Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de oameni au ieșit în stradă în Albania, în semn de protest față de nivelul scăzut de trai

Mii de susținători al opoziției albaneze au protestat, sâmbătă, față de criza economică a țării și a nivelului scăzut de trai, acuzând Guvernul de corupție.  

Potrivit AP, protestatarii i-au cerut demisia premierului Edi Rama, lider al Partidului Socialist, aflat acum la guvernare în Albania.

Poliția a intervenit și cel puțin un protestatar a fost reținut, după ce unii nemulțumiți au aruncat cu vopsea roșie pe sediul Guvernului.

Albania a înregistrat o creștere a prețurilor cu 8% în acest an, în special în ceea ce privește costul alimentelor de bază și al combustibilului, după invazia Ucrainei de către Rusia.

Susținătorii opoziției l-au acuzat pe premierul Rama că este principalul responsabil pentru faptul că mii de tineri părăsesc țara în fiecare an, în căutarea unei vieți mai bune în străinătate.

Citește și
ue general
Acord UE pentru a deschide negocierile de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord

"Nu vreau să părăsesc Albania. Vreau să-mi creez aici viitorul meu și al familiei mele, precum și copiii mei, pentru ca Albania să nu fie depopulată", a spus un protestatar.

Protestul a fost organizat de Partidul Democrat (centru-dreapta, în opoziție) și la care au participat liderul său, Sali Berisha, fost președinte al Albaniei și prim-ministru, în vârstă de 78 de ani, și un alt fost președinte al Albaniei, Ilir Meta, acum lider al Partidului Libertății.

Albania organizează alegeri municipale în luna mai a anului viitor.

Berisha le-a cerut albanezilor să sprijine opoziția, care a promis că va dubla salariile și pensiile dacă revine la putere. Partidul său a fost afectat de lupte interioare după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a interzis anul trecut lui Berisha și rudelor sale apropiate intrarea în SUA pentru „acte corupte care au subminat democrația” în perioada în care el a fost premier, 2005-2013.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult