Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, ne explică de ce scade apărarea pielii în perioade stresante
Stresul acut înseamnă răspunsul natural al organismului la o situație dificilă. Stresul cronic, pe termen lung, provoacă modificări, care privesc, negativ, întregul organism.
De ce scade apărarea pielii în perioade stresante?
Secretăm cantități mari de cortizol (hormon de stres), sistemul imunitar suferă, dar și pielea. Stresul cronic provoacă inflamație cronică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum o combatem?
Ne dă rețeta dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza, și difuzată pe stirileprotv.ro.
Andreea Groza: Ce efect are hormonul cortizol asupra pielii?
Dr. Iuliana Lupu: "În cantităţi mari, duce la îngrăşarea sau uscarea excesivă a pielii, scade producția de acid hialuronic la nivelul pielii. Acidul hialuronic este o moleculă care hidratează pielea. Astfel, bariera cutanată a pielii este afectată. Stresul poate fi atât fizic, cât și psihic. Pe lângă stresul psihic, pielea poate fi stresată de diverși factori specifici pandemiei - mască, dezinfectanți, mănuși. Acestea, purtate mult timp, slăbesc bariera cutanată."
Andreea Groza: Ce înseamnă stres cronic la nivelul pielii?
Dr. Iuliana Lupu: "Cel mai bun exemplu de stres cronic este expunerea la radiații UV. Soarele este responsabil pentru majoritatea cancerelor de piele, dar și pentru îmbătrânirea pielii. Petele hiperpigmentare sunt induse de radiații UV, poluare și pot fi agravate atunci când acestea două sunt combinate. Expunerea la radiații UV, singură, este responsabilă pentru 80% din semnele de îmbătrânire ale pielii."
Andreea Groza: Și stresul acut la nivelul pielii?
Dr. Iuliana Lupu: "Când vorbim de stres acut, ne gândim în primul rând la expunerea la soare excesivă într-o anumită zi, nu expunere pe mai multe zile."
Andreea Groza: Ce putem face pentru a combate aceste efecte?
Dr. Iuliana Lupu: "Avem la dispoziție câteva ingrediente cheie. Un ingredient inovator în produsele de îngrijire a tenului, dar pe care noi îl foloseam de foarte mult timp, sunt probioticele. Utilizate pentru a trata obezitatea sau bolile inflamatorii intestinale, deoarece acțiunile lor sunt multiple. Pot ajuta la modularea răspunsului imun, la îmbunătățirea barierelor epiteliale, la modificarea metabolismului corporal.
În dermatologie, dezechilibrul microbiomului pielii (microbii prieteni, care trăiesc pe suprafața pielii) a fost implicat într-o serie de afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatita atopică, dermatita seboreică, acneea vulgară și rozaceea. Probioticele au fost studiate în astfel de condiții și s-au dovedit a avea efecte benefice nu numai în refacerea barierei pielii și menținerea unei microbiote diverse, ci și în modularea imunității pielii.
Un alt ingredient cheie este niacinamida sau vitamina B3, bine cunoscută pentru proprietățile sale anti-oxidante. Inhibă efectul oxidativ indus de agresiunile externe, cum ar fi razele UV. Este, de asemenea, o vitamină cheie implicată în răspunsul inflamator, foarte importantă pentru pielea stresată. Reduce edemul și vasodilatația, dar inhibă, de asemenea, mulți mediatori ai inflamației.
Un alt ingredient benefic este apa vulcanică. Încărcată cu foarte multe minerale, întărește bariera de protecție a pielii și conferă pielii un aspect vizibil mai sănătos."
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, organism, stres, piele,
Dată publicare:
17-11-2021 10:48