hsu Ching-kuang, director Gold Apollo: „Colaborăm cu această companie europeană, BAC, de aproximativ trei ani. Au vrut să producă și pagere și ne-au cerut acordul pentru a ne folosi numele, în schimbul unei taxe. Dispozitivul în sine este conceptul lor.”

Reporter: „Sunteți absolut sigur că pagerele nu sunt făcute în Taiwan?”

Hsu Ching-kuang, director Gold Apollo: „Sunt 100% sigur că pagerele implicate în explozii nu sunt produse de noi.”

De aproape un an, Israelul este în stare de război nu doar în sud, împotriva teroriştilor Hamas, ci şi în nord, unde atacurile cu rachete şi drone lansate de Hezbollah sunt cotidiene.

John Miller, analist CNN pentru securitate și servicii de informații: „Dacă ești un membru de rang înalt în Hezbollah, tragi concluzia că lanțul tău de aprovizionare este compromis. Și începi să te întrebi ce altceva ar mai putea controla inamicul - telecomanda pentru mașină, laptopul, telefonul? Cred că acum le vâjâie capul tuturor. Se instalează o paranoia generalizată, iar asta va complica mult recrutările pentru Hezbollah. Mi se pare remarcabilă tocmai această combinație dintre componenta tactică și cea psihologică a operațiunii.”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.