Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Una dintre cele mai delicioase specii marine, descoperită în Marea Neagră. Rolul NASA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cercetătorii români de la Institutul Marin au descoperit în Marea Neagră rezerve considerabile de scoici numite vongole, şi considerate printre cele mai gustoase sortimente.

Autoritatea Sanitară trebuie să verifice acum dacă vongolele româneşti sunt comestibile. Scoicile din această specie dau mâncării un gust extrem de bogat. La noi ajung deocamdată doar congelate, iar în restaurantele cu pretenţii sunt considerate delicatese.

Cercetătorii cred că aceste scoici, originare din Marea Mediterană, au apărut pe litoralul românesc în perioada anilor '40-'50. Pescarii le-au descoperit când s-au extins plajele şi a fost adus la mal nisip din larg. Proprietarii de pescadoare au finanţat şi un studiu.

Simion Nicolaev, director institutul Grigore Antipa Constanţa: „Cred că dacă rezultatele vor fi satisfăcătoare pe anumite zone putem discuta şi despre o cotă care ar putea fi alocată direcţiei ANPA locale pentru a putea să repartizeze la nave."

Citește și
submarin, marea neagra, romania. hitler, flota,
Descoperire istorică în Marea Neagră. ”Flota pierdută a lui Hitler”. VIDEO

Din datele biologilor, scoicile vongole ar putea fi recoltate din marea Neagră începând cu acest sezon estival. Singura problemă este lipsa clasificării calităţii apelor. Cu alte cuvinte, noile scoici pot fi scoase la mal după ce autorităţile sanitare confirma că apa de unde sunt pescuite nu este poluata, iar carnea lor este comestibilă.

"Chiar ne-am dori, dacă am putea-o scoate de aici, din marea noastră, preţul ar fi net inferior. Acum ajunge la 70 de lei kilogramul cel puţin. Vă daţi seama - sunt de aici de la noi, sunt proaspete, e altceva”, spune un proprietar de restaurant.

Specialiştii Institutului naţional de cercetări marine spun că în ultimii 10 ani, datorită reducerii poluării şi pescuitului masiv, flora şi fauna din Marea Neagră s-au regenerat.

Mai multe specii de peşti s-au revigorat, iar specii noi s-au aclimatizat în apele noastre cum este, de exemplu, crabul. Schimbarea se vede şi din spaţiu în imagini surprinse de NASA în care marea a devenit turcoaz graţie unei alge care se răspândeşte rapid şi înfloreşte în perioada mai-iulie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult