Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tăierea porcului în pandemie. Cum se sărbătorește Ignatul în acest an

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tăierea porcului era în anii trecuți motiv de petrecere și făcea parte din ofertele turistice de Crăciun ale pensiunilor.

Dar acum totul se schimbă din cauza regulilor impuse de pandemie. Mulți au sacrificat porcul înainte să vină oaspețIi. Au pus șoriciul la frăgezit pe un pat de sare și au atârnat cârnații la afumat. Nici în gospodăriile țăranilor, pomana porcului nu mai este prilej de voie bună. Oamenii au înțeles că anul acesta trebuie să stea la distanță.

De cum s-a crăpat de ziuă, la castelul din Cheile Vălișoarei, județul Alba, oamenii s-au pus pe treabă. Au sacrificat un porc luat de la gospodării din partea locului, care a cântărit în jur de 150 de kg.

După câteva ore de muncă, șoriciul poate fi gustat.

Slănina a fost îngropată în sare, apoi va fi pusă la afumat. O parte a rămas pentru jumări, iar din carne sunt preparate tot felul de bunătăți.

Citește și
Magazin online de fapte bune. Cum îi putem ajuta pe oamenii nevoiași în această perioadă
Magazin online de fapte bune. Cum îi putem ajuta pe oamenii nevoiași în această perioadă

Tradiția a fost respectată, însă doar câteva persoane s-au putut bucura de Ignat, față de anii trecuți, când la pomana porcului veneau și turiști.

Florin Rusu, proprietar castel: „Deosebit de gustoasă, dar cu tristețe că suntem mult mai puțini datorită pandemiei. Anii trecuți eram foarte multe persoane. Ne bucuram cu toții, erau și turiști și membrii familiei.”

Nici în gospodării nu mai este forfotă. Doi soți din Band, județul Mureș, au chemat doar măcelarul, ca să îi ajute la sacrificarea porcului. Până în acest an, la pomana porcului participa toată familia.

Lajos Szekeres, măcelar: „De la mic la mare era fain. Acum trebuie să ne descurcăm cum ne lasă legile. Se teme să se adune mulți, că poate să fie un bolnav, că nu se știe niciodată.”

Totuși, cei dragi vor primi bunătățile la pachet.

Iren, gospodină: „Cârnați, caltaboși, slănină, jumări, ce se poate face.”

Cu toate că autoritățile nu au impus reguli cu privire la sacrificarea porcului, au transmis că sunt valabile normele deja știute: purtarea măștii, păstrarea distanței și limitarea numărului de participanți.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult