Reacția fermă a Budapestei după ce s-a spus că pagerele Hezbollah au fost produse în Ungaria
Societatea ungară BAC, prezentată ca fiind producătoarea pagerelor folosite de către Hezbollah care au fost detonate marţi în Liban şi Siria, este un intermediar comercial, fără instalaţie de producţie sau operaţională în Ungaria, anunţă Budapesta.
”Aparatele respective nu s-au aflat nicodată pe teritoriul ungar”, dă asigurări pe X un purtător de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, potrivit AFP.
”Această afacere nu ridică niciun risc la adresa securităţii naţionale” ungare, dă el asigurări.
Cotidianul american New York Times a scris inițial că pagerele folosite de gruparea Hezbollah au fost produse de întreprinderea taiwaneză Gold Apollo. Compania a dezmințit însă aceste informații și a anunțat că aceste dispozitive, care poartă marca sa, au fost produse şi vândute de către partenerul său ungar BAC.
”În virtutea unui acord de cooperare, noi autorizăm BAC să ne folosească marca în vânzarea de produse în anumite regiuni, însă conceperea şi producerea produselor sunt responsabilitatea exclusivă a BAC”, anunţă într-un comunicat Gold Apollo.
”Acestea nu sunt produsele noastre (...). Nu sunt produsele noastre de la început şi până la sfârşit”, a dezminţit în presa de la taipei directorul întreprinderii Hsu Ching-kuang.
El dezmințea astfel dezvăluiri NYT, potrivit cărora pagerele au fost comandate la întreprinderea Gold Apollo, citând oficiali sub acoperirea anonimatului americani şide alte naţionalităţi.
Aceştia au declarat NYT că Israelul a reuşit să ascundă mici încărcături explozive în pagere cumpărate de Hezbollah din Taiwan, detonate marţi de la distanţă.
Ei au dat detalii ziarului american despre această operaţiune fără precedent, atribuită de către mişcarea şiită libaneză Israelului.
Aparatele mici ale producătorului Gold Apollo din Taiwan au fost interceptate de către servicii israeliene înainte de sosirea lor în Liban, potrivit acestor oficiali, ale căror naţionalităţi nu sunt precizate.
Câteva zeci de grame de material exploziv au fost introduse alături de baterie împreună cu un declanşator, precizează NYT.
Peste 3.000 de pagere - în principal modelul AP924 - au fost comandate de către Hezbollah întreprinderii Gold Apollo din Taiwan, potrivit acestor surse.
Aceste dezvăluiri ale NYT susţin o teorie avansată marţi de către mai mulţi experţi, potrivit cărora serviciile israeliene ar fi reuşit să se infiltreze în lanţul logistic al Hezbollah cu scopul de a planifica acest atac.
O sursă apropiată mişcăriii a declarat anterior AFP că ”pagerele care au explodat privesc o încărcătură importată recent de Hezbollah de 1.000 de aparate”, care par, potrivit sursei citate, că au ”piratate la sursă”.
O explozie simultană în întregul Liban a unor pagere folosite de către Hezbollah s-a soldat marţi cu cel puţin nouă morţi şi 2.800 de răniţi.