A început recensământul delfinilor din Marea Neagră. Specia, în mare pericol

Ultimul update: Marti 22 Ianuarie 2019 20:43
Data publicarii: Marti 22 Ianuarie 2019 19:25
Categorie: Stiinta

A început numărătoarea delfinilor din Marea Neagră, o specie în mare pericol din cauza pescuitul industrial.

Cercetătorii au obţinut pentru acest proiect bani europeni şi încearcă să afle câte astfel de mamifere mai trăiesc în: România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina.

Până la finalizarea recensământului, ecologiştii montează dispozitive acustice pe plasele de pescuit, tocmai pentru a îndepărta cetaceele de pericolul mortal.

Potrivit cercetătorilor, în 1940 trăiau în Marea Neagră între 1,5 - 2 milioane de delfini, însă în 1965, din cauza industrializării dar şi a pescuitului, dacă mai erau 300.000. Numărul lor a tot scăzut ajungând, în 1980, la 50.000 de exemplare.

După ce combinatele din zonă au redus nivelul de poluare între 2013 şi 2014, un studiu făcut de români vorbea despre cel mult 200.000 de delfini. Acum cercetătorii au început să iasă pe mare, dar vor folosi şi un avion pentru recensământul mamiferelor.

Cercetătorii au şi dispozitive speciale de contorizare. Pentru a nu număra de două ori acelaşi delfin, ecologiştii au împărţit marea în mai multe poligoane. Numărătoarea se face în acelaşi timp în zone învecinate din aer şi de pe mare, apoi cifrele adunate de specialişti sunt comparate cu cele colectate de la bordul avionului.

Marian Paiu, coordonator proiect Mare Nostrum: „Survolăm Marea Neagră cu avioane şi sperăm să venim cu un răspuns la întrebarea: „câţi delfini mai avem în Marea Neagră? Sunt în declin. Acum 50-60 de ani erau undeva la două milioane de exemplare."

Adrian Bâlbă, director Delfinariul Constanța: „Se fac nişte pătrate unde se numără delfinii. Biologii îi recunosc când ies afară din apă după aspectul înotătoarei dorsale. Numărătoarea este extrapolată pe arii protejate şi de aici iese o populaţie de delfini costieri.”

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Naţional Grigore Antipa, numărul delfinilor ar trebui să fie în creştere faţă de anul 2014 lucru confirmat şi de ecologişti. Este şi efectul montării a 75 de dispozitive acustice pe plasele pescăreşti pentru a-i îndepărta.

Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetări Marine Constanța: „Pentru a fi eficiente, trebuie amplasate la intervale relative reduse de lungime de 400-500 maxim de metri."

Plasele de pescuit sunt principalele căuşe pentru care delfinii îşi pierd viaţa. De cele mai multe ori îşi prind coada în aceste ochiuri şi nu mai reuşesc să iasă. Cercetătorii turci şi bulgari au realizat şi ei anul trecut o numărătoare la graniţa maritimă, iar lor le-au ieşit la socoteală 400.000 de delfini.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Scandal într-un magazin din cauza delfinilor de pluş cu
Scandal într-un magazin din cauza delfinilor de pluş cu "deficienţe de informare"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lucian Pârvulescu
Un profesor din Timișoara a făcut o descoperire uriașă: ”A fost o muncă de chinez bătrân”
”Urme neidentificate” pe fundul Marii Găuri Albastre. Anunțul exploratorilor
Harponul pentru strângerea ”gunoiului spațial” a fost testat cu succes. Cum funcționează
Un harpon spaţial a fost testat în premieră. Cum funcționează. VIDEO
Descoperirea unui personaj mitologic la Pompeii, pe o frescă. Pe cine reprezintă
A fost descoperit un nou dinozaur. Avea coada în formă de inimă și lungimea unui autobuz
nasa
Povestea robotului Opportunity. I-au dat 3 luni de trăit, dar el a explorat Marte 16 ani
Nouă descoperire istorică făcută sub stratul de gheaţă din Groenlanda
Studiu: Pământul ar fi putut fi acoperit complet de ape. Ce l-a salvat
Un bărbat a făcut infarct fiindcă a mâncat o acadea. Ce conţinea, de fapt, bomboana
Studiu: Consumul de hrană ultra-procesată scurtează durata de viață
Fenomenul care ar putea duce la dispariția insectelor de pe Pământ