Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zacuscă cu fasole – rețete gustoase și simple de zacuscă, perfecte pentru iarnă. În ce combinații se poate mânca

Zacusca este o alegere delicioasă și sănătoasă pentru mese și gustări. Este o mâncare tradițională bogată în legume, versatilă, ce poate fi consumată pe pâine, ca garnitură sau ca aperitiv.  

Preparată cu legume proaspete de toamnă, cum ar fi vinetele, ardeii, roșiile și ceapa, zacusca are un gust complex și o textură cremoasă.

Fiind făcută în casă, zacusca nu conține aditivi sau conservanți artificiali, ceea ce o face o opțiune sănătoasă pentru toată familia.

Zacusca este una dintre cele mai delicioase și hrănitoare conserve de toamnă, fiind favorita gospodinelor pentru pregătirea cămării de conserve pentru iarnă.

Această mâncare tradițională, făcută din legume proaspete și aromate, nu lipsește din nicio casă în sezonul rece. Realizată din roșii, ardei, ceapă și fasole bine fiartă, zacusca aduce pe masă gustul autentic al toamnei.

Citește și
zacusca
Zacuscă de vinete. Rețeta rapidă a lui chef Florin Dumitrescu și alte moduri de a face zacuscă

Deși rețetele de zacuscă de vinete, zacuscă de fasole, zacuscă de ciuperci sau dovlecei sunt cele mai populare, fiecare variantă are farmecul său, asigurându-ne că avem întotdeauna la îndemână o gustare sănătoasă, plină de savoare și nutrienți.

Zacusca cu fasole - rețeta tradițională

Zacusca cu fasole este o rețetă clasică românească, plină de savoare și perfectă pentru a conserva gustul toamnei. Această variantă tradițională îmbină armonios fasolea fiartă cu legume proaspete, precum ardei, ceapă și morcovi, totul gătit lent într-un sos aromat de roșii și condimente. Iată cum se gătește:

Ingrediente

- 1 kg fasole boabe uscată

- 2 kg ardei grași (roșii, galbeni, kapia)

- 1 kg ceapă

- 500 ml bulion de roșii

- 300 ml ulei

- Sare și piper după gust

- Opțional: foi de dafin, cimbru, usturoi

Instrucțiuni de preparare

- Pune fasolea la înmuiat în apă rece cu o seară înainte.

- Scurge apa și clătește fasolea.

- Pune fasolea la fiert în apă rece cu sare. Lasă să fiarbă până se înmoaie, dar nu se sfărâmă.

- Scurge fasolea și las-o la răcit.

- Spală ardeii, curăță-i de semințe și cotoare și taie-i cubulețe.

- Curăță ceapa și toac-o mărunt.

- Încinge uleiul într-o cratiță mare.

- Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă.

- Adaugă ardeii și continuă să călești până se înmoaie ușor.

- Adaugă fasolea fiartă, bulionul de roșii, sarea și piperul.

- Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când zacusca se îngroașă și uleiul iese la suprafață (aproximativ 2-3 ore).

- Opțional: Adaugă foile de dafin și cimbrul la începutul fierberii și usturoiul tocat mărunt spre final.

Zacuscă de fasole din Ardeal

Zacusca de fasole ardelenească este un fel de mâncare hrănitor și sățios, foarte potrivit pentru zilele de post din sezonul rece, dar și pentru zilele obișnuite în care nu este timp pentru gătit sau în care se dorește o masă de prânz sau cină autentică, gustoasă și ușoară, fără carne, conform temananc.ro.

Pentru această rețetă de zacuscă de fasole originară din Ardeal este nevoie de legume proaspete și pline de gust, precum și de fasole uscată și de câteva condimente ce există în aproape fiecare bucătărie. Ingredientele sunt puține la număr și foarte ieftine și ușor de găsit.

Ingrediente

- 1 kg de ceapă

- 1 kg de fasole uscată

- 3 kg de ardei capia

- 400 g de roșii la borcan

- 1 L de ulei de floarea-soarelui

- Foi de dafin

- Piper proaspăt măcinat

- Sare

Mod de preparare

- Cu o seară înainte de gătirea propriu-zisă, se pune fasolea la "umflat".

- A doua zi, fasolea se fierbe în două ape, pentru a nu provoca disconfort după consum. După fierbere, se lasă la răcit și se dă prin mașina de tocat sau se lasă întreagă, după preferință.

- Ardeii kapia se coc direct pe aragaz sau la cuptor. Apoi, se curăță și se dau prin mașina de tocat.

- Uleiul se încinge într-o cratiță mare. Se adaugă ceapa la călit.

- Se adaugă ardeii kapia și se lasă la călit 30 de minute, amestecând ocazional.

- Se adaugă fasolea întreagă sau tocată și se lasă la fiert încă 30 de minute.

- Se adaugă bulionul, foile de dafin, sarea și piperul după gust.

- Zacusca se pune în borcane sterilizate, se închid cu capace și se lasă la răcit încet, sub pături sau prosoape.

- Borcanele cu zacuscă se pot depozita în cămară pentru sezonul rece.

Zacuscă de fasole verde

Această rețetă de zacuscă folosește fasole verde, diversificând astfel paleta de utilizări: se poate consuma ca atare sau se poate folosi la prepararea unei mâncări de fasole scăzută ori a unei ciorbe de fasole verde.

Ingrediente

- 1,5 kg fasole verde

- 5-6 cepe (750 g)

- 5-6 morcovi (750 g)

- 1,5 kg ardei gras, kapia sau gogoșari

- 1 L suc de roșii gros

- Sare și piper după preferință

- 150 ml ulei

- Câteva frunze de țelină

- 1 frunză de dafin (opțional)

Mod de preparare

- Ardeii sau gogoșarii se coc, se curăță de pieliță și se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Se toacă apoi mărunt sau se dau prin mașina de tocat folosind sita cu găuri mari.

- Ceapa curățată și tăiată în bucăți longitudinale se fierbe câteva minute pe aburi sau se opărește cu apă fierbinte, apoi se scurge. După ce s-a răcit, ceapa se dă prin mașina de tocat folosind sita cu găuri mici.

- Morcovii se curăță și se rad pe o răzătoare fină. Fasolea se curăță de codițe și vârfuri, apoi se taie în bucăți mici.

- Ceapa tocată și morcovii se pun într-o cratiță împreună cu uleiul și se amestecă la foc mediu pentru aproximativ 5 minute. Se adaugă apoi fasolea și se amestecă din când în când, până când fasolea își schimbă culoarea.

- Se pun ardeii măcinați, sucul de roșii, sare și piper, apoi se continuă fierberea până dă primele clocote.

- Se fierbe în continuare la foc mic până când compoziția ajunge la consistența dorită, amestecându-se mereu pentru ca pasta de legume să nu se prindă de fundul oalei.

- Zacusca se pune în borcane cât este încă caldă, dar nu fierbinte. Borcanele spălate se pun în cuptor la foc mic și se lasă să se înfierbânte. Zacusca se pune direct în borcanele fierbinți.

- Borcanele se sterilizează punându-le într-o tavă cu apă fierbinte la cuptor pentru 20-30 minute. Se scot din cuptor, se pun capacele și se acoperă bine cu mai multe pături. Se lasă așa acoperite până a doua zi, după care se transferă în cămară.

Zacuscă de fasole boabe

Zacusca de fasole boabe, o adevărată încântare culinară, reprezintă o variantă sățioasă și consistentă a clasicei zacuscă românești. Fasolea boabe, fiartă până la o textură cremoasă și îmbogățită cu aromele dulci-acrișoare ale ardeilor copți și cepei caramelizate, se transformă într-o pastă densă și savuroasă, perfectă pentru a fi savurată pe felii de pâine proaspătă sau ca garnitură alături de preparate din carne. Iată rețeta:

Ingrediente

- 500 g fasole albă boabe sau 1,2 kg fasole fiartă din conservă

- 2,5 kg ardei kapia sau gogoșari

- 1 kg ceapă

- 1 kg morcovi

- 300 ml ulei

- 2 kg roșii bine coapte sau 1,5 L bulion

- 3 foi de dafin

- 10 boabe de piper

- Sare și piper după gust

- Opțional: 1 kg vinete

Mod de preparare

- Înmoaie fasolea peste noapte. Opărește-o, apoi fierbe până e moale (35-40 min la oală sub presiune). Scurge-o.

- Coacă ardeii pe grătar, curăță-i de coajă și semințe. Dă-i prin mașina de tocat.

- Pasează roșiile sau folosește bulion.

- Ceapa se dă prin mașina de tocat, morcovii se rad.

- Opțional, coace vinetele pe grătar, curăță-le de coajă și toac-o pulpa.

- Încinge uleiul, călește ceapa și morcovii 10 minute. Adaugă ardeii, amestecă.

- Opțional, adaugă vinetele tocate.

- Adaugă sucul de roșii/bulionul, dafinul, boabe de piper. Fierbe 25 minute la foc mic.

- Adaugă fasolea fiartă. Fierbe încă 15 minute, amestecând des. Potrivește de sare și piper.

- Toarnă zacusca fierbinte în borcane curate. Închide-le imediat și sterilizează 30 min la cuptor la 100°C, în bain-marie sau învelite în pături.

Zacuscă de fasole cu ardei copți

Zacusca de fasole cu ardei copți este o variantă delicioasă și aromată, perfectă pentru a păstra gustul toamnei în borcane pentru iarnă. Iată cum se gătește, conform foodstory.protv.ro.

Ingrediente:

1 kg fasole boabe uscată 2 kg ardei grași (roșii, galbeni, kapia) 1 kg ceapă 500 ml bulion de roșii 300 ml ulei Sare și piper după gust Opțional: foi de dafin, cimbru

Instrucțiuni:

- Pune fasolea la înmuiat în apă rece cu o seară înainte. A doua zi, scurge apa și clătește fasolea. Pune-o la fiert în apă rece cu sare până se înmoaie bine, dar nu se sfărâmă. Scurge fasolea și las-o la răcit.

- Coace ardeii pe grătar sau în cuptor până când pielița se înnegrește. Pune-i într-o pungă de plastic și lasă-i să se aburească pentru câteva minute, apoi curăță-i de pieliță, semințe și cotoare. Taie ardeii fâșii sau cubulețe.

- Curăță ceapa și toac-o mărunt.

- Încinge uleiul într-o cratiță mare. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă.

- Adaugă ardeii copți și continuă să călești pentru câteva minute, amestecând ocazional.

- Adaugă fasolea fiartă, bulionul de roșii, sarea și piperul. Amestecă bine.

- Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când zacusca se îngroașă și uleiul iese la suprafață (aproximativ 2-3 ore).

- Opțional: Adaugă foile de dafin și cimbrul la începutul fierberii.

- Sterilizează borcanele și capacele. Pune zacusca fierbinte în borcane, lasând un spațiu liber de aproximativ 2 cm. Adaugă un strat subțire de ulei deasupra.

- Închide borcanele ermetic și lasă-le să se răcească încet, acoperite cu o pătură. Depozitează zacusca într-un loc răcoros și întunecat.

Zacuscă cu fasole și vinete

Zacusca cu fasole și vinete este o combinație savuroasă și inedită, care îmbogățește gustul clasic al zacuscăi cu arome și texturi noi. Iată cum se gătește:

Ingrediente:

1 kg fasole boabe uscată 2 kg vinete 1 kg ardei grași (roșii, galbeni, kapia) 1 kg ceapă 500 ml bulion de roșii 300 ml ulei Sare și piper după gust Opțional: foi de dafin, cimbru, usturoi

Instrucțiuni:

- Pune fasolea la înmuiat în apă rece cu o seară înainte. A doua zi, scurge apa și clătește fasolea. Pune-o la fiert în apă rece cu sare până se înmoaie bine, dar nu se sfărâmă. Scurge fasolea și las-o la răcit.

- Coace vinetele pe grătar sau în cuptor până când pielița se înnegrește. Lasă-le să se răcească, apoi curăță-le de pieliță și taie-le cubulețe.

- Coace ardeii pe grătar sau în cuptor până când pielița se înnegrește. Pune-i într-o pungă de plastic și lasă-i să se aburească pentru câteva minute, apoi curăță-i de pieliță, semințe și cotoare. Taie ardeii fâșii sau cubulețe.

- Curăță ceapa și toac-o mărunt.

- Încinge uleiul într-o cratiță mare. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă.

- Adaugă ardeii și vinetele și continuă să călești pentru câteva minute, amestecând ocazional.

- Adaugă fasolea fiartă, bulionul de roșii, sarea și piperul. Amestecă bine.

- Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când zacusca se îngroașă și uleiul iese la suprafață (aproximativ 2-3 ore).

- Opțional: Adaugă foile de dafin și cimbrul la începutul fierberii și usturoiul tocat mărunt spre final.

- Sterilizează borcanele și capacele. Pune zacusca fierbinte în borcane, lasând un spațiu liber de aproximativ 2 cm. Adaugă un strat subțire de ulei deasupra.

- Închide borcanele ermetic și lasă-le să se răcească încet, acoperite cu o pătură. Depozitează zacusca într-un loc răcoros și întunecat.

Zacuscă de fasole verde și dovlecel

Zacusca de fasole verde și dovlecel este o variantă ușoară și proaspătă a zacuscăi tradiționale, perfectă pentru cămara de iarnă. Iată o rețetă:

Ingrediente:

1 kg fasole verde 1 kg dovlecel 1 kg ardei grași (roșii, galbeni, kapia) 500 g ceapă 500 ml bulion de roșii 200 ml ulei Sare și piper după gust Opțional: foi de dafin, cimbru

Instrucțiuni:

- Spală fasolea verde, curăță-o de capete și taie-o bucățele.

- Spală dovlecelul, curăță-l de coajă și taie-l cubulețe.

- Coace ardeii pe grătar sau în cuptor până când pielița se înnegrește. Pune-i într-o pungă de plastic și lasă-i să se aburească pentru câteva minute, apoi curăță-i de pieliță, semințe și cotoare. Taie ardeii fâșii sau cubulețe.

- Curăță ceapa și toac-o mărunt.

- Încinge uleiul într-o cratiță mare. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă.

- Adaugă dovlecelul, ardeii și fasolea verde și călește-le împreună până se înmoaie ușor.

- Adaugă bulionul de roșii, sarea și piperul. Amestecă bine.

- Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când zacusca se îngroașă și uleiul iese la suprafață (aproximativ 1-2 ore).

- Opțional: Adaugă foile de dafin și cimbrul la începutul fierberii.

- Sterilizează borcanele și capacele. Pune zacusca fierbinte în borcane, lasând un spațiu liber de aproximativ 2 cm. Adaugă un strat subțire de ulei deasupra.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult