Două ”puteri nucleare” s-au abținut de la votul privind condamnarea Rusiei pentru anexarea teritoriilor Ucrainei
Rusia a respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite şi Albania, care condamnă anexarea proclamată de către Moscova a unor părţi ale Ucrainei, partenerul strategic al Rusiei, China, abţinându-se de la vot.
Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat autoritatea Rusiei asupra a patru regiuni care alcătuiesc 15% din teritoriul Ucrainei - cea mai mare anexare din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Acțiunea a fost respinsă ferm de ţările occidentale şi chiar de mulţi dintre aliaţii apropiaţi ai Rusiei, potrivit news.ro.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezoluţia care a cerut statelor membre să nu recunoască nicio modificare a statutului Ucrainei şi a obligat Rusia să-şi retragă trupele.
Ea a argumentat în camera consiliului că încercarea de anexare a teritoriului unei naţiuni suverane a fost împotriva principiilor fondatoare ale Naţiunilor Unite şi a spus că Putin sărbătoreşte „această încălcare clară a dreptului internaţional” printr-un concert susţinut după ce a proclamat vineri anexările.
Zece state au votat ”pentru”, în timp ce China, Gabon, India şi Brazilia s-au abţinut.
China și India sunt două dintre ”puterile nucleare” ale lumii.
"Nici măcar o singură ţară nu a votat cu Rusia. Niciuna", a declarat Thomas-Greenfield reporterilor după întâlnire, adăugând că abţinerile, "în mod clar, nu au fost o formă de apărare a Rusiei".
Washingtonul va apela la Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna acţiunile Rusiei, a spus ea.
„În Adunarea Generală, naţiunile lumii vor spune tare şi clar: Este ilegal şi pur şi simplu inacceptabil să încerci să redesenezi graniţele unei alte ţări prin forţă”, a spus Thomas-Greenfield.