Cine sunt cei trei candidați propuşi de partide pentru funcția de prim-ministru

Barometru Europa FM pentru parlamentare: PNL depășește PSD cu 10%. Ce partide s-au prăbușit sub pragul electoral
Inquam/ George Calin

Klaus Iohannis are de ales, teoretic, între cei trei candidați oficiali la funcția de prim-ministru: Alexandru Rafila, Florin Cîțu și Călin Georgescu.

Principalele partide din noul Parlament vin la consultările de la Cotroceni cu proprii candidați la funcția de premier, chiar dacă acest demers este doar unul teoretic, deoarece Klaus Iohannis a anunțat deja că îl va desemna prim-ministru pe candidatul propus de coaliția de guvernare PNL-USR PLUS- UDMR, Florin Cîțu.

PSD, partidul care are cele mai multe mandate în proaspătul legislativ, îl susține pe profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, ales deputat pe listele social-democraților.

La rândul lor, cei de la AUR îl susțin pentru funcția de prim ministru pe Călin Georgescu.

 

Citește și
George Simion, AUR, Diana Sosoaca
De ce au întârziat liderii AUR la consultările cu Iohannis. „Ne-am plimbat”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cine este Alexandru Rafila, candidatul PSD

 

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Rafila a absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004. Din 2000 a activat ca medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică.

A fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a fost secretar de stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, dar și consilier personal al ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate.

Rafila este expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014).

Recent, a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii. Este autor de articole, manuale, capitole de carte şi ghiduri pentru practica de sănătate publică şi microbiologie.

A contribuit la înfiinţarea în 2016 a disciplinei de Microbiologie Medicală, în urma recomandărilor UEMS, for la care Rafila reprezintă România.

 

Cine este Florin Cîțu, candidatul coaliției PNL-USR PLUS- UDMR

 

Florin Cîțu a fost economist șef al ING, iar din 2016, anul în care a intrat în politică, s-a poziționat ca un adept al politicilor liberale și anti-etatist.

Totuși, politicile fiscale pe care le-a pus în practică de când a devenit ministru al Finanțelor au fost extrem de prudente.

Proiectul de buget pe care l-a gestionat a fost unul ”conservator”, după cum el însuși l-a caracterizat, păstrând multe dintre măsurile populiste luate de precedentele guverne PSD, în condițiile în care eliminarea lor ar fi adus daune de imagine PNL.

Odată ajuns ministru, Cîțu a făcut publice deficitele lăsate în urmă de PSD și și-a asumat construirea bugetului 2020 pe un deficit bugetar de 3,6%, peste ținta de 3% asumată de România prin tratatele UE.

El a făcut o mișcare de forță, tăind din bugetul pe 2020 cea mai mare parte din bugetul PNDL 2, programul de dezvoltare locală destinat baronilor locali, indiferent de partid.

La ultima audiere ca ministru propus în guvernul Orban 2, Cîțu a avut o poziție surprinzătoare spunând că pensiile ar fi trebuit să fie mărite cu 40% încă de la începutul acestui an, nu de la 1 septembrie, așa cum prevede legea pensiilor promovată de PSD.

Înainte de a intra în politică, Cîțu a devenit la un moment dat un adversar al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, criticând deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale. Ulterior, tensiunile dintre cei doi s-au disipat.

 

Cine este Călin Georgescu, candidatul AUR

 

Călin Georgescu, candidatul AUR pentru funcția de premier, este un ”român adevărat”, după cum l-a prezentat formațiunea care îl susține.

Potrivit unui site realizat de susținători, respectiv ”un grup de români”, Călin Georgescu este un expert în domeniul dezvoltării durabile, care a lucrat 17 ani ”în sistemul ONU”.

”Dr. Călin Georgescu este un cunoscut expert internațional în domeniul dezvoltării durabile. A lucrat 17 ani în sistemul ONU, deținând diferite funcții în cadrul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și raportor special al ONU pentru deșeurile toxice și periculoase din cadrul Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

De asemenea, a coordonat Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă din România în 1999 și 2008 și a fost director al Departamentului Organizațiilor Economice Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Este membru al Clubului de la Roma internațional și a fost președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, în perioada 2013-2015.

A scris mai multe cărți de studii prospective privind dezvoltarea umană și progresul socio-economic al României. A contribuit, de asemenea, la capitolele privind mediul și dezvoltarea durabilă din cadrul rapoartelor strategice internaționale privind România. A obținut doctoratul în știință solului la Universitatea de Științe Agronomice din București”, arată sursa citată.

Într-un interviu difuzat de televiziunea publică în 2018, Călin Georgescu a fost întrebat ce părere are despre liderii lumii.

”Expertul ONU în dezvoltare durabilă”, așa cum este prezentat de către TVR, a afirmat că Angela Merkel, cancelar al Germaniei, ”ar trebui să se arunce cu capul într-un lac, pentru că a distrus poporul german.”

Pe de altă parte, Georgescu este un admirator al lui Donald Trump.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Consultări cu partidele, la Cotroceni. Florin Cîțu are 10 zile să-și alcătuiască echipa
Consultări cu partidele, la Cotroceni. Florin Cîțu are 10 zile să-și alcătuiască echipa

Florin Cîțu este noul premier desemnat. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul după ce la Cotroceni a fost un nou rând de consultări cu partidele politice.

De ce au întârziat liderii AUR la consultările cu Iohannis. „Ne-am plimbat”
De ce au întârziat liderii AUR la consultările cu Iohannis. „Ne-am plimbat”

Liderii AUR au întârziat la la consultările politice cu președintele Klaus Iohannis, care au avut loc luni la Palatul Cotroceni, pentru că „s-au plimbat ca să se relaxeze”.

Ce variante are Iohannis pentru desemnarea unui premier. Prima rundă de consultări, fără rezultat
Ce variante are Iohannis pentru desemnarea unui premier. Prima rundă de consultări, fără rezultat

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a afirmat că şeful statului Klaus Iohannis are două variante - să continue consultările până când găsesc o soluţie sau să numească premier o persoană pe care crede domnia sa că o va susţine Parlamentul.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.