Primele declarații ale lui Călin Georgescu, marea surpriză din primul tur al alegerilor prezidențiale

×
Codul embed a fost copiat

Călin Georgescu, candidat independent, este surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale, primele exit polluri indicând faptul că a reuțit să strângă aproximativ 16% din voturi.

Călin Georgescu a reușit o un rezultat surprinzător, după cum arată rezultatele exit-poll-urilor la nivel național la alegerile prezidențiale în primul tur. 

La scurt timp după publicarea primelor estimări, Călin Georgescu a a făcut declarații în care le mulțumește celor care l-au votat, declarând că votul de duminică a fost o „trezire în conștiință”.

Declarația completă a lui Călin Georgescu după închiderea urnelor:

„Mulțumesc poporului român pentru efort, sacrificiu și responsabilitate. Mulțumesc de asemenea pentru trezirea în conștiință care a fost și este fenomenală. Mulțumesc că a răspuns chemării mele pentru că, așa cum am spus, nu am fost și nu suntem într-o campanie electorală, suntem o lucrare într-o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu nesiguranța economică de 35 de ani impusă poporului român s-a transformat astăzi în nesiguranța pentru partidele politice. În seara aceasta, poporul român a strigat ”pace” și a strigat foarte tare, extrem de tare. Dacă partidele politice ar fi avut puțin timp să asculte și mai puțin timp să vorbească, poate că strigătul acesta n-ar fi fost atât de tare.

Citește și
biroul electoral central
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

Acest strigă pentru pace nu a fost un strigăt de bucurie, ci a fost un strigăt de suferință. Asta vreau să fie foarte clar și foarte precis subliniat. Duminica aceasta, a 30-a după Rusali este pilda tânărului bogat în Biserică Ortodoxă. La liturghie esența este următoarea: cât ai fi de bogat, degeaba ești dacă nu-l ai pe Dumnezeu. Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului, iar sistemul oligarhic nu. Cu alte cuvinte, bogații sistemului, astăzi, în România au sărăcit, iar poporul, săracul popor român, s-a îmbogățit din acest punct de vedere. Tot ce s-a întâmplat astăzi spunem că este o trezire în conștiință uluitoare pentru ce s-a întâmplat în istoria acestui popor și în același timp, tot ce ni s-a întâmplat, fie că a fost bine, fie că a fost greșit, contează că noi trebuie să înțelegem, să fim responsabili, nu altceva.

Avem o datorie de reface România și asta este cel mai important. Indiferent ce s-a întâmplat, poporul român a înțeles că prin familie, coloana vertebrală a societății românești și indiferent ce s-ar întâmpla din familia mică și eu, personal, familia mare care înseamnă poporul meu sa, indiferent cine m-a votat sau cine nu, îi voi respecta, îi voi ajuta și-i voi încuraja pe toți. Prin curaj am scris și s-a scris istoria poporului român, iar astăzi, prin candela aprins a speranței, a renăscut curajul de a fi român. Este cel mai important lucru pe care îl spun în seara asta, pentru că poporul român a ales să nu mai stea îngenuncheat, să nu mai fie invadat, să nu mai fie apăsat, să nu mai fie umilit. Suntem puternici, suntem curajoși. Am fost mulți la vot și vom fi de asemenea, mulți la vot și în turul doi.

Le mulțumesc tuturor, așteptăm cu încredere și devotament tot ce a scris istorie poporul român și în acest moment este clar că toți am spus: nu facem politică, facem istore. Vă mulțumesc tuturor”.

Cine este Călin Georgescu, mare surpriză a alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu are 62 de ani și a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din acest an. El și-a ales deviza „Partidul meu este poporul român”.

Depunerea candidaturii sale pentru cea mai înaltă funcție în stat a avut loc pe 1 octombrie, ocazie cu care Călin Georgescu a declarat că „(...) după 34 de ani de pribegie, pentru prima dată, poporul român va câştiga aceste alegeri. Partidul meu este poporul român. Şi spun ceva mai mult: partidul meu este doar poporul român, pe care îl iubesc şi îl slujesc şi care va readuce cultul onoarei şi demnităţii - a noastră ca oameni şi a noastră ca neam, pentru a înţelege că avem nevoie de sănătate, avem nevoie de linişte socială în aceste momente şi, peste toate, pentru construcţia morală a fiinţei umane, ceea ce este esenţial în aceste vremuri”.

Călin Georgescu s-a născut în Bucuresti, la data de 26 martie 1962. El a absolvit Colegiului de Recuperare Funciară, Institutul de Agronomie „Nicolae Bălcescu” din București. În 1999, a obținut titlul de doctor în pedologie.

Între 1997 și 2013, Călin Georgescu a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. În 2013, el a devenit preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma. Călin Georgescu a mai fost secretar general în Ministerul Mediului și director al Directiei Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe.

Din 2021, el deține funcția de cadru didactic la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București - Filiala Pitești.

Cariera în politică a lui Călin Georgescu

În 2011 numele lui a fost vehiculat pe o posibilă listă scurtă de candidați independenți pentru funcția de premier, în locul lui Emil Boc. Episodul cu vehicularea numelui său ca posibil candidat pentru palatul Victoria s-a repetat și în 2012, unde Georgescu a apărut pe o listă alături de Lucian Croitoru, Leonard Orban, Mihai Răzvan Ungureanu și alții.

În 2015, pe fondul plecării de la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, în urma protestelor masive după tragedia de la Colectiv, Dan Puric a declarat că îl susține pe Georgescu pentru funcția prim-ministru.

În 2016 Federația Societatea Civilă Românească, printr-o scrisoare deschisă, l-a propus la funcția de premier, în numele a „peste 3 milioane de cetățeni”.

Patru ani mai târziu, în decembrie 2020, Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru funcția de premier. El s-a aflat, oficial, pe lista celor trei persoane propuse de partide pentru funcția de premier, alături de Alexandru Rafila (propus de PSD) și de Florin Cîțu (propus de alianța PNL-USR-UDMR). Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, atunci, pe Florin Cîțu.

În 2022 Georgescu a fost numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor. Ulterior, relația dintre Călin Georgescu și liderul AUR, George Simion, a devenit din ce în ce mai tensionată.

În luna septembrie a acestui an, el l-a acuzat pe Simion că susține, în secret PSD. „Ucraina e un proxy pentru Rusia, iar AUR e un proxy pentru PSD, e foarte simplu. Se vede cu ochiul liber”, a afirmat Călin Georgescu.

În ultima vreme, candidatul independent la președinție a fost prezentat în mai multe articole de presă ca fiind un prorus declarat, unele considerându-l chiar reprezentantul intereselor Moscovei în România.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cine este Călin Georgescu, candidat în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024. Cum a ajuns în cursa pentru prezidențiale
Cine este Călin Georgescu, candidat în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024. Cum a ajuns în cursa pentru prezidențiale

Călin Georgescu, 62 de ani, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an. El și-a ales deviza „Partidul meu este poporul român”.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Călin Georgescu, candidat independent la Preşedinţia României, şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central
Călin Georgescu, candidat independent la Preşedinţia României, şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central

Călin Georgescu, candidat independent la Preşedinţia României, şi-a depus marţi candidatura la Biroul Electoral Central (BEC), anunţând că a strâns peste 239.000 de semnături.

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.