Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se tratează cel mai frecvent cancer pe care îl fac oamenii. Ne explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. Descoperite la timp și tratate corect, sunt perfect vindecabile.

O persoană din 5 va face un carcinom de-a lungul vieții. Este cel mai frecvent cancer, care apare în rândul oamenilor.

Cum le descoperim la timp? Cum le tratăm apoi corect? Ne explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza, și difuzată pe stirileprotv.ro.

”Ar trebui să învățăm să citim semnele pielii pentru că, spre deosebire de alte cancere, care se dezvoltă fără să le vedem, pe piele leziunile sunt la vedere”, spune dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Cum arată un carcinom?

Citește și
Sfatul specialiștilor: Dacă vreți o dietă vegetariană, consumați cereale în combinație cu leguminoase
Sfatul specialiștilor: Dacă vreți o dietă vegetariană, consumați cereale în combinație cu leguminoase

• Poate să semene, la debut, cu o leziune acneică, care însă nu se vindecă.

• Poate să semene cu o cojiță, care se despinde și iar se formează. Și nu se vindecă.

• Poate sa fie o excrescență, care depășește suprafața pielii. Uneori e translucidă, uneori cafenie. Din nou, nu se vindecă. Cele mai multe carcinoame apar pe zonele expuse la soare – nas, buze, urechi, scalp. Nu arată înfiorător la început. ”La bărbații, care au chelie, apar pe scalp cojițe. Noi le numim keratoze actinice. Dintre acestea, o parte se vor transforma în carcinoame. De aceea, se vine la control dermatologic măcar o dată pe an. Și imediat ce sesizați ceva nou, care nu mai trece”, spune dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. Cum se tratează carcinoamele, corect, prin chirurgia Mohs, care presupune biopsie în timpul intervenției?

Mai multe detalii în video.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult