Povestea epavei din al Doilea Război Mondial, descoperită la nord de Gura Portiței

Ultima actualizare: 03-12-2018 19:40

O epavă, cel mai probabil a unei nave de transport, a fost descoperită de un scafandru în Marea Neagră, la nord de Gura Portiţei.

Cercetatorii cred că vasul s-a scufundat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Relicva urmează să fie introdusă într-un muzeu subacvatic pentru care autorităţile au luat bani europeni şi au în plan să-l deschidă peste 2 ani.

Epava descoperită de scafandri se afla la nord de Gura Porţiei, la puţin peste 3 kilometri de ţărm. Zace la 17 metri în adâncuri şi are prova ruptă.

Cel mai probabil a naufragiat acum 70 de ani după ce ar fi lovit o mină de război.

Iulian Rusu, scafandru: "Se pare că este un cargou din cel de-Al Doilea Război Mondial, după construcţia navei. Am văzut că sunt nituri, ceea ce înseamnă că este fabricată undeva la începutul secolului XX. Este una dintre cele 12 epave pe care le-am descoperit şi prima pe anul acesta."

În perioada următoare, nava urmează să fie expertizată, iar ulterior va fi introdusă în circuitul turistic subacvatic.

În apele româneşti ale Marii Negre cei interesaţi pot admira 40 de epave. Cel mai uşor se ajunge la cea aflată la o sută de metri de Cazinoul din Constanta şi tot aici, în zona digului, pasionaţii de scufundări găsesc alte două nave eşuate.

Vasul You Xiu, sub pavilon Hong Kong, de pildă, ascunde o poveste cutremurătoare. S-a scufundat acum 23 de ani şi niciunul dintre cei 27 de membri ai echipajului nu a supravieţuit.

Cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa susţin că în apropiere de litoralul românesc sunt multe zone unde se presupune că s-ar afla şi alte epave din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Deşi avem multe atracţii, numărul turiştilor care aleg litoralul românesc al Marii Negre pentru scufundări este încă mic.

Ca să schimbe lucrurile, autorităţile au luat un milion de euro - bani europeni - şi vor să facă un muzeu subacvatic.

Proiectul a fost semnat acum câteva săptămâni şi urmează să fie finalizat peste 2 ani. În cadrul lui, cercetorii romani vor primi şi un robot care îi va ajuta să cerceteze adâncurile.

Proiectul este realizat împreună cu autorităţile din Bulgaria. Ca să atragă turişti, vecinii de la sud au scufundat intenţionat acum 6 ani avionul folosit de fostul dictator comunist Todor Jivkov.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO