Medicii din Liban, despre rănile pe care le-au tratat după exploziile pagerelor: N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil
Agenţia France Presse a discutat miercuri cu medici de la două spitale din Beirut şi redă relatările lor despre rănile pe care le-au tratat după exploziile coordonate a mii de pagere de marţi, din Liban.
Deflagraţiile puse de gruparea şiită Hezbollah pe seama Israelului au ucis 12 oameni şi au rănit aproape 2.800, conform bilanţului comunicat de Ministerul Sănătăţii de la Beirut.
Joelle Khadra, medic de urgenţă la spitalul Hotel-Dieu de France, unul din cele mai mari din capitala libaneză, a observat că "rănile erau localizate mai ales la ochi şi la mâini, cu amputări de degete şi schije în ochi". "Unele persoane şi-au pierdut vederea", adaugă ea, precizând că la spitalul situat în cartierul creştin Achrafieh au fost aduşi circa 80 de răniţi.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Circa 20 dintre aceştia au fost internaţi imediat la terapie intensivă, cu măşti pentru respiraţie artificială, deoarece erau în pericol să se sufoce, "atât de umflate le erau feţele", a explicat doctoriţa îmbrăcată în ţinută chirurgicală pe sub halatul alb. "Alţii sunt operaţi unul după altul. Astăzi avem 55 de operaţii", a mai menţionat ea.
În suburbiile din sudul Beirutului, bastion al Hezbollah unde au avut loc multe din explozii, pacienţii au primit primul ajutor în parcarea unui spital, din cauza afluxului foarte mare.
Sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute cu presa, un medic de la un alt spital a descris rănile ca "ieşite din comun". "N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil. Am avut multe răni cu degete amputate", deoarece pagerele care au explodat erau ţinute în mâini de luptătorii Hezbollah care le foloseau ca mijloc de comunicare.
Alţi posesori de pagere, care erau aşezaţi, au suferit răni şi la picioare.
"Cele mai groaznice" răni au fost provocate de "pagerele care le-au explodat oamenilor în faţă", a arătat acelaşi doctor, care a vorbit despre circa 40 de pacienţi cu leziuni oculare, majoritatea grave.
"Circa trei sferturi din aceşti pacienţi au rămas fără un ochi, iar celălalt este adesea recuperabil cu mare greutate", a mai relatat el, estimând că în 15-20% din cazuri răniţii "şi-au pierdut ireversibil ambii ochi". "Mulţi colegi spun că rănile (oculare) sunt mai grave decât cele din 4 august" - referire la explozia devastatoare de la Beirut din 2020, când au murit peste 220 de oameni şi au fost răniţi circa 6.500.
Medicul citat de AFP a mai constatat "numeroase arsuri şi prezenţa de corpuri străine, fragmente metalice de pagere extrase din ochi, din creier, din faţă, din sinusuri, din interiorul corpului şi din oase".
Ministrul libanez al sănătăţii, Firas Abiad, a anunţat miercuri că din cei 12 morţi de marţi doi erau copii şi că aproape 300 de răniţi sunt încă în stare critică, cu răni la faţă şi hemoragii cerebrale. Din 1.800 de pacienţi internaţi, 460 au necesitat operaţii la ochi, faţă sau membre, în special la mâini; au avut loc "multe amputări de degete şi de mâini", a mai spus oficialul.
Libanul, afectat de cinci ani de o criză economică, a primit miercuri dimineaţa ajutoare medicale din Irak. Au venit de asemenea în sprijin medici şi infirmieri din cadrul Semilunii Roşii iraniene, iar Iordania a anunţat că trimite materiale medicale.
Biroul coordonatorului special al ONU pentru Liban a elogiat printr-un mesaj în reţeaua X activitatea personalului medical şi a profesioniştilor de la urgenţe, apreciind că rolul acestora după explozii "nu poate fi supraestimat".
Miercuri, în Liban au avut loc noi explozii ale unor dispozitive de comunicaţii - aparate de emisie-recepţie, soldate cu nouă morţi şi peste 300 de răniţi.