În România trăiesc aproximativ 10.000 de albanezi. Care este însă cifra oficială

Ultima actualizare: 25-11-2020 15:38
albania
Shutterstock

În România trăiesc aproximativ 10.000 de etnici albanezi, iar majoritatea se declară în prezent români.

Cifrele din datele oficiale sunt însă mult mai mici, potrivit datelor statistice colectate la nivelul anului 2002, astfel că populația recenzată oficial este de numai 600 de persoane, se arată într-un comunicat al Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR). În realitate însă, potrivit sursei citate, la noi trăiesc aproximativ 10.000 de albanezi, care s-au integrat în comunitate.

La data de 28 noiembrie, albanezii din toată lumea sărbătoresc ziua națională, zi în care și-au proclamat independența față de Imperiul Otoman.

România a fost prima țară care a recunoscut independența Albaniei iar proclamarea acesteia a avut loc la București, la 5 noiembrie 1912, în cadrul Marii Adunări a Coloniilor Albaneze din România desfăşurate la Hotel Continental.

Cooperarea economică dintre cele două țări este vizibilă în sectorul energetic și turism.

La nivel politic, România depune eforturi considerabile pentru obținerea de progrese în procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, aceasta numărându-se printre prioritățile României în anul 2019 ca Președinție a Consiliului UE.

Albania şi-a depus candidatura oficială de aderare la Uniunea Europeană în 2009, iar la 24 iunie 2014, a obţinut statutul de candidat la UE. Prin Concluziile Consiliului Afaceri Generale din 26 iunie 2018 a fost deschisă calea negocierilor, iar la 24 martie 2020, miniștrii afacerilor externe ale statelor membre UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Albania.

Albania este stat aliat NATO din 1 aprilie 2009, urmare a invitaţiei de aderare adoptate la Summit-ul NATO de la București, din 3 aprilie 2008.

Asociația Liga Albanezilor din România reprezintă minoritatea albaneză prin Consiliul Minorităților Naționale, organ consultativ al Guvernului României, prin deputatul Bogdan-Alin Stoica.

Asociația Liga Albanezilor din România a organizat în ultimii patru ani peste 150 de acțiuni și evenimente culturale, în România, Albania și diaspora albaneză din Europa, a editat 20 de volume noi de literatură, cultură și istorie albaneză și românească și a participat la târgurile și saloanele de carte din țară oferind în mod gratuit produsele sale editoriale, arată sursa citată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO