Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vânătorul de naziști care l-a capturat pe “arhitectul” Soluției finale a murit la 92 de ani

Agentul Mossad care a condus operațiunea de capturare a nazistului Adolf Eichmann a murit la vârsta de 92 de ani.

Rafi Eitan este cel care l-a prins pe germanul care a organizat și a condus operațiunea “Soluția finală”, în urma căreia 6 milioane de evrei și-au pierdut viața, între anii 1940 – 1945, scrie BBC. Eitan a fost liderul unei echipe care, în 1960, au mers în Aregentina, unde l-au capturat pe Eichmann. El este considerat unul dintre “părinții” serviciilor de inteligență ale Israelului.

Eichmann a fost unul dintre arhitecții principali ai Holocaustului, el organizând și conducând “Soluția finală”, operațiunea în care au pierit peste 6 milioane de evrei, în 1940 – 1945. Adolf Eichmann a fost găsit vinovat și spânurat în 1962.

Rafi Eitan s-a născut într-o familie de imigranți ruși, în 1926 și a crescut în Ramat Hasharon, la nord de Tel Aviv. În timpul războiului de indepepndeță al Israelului, Rafi Eitan a fost rănit, iar după ce și-a încheiat stagiul militar s-a alăturat serviciilor de inteligență naționale Shin Bet, unde a ajuns rapid să fie promovat drept șeful operațiunilor centrale pentru Shin Bet și Mossad.

Eitan a declarat, pentru BBC în 2011, că Eichmann i s-a părut “un bărbat comun” și a râs pe seama imaginii personale, susținând că este “James Bond doar pe jumătate”.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis: ”Schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist”

În anii 80 s-a descoperit că Eitan a colaborat cu americanul Jonathan Pollard, un analist care a oferit mii de dosare secrete Israelului. FBI-ul a emis un mandate de arestare pe numele lui Eitan, după ce Pollard a fost descoperit și condamnat la 30 de ani de închisoare.

Rafi Eitan a murit la spitalul Ichilov din Tel Aviv, sâmbătă.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult