Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretul unui bucătar din Sibiu pentru a prepara cea mai delicioasă pomană a porcului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cine a vrut să retrăiască momente din vacanțele de iarnă petrecute la bunici, a putut face acest lucru la muzeul în aer liber din Sibiu. În weekend, muzeul Astra găzduiește Târgul de Ignat, care te poartă spre gusturile tradiţionale ale iernii.

Vizitatorii au avut ce să vadă, și mai ales ce să guste: șorici de porc proaspăt pârlit, pomana porcului cu mămăliguță și murături.

Cine nu s-a săturat, a putut lua merinde şi pentru acasă, iar colindele au întregit atmosfera de iarnă. Doar zăpada a cam lipsit din peisaj.

Porcul odată pârlit şi frecat bine cu sare a atras mulţimea imediat. Pe cei mai mulţi, o bucăţică de șorici i-a purtat spre copilărie şi magia din casele bunicilor.

Femeie: „Foarte gustos, foarte bun, e minunat aici!"

Citește și
Toros
Cum se gătește un toroș delicios. Secretul unui bucătar orădean

Femeie: „Îmi aduce aminte de copilărie şi îmi trezesc aşa nişte amintiri, o stare de melancolie până la lacrimi dacă mă credeţi! E ceva, nu pot să vă spun în cuvinte, extraordinar!"

Câţiva paşi mai încolo, ceaunele cu tocăniţă de porc şi mămăliga bolboroseau încet sub focul înteţit.

Bucătar: „Carne prăjită la foc de lemne, cea mai bună mâncare e cu foc de lemne. Şi aer curat."

După mai bine de două ore, pomana porcului a fost gata şi toată lumea s-a înghesuit să guste.

Femeie: „Bucatele au fost ca la mama acasă, cine a avut ocazia ca să aibă o mamă acasă la ţară, cu un porc crescut la ţară, are un gust unic. Gustul de acasă te duce automat cu sentimentul la copliarie, la familie, la ceea ce înseamnă mai frumos."

Femeie: „Foarte bună, delicioasă. E chiar mai gustoasă decât mă aşteptam."

Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt Complexul Muzeal Astra Sibiu: „Recreem toţi paşii atmosferei din gospodăria țărănească. De la pârlirea porcului, până la procesarea bucatelor tradiţionale, caltaboşii, toba, cârnaţii. Iar cine vrea, se poate implica în tot ce înseamnă."

De la Târgul de Ignat, pofticioşii pot lua acasă bucate numai bune pentru masa de Crăciun: cârnaţi, caltaboşi, jumări, toba, plăcinte şi alte minunăţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult