Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parlamentarii europeni vor o anchetă riguroasă în cazul morții celor 14.000 de oi în Portul Midia

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce parlamentarii europeni vor o anchetă riguroasă în cazul navei încărcate cu peste 14.000 de oi care au murit în Portul Midia, iubitorii de animale sunt revoltați pentru modul în care au acționat autoritățile române.

Voluntarii care au reușit să urce pe vapor au filmat secvențe șocante cu oi care se chinuiesc să supraviețuiască.

Câteva zeci de oi au ajuns vii la mal. Pompierii le-au adus una câte una cu barca, pentru că salvatorii noștri, inclusiv cei de la DSV, nu erau pregătiți pentru astfel de operațiuni de anvergură.

Abia marți, la două zile de la dezastru, cei de la ISU și activiștii pentru drepturile animalelor au ajuns în interiorul navei și au început să scoată oile vii.

Între timp însă, mii de oi s-au înecat sau au murit strivite ori infometate. La fel ca în cazul ursului lăsat să agonizeze, autoritățile au fost, și de această dată, depășite de situație.

Citește și
Moartea a 14.000 de oi în portul Midia, subiect internațional. Autoritățile române: „Vedem ce se poate face”
Moartea a 14.000 de oi în portul Midia, subiect internațional. „Vedem ce se poate face”

„Există o singură intrare, cealaltă este sub apă, accesul este foarte greu, de aceea operațiunea de salvare este foarte dificilă. De aceea acționăm cu precauție”, spune șeful IGSU, Dan Iamandi.

Pe de altă parte, crescătorii de animale spun că nu au unde să proceseze carnea, așa cum ar fi normal, pentru că sunt foarte puține abatoare care respectă normele europene.

„Am aflat cu mare stupoare că din România animalele pleacă cu 6 lei pe kilogram în viu și ajung aici să fie vândute în bani românești cam cu 40 de lei pe kilogram. Fermierul român pierde!”, spune Gabriel păun, reprezenant Animal International.

De altfel, fermierii care au încercat să deschidă noi abatoare printr-un program lansat anul trecut s-au trezit că nu au finanțare.

„Abandonăm, că nu avem ce face. Voiam să ne tăiem animalele prin abatorul acesta, să băgăm carnea noastră românească în supermarketuri, să nu se mai aducă de afară", declară Dumitru Dinulescu, președintele Asociației de Crescători Ovine și Caprine.

„În momentul de față noi nu mai avem bani disponibili aferenți acestei măsuri. Am început aceste discuții cu Comsia Europeană, ca să utilizăm bani europeni pentru finanțarea acestui tip de invesții”, a declarat Dana Rebega, director general adjunct al Autorității de Management pentru PNDR.

„În toate țările din UE autoritățile se implică profund în ceea ce înseamnă zootehnie. Și la noi e nevoie de o implicare mai mare", este de părere Lucian Popovici, directorul executiv al unui abator.

Ca o consecință a acestei neputințe, România exportă în fiecare an zeci de mii de animale vii. Cele mai multe ajung în Iordania, Libia și Liban. În prima parte a acestui an, țara noastră a încasat pe aceste exporturi 205 milioane de euro, o suma derizorie comparativ cu țările care exportă carne procesată și ambalată.

Pentru moment, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu animalele salvate, pentru că aceasta este decizia cumpărătorului, un cetățean din Arabia Saudită. Voluntarii vor că cele care au supraviețuit să fie duse într-un refugiu până la sfârșitul vieții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult