Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine sunt principalii miniştri în noul Guvern britanic laburist al lui Keir Starmer. FOTO

Noul premier britanic Keir Starmer a anunţat în mod oficial, după ce s-a instalat la Downing Street, alcătuirea Guvernului, după ce a promis o politică a ”schimbării” care să permită ”reconstrucţia” regatului.  

Angela Rauner, vicepremier 

Într-o ţară în care clasa conducătoare a trecut masiv pe la universităţile Oxfrod şi Cambridge, Angela Rayner, în vârstă de 44, face excepţie.

Ea a crescut într-o locuinţă socială în nordul Angliei, şi-a abandonat studiile fără diplomă, şi era o mamă celibatarăla 16 ani.

Sindicalistă mai întâi, iar din 2015 deputată, ea a fost aleasă numărul doi în Partidul Laburist în 2020.

Ea formează un cuplu contrastant cu Keir Starmer, poziţionându-se mai la stânga ca el, dar şi prin modul deschis în care vorbeşte şi accentul popular din nord.

Citește și
george russell
F1: George Russell s-a impus în Marele Premiu al Austriei. Pilotul Mercedes a câștigat cu noroc cursa

Însărcinată cu dosarele locuinţelor şi reechilibrării teritoriale, Angela Rayner vrea să acţioneze în favoarea unui program masiv de construcţii şi în vederea desfiin ţării ”contractelor zero ore”, care garantează lipsa orelor minime de muncă plătite.

Rachel Reeves, ministrul finanțelor

Fosta economistă a Băncii Angliei, în vârstă de 45 de ani, este prima femeie cancelar (chancellor of the Exchequer) şi a spart ceea ce a catalogat drept ”ultimul plafon de sticlă în politică”.

Rachel Reeves a jucat un rol central în recentrarea Partidului Laburist (Labour) şi vrea încarneze competenţa în probleme economice.

Ea subliniază că partidul său este de-acum ”partidul întreprinderilor” şi promite ”o disciplină de fier” în finaţele publice.

Născută într-o familie de profesori, la Londra, amatoare de şah şi intrată în politcă pe vremea lui Tony Blair, Rachel Reeves apără un rol activ al statului prin investiţii şi vrea să ”reconstruiască serviciile publice”.

David Lammy, ministru de externe

Un avocat în vârstă de 51 de ani, un descendent al unor sclavi din Guyana, în America de Sud, el şi-a ascuţit viziunea în diplomaţie prin peste 40 de vizite în străinătate în doi ani.

În opinia sa, politica externă a Regatului Unit ”are nevoie să redescopere arta marii strategii”, după ieşirea regatului din Uniunea Euroepană (UE).

Labour urmează în mare parte linia conservatorilor în diplomaţie, însă el vrea o apropiere de UE, un dosar foarte sensibil pe ambele maluri ale Canalului Mînecii.

David Lammy riscă se se afle sub presiunea unei părţi a Labour, care reproşează conducerii partidului o linie prea proisraeliană.

Un prieten al fostului preşedinte american barack Obama, el riscă să aibă de gestionat o posibilă întoarcere la Casa Albă a Donald trump, pe care l-a catalogat drept un ”sociopat cu simpatii neonaziste”.

El a dat asigurări că a fost rău înţeles, iar potrivit presei britanice s-a întâlnit recent cu consilieri ai miliardarului republican.

John Healey, ministrul apărării

Acest dosar-cheie în perioada Războiului din Ucraina îi revine lui John Healey, în vârsrtă de 64 de ani.

Ales deputat în 1997, când a ajuns Tony Blair la putere, el a deţinut o serie de posturi în ministere, iar apoi în opoziţie a fost însăecinat cu Locuinţele şi Sănătatea, duoă care a trecut la Apărare.

În noul său post, el are de pus în aplicare o creştere a cheltuielilor militare la 2,5% din PIB (2,3% în acest an), promise de Partidul Laburist.

El moşteneşte o armată supusă unei cure de slăbire în ultimii ani şi cere investiţii suplimentare în Asia, împotriva Chinei.

Yvette Cooper, ministrul internelor 

Altă reprezentantă a generaţiei Blair, aleasă în 1997, Yvette Cooper deţine Internele din 2021 în Guvernul fantomă laburist, după ce a ocupat acest post în perioada 2011-2015.

Înfrântă în alegerile interne de către Jeremy Corbyn în 2015, ea s-a ilustrat în Parlament prin intervenţii bătăioase, care-i dau o imagine de autoritate, crucială în acest post.

Prin preluarea Home Office, Yvette Cooper moşteneşte dosarul imigraţiei, un subiect major în campanie şi considerat adesea drept un punct slab al laburiştilor.

Ea urmează să încarneze o linie care se vrea fermă - reducerea imigraţiei legale şi lupta împotriva imigraţiei ilegale -, dar totodată mai umană, prin abandonarea proiectului conservator al expulzării migranţilor în Rwanda.

Wes Streeting, ministrul sănătății

Acest reprezentant tânăr al aripii de centru a Partidului Laburist se confruntă cu sarcina titanică de a redresa un sistem public de sănătate (NHS) îngenunchiat de ani de austeriate şi de pandemia covid-19.

Wes Streeting, în vârstă de 41 de ani, care a avut un cancer la rinichi în 2021, se declară pregătit, revendicându-şi copilăria foarte săracă într-o locuinţă socială la Londra, dar şi ambiţia de a deveni într-o bună zi premier.

Shabana Mahmood, o fostă avocată, a fost numită ministrul Justiţiei, Bridget Philipson ministru al Educaţiei, iar Ed Miliband, liderul partidului în perioada 2010-2015, este noul ministru însărcinat cu Securitatea Energetică şi Neutralitatea Carbonului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult