Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile medicilor specialiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timpul răcelilor de sezon este recomandat să nu consumați produse alimentare bogate în fier, și să vă hidratați. De ce să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii? Aflăm imediat, de la „Doctor de Bine”.

Nu mi-e foame în timpul unei infecții. Este o reacție de apărare, pe care trebuie să o respectați. De ce să nu insistați cu masa nici în cazul unui copil aflat în faza acută a unei infecții respiratorii, de exemplu, ne explică profesorul imunolog Veronica Lazăr.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, profesor în imunologie: „Digestia în sine e consumatoare de energie, ori în perioada infecției, organismul trimite energie o folosește pentru aceste reacții de apărare în care se consuma foarte mult oxigen, mai ales la fagocite, care pot consuma de 600%”.

Fagocitele sunt celule ale sistemului imunitar, care se luptă cu bacteriile.

Fierul intră în compoziția celulelor roșii, se leagă de oxigen și așa respirăm. Îl luăm, în mod eficient, din carne roșie.

Citește și
hepatită
O fetiță de 3 ani cu simptome de răceală, tratată cu sirop si trimisă acasă de medici. Boala cruntă de care suferea de fapt

Andreea Groza: „Este, însă, valoros pentru toate bacteriile, care produc infecții. Bacteriile se luptă la propriu cu organismul uman pentru fier. Noi intrăm în luptă cu celulele din intestin”.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, profesor în imunologie: „Fierul este sechestrat în celule, vorbim de celulele intestinale, care au absorbit fierul din alimentație, rămâne în celula intestinală, vorbim și de macrofagele din splină și ficat”.

Macrofagele sunt celule ale sistemului imunitar. Nici ele nu mai vor fier. În timpul unei infecții.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, profesor în imunologie: „Se recomandă să întrerupem tramentul cu fier pe perioada infecției, tocmai ca să nu-l facem disponibil și bacteriilor patogene. Recomandarea ar fi să nu se hrănească nici cu elimente bogate în carne”.

Aceasta, deoarece carnea conține fier ușor de asimilat. Din fericire, lipsa poftei de mâncare în timpul unei infecții are și acest scop. Respectați-o! În schimb, multe lichide și soluții de rehidratare orală, dacă nu vă puteți hidrata normal. Înseamnă apă cu minerale.

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, spitalul Grigore Alexandrescu: „În condiții de piedere de apă și electroliți, copilul nu trebuie să primească doar apă, ci apă cu electroliți. Adică acele săruri de rehidratare orală, care se găsesc pe piață. Un plic în 200 de ml de apă plată și toată Europa își educă mamele și populația să administreze apă și electroliți, dar mamele din România nu vor și, la diaree, copilul primește tot felul de ceaiuri aiurea, ceai de mentă”.

Apă cu soluții de rehidratare orală în timpul unei infecții, nu ceai.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult