Tăierea porcului în pandemie. Cum se sărbătorește Ignatul în acest an
Tăierea porcului era în anii trecuți motiv de petrecere și făcea parte din ofertele turistice de Crăciun ale pensiunilor.
Dar acum totul se schimbă din cauza regulilor impuse de pandemie. Mulți au sacrificat porcul înainte să vină oaspețIi. Au pus șoriciul la frăgezit pe un pat de sare și au atârnat cârnații la afumat.
Nici în gospodăriile țăranilor, pomana porcului nu mai este prilej de voie bună. Oamenii au înțeles că anul acesta trebuie să stea la distanță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De cum s-a crăpat de ziuă, la castelul din Cheile Vălișoarei, județul Alba, oamenii s-au pus pe treabă. Au sacrificat un porc luat de la gospodării din partea locului, care a cântărit în jur de 150 de kg.
După câteva ore de muncă, șoriciul poate fi gustat.
Slănina a fost îngropată în sare, apoi va fi pusă la afumat. O parte a rămas pentru jumări, iar din carne sunt preparate tot felul de bunătăți.
Tradiția a fost respectată, însă doar câteva persoane s-au putut bucura de Ignat, față de anii trecuți, când la pomana porcului veneau și turiști.
Florin Rusu, proprietar castel: „Deosebit de gustoasă, dar cu tristețe că suntem mult mai puțini datorită pandemiei. Anii trecuți eram foarte multe persoane. Ne bucuram cu toții, erau și turiști și membrii familiei.”
Nici în gospodării nu mai este forfotă. Doi soți din Band, județul Mureș, au chemat doar măcelarul, ca să îi ajute la sacrificarea porcului. Până în acest an, la pomana porcului participa toată familia.
Lajos Szekeres, măcelar: „De la mic la mare era fain. Acum trebuie să ne descurcăm cum ne lasă legile. Se teme să se adune mulți, că poate să fie un bolnav, că nu se știe niciodată.”
Totuși, cei dragi vor primi bunătățile la pachet.
Iren, gospodină: „Cârnați, caltaboși, slănină, jumări, ce se poate face.”
Cu toate că autoritățile nu au impus reguli cu privire la sacrificarea porcului, au transmis că sunt valabile normele deja știute: purtarea măștii, păstrarea distanței și limitarea numărului de participanți.