Cine este Crin Antonescu, ”omul nou” al PSD, PNL și UDMR. A plecat 10 ani din politică din cauza lui Iohannis și a lui Ponta

Crin Antonescu
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Crin Antonescu este candidatul la Președinția României în 2025, susținut de așa zisa coaliție a partidelor pro europene, formată din PSD, PNL și UDMR.

Fost președinte al PNL și fost președinte interimar al României, Antonescu, în vârstă de 65 de ani, este profesor de meserie, la fel ca și fostul său coleg de partid, Klaus Iohannis.

ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest politician cu o experiență mare în politica românească, având la activ patru mandate de deputat și două de senator pe listele PNL, dar care acum spune că este un ”om nou”, pentru că a lipsit 10 ani. 

SURSA: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Biografie. Viața personală

George Crin Laurențiu Antonescu s-a născut la 21 septembrie 1959, la Tulcea. Mama lui a fost învățătoare, iar tatăl profesor suplinitor de limba română.

La liceul din orașul natal participă la olimpiade naționale și obține mai multe premii. "Directorul, el însuși profesor de română, se mândrea din ce în ce mai mult cu mine, ceea ce mi-a creat un regim privilegiat. Aveam voie să învăț numai la materiile care îmi plăceau", spunea Crin Antonescu pe site-ul său, în 2010, crinantonescu.ro.

În 1978, câștigă olimpiada națională de istorie, iar în 1979 intră, al doilea pe listă, la Facultatea de Istorie a Universității din București, pe care o termină după ce rămâne repetent doi ani de zile. Liberalul spune, însă, că a rămas repetent pentru că așa a vrut el.

Am repetat de bună voie, din considerente diferite, 2 ani. Altfel, eram și atunci foarte deștept și foarte bine pregătit. Am mai povestit. O dată pentru că am înțeles înaintea altora că plecăm prea repede din București. Și în vremurile alea nu era bine să pleci prea repede din București, că plecai foarte departe. Și al 2-lea, pentru că mă căsătorisem și voiam să mai stau, soția mea era încă studentă. Cam același motiv, dar deliberat, amândouă.”, a spus Antonescu în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV.

SURSA: Agerpres

Crin Antonescu și Adina Vălean în 2009

În 1985 devine absolvent și este repartizat ca profesor la o școală din comuna Solești în județul Vaslui.

În 1989 termină stagiatura și devine muzeograf la secția de istorie de la Muzeul Delta Dunării din Tulcea. "Acolo m-a prins Revoluția. În 22 decembrie, după ce l-am văzut pe Dinescu la televizor, am luat-o la fugă spre centrul orașului."

Seara târziu ține primul discurs public în centrul municipiului. Oamenii adunați acolo cereau tot mai insistent să vorbească intelectualii. "Nu mai țin minte nimic din ce am spus atunci. Erau acolo vreo 25.000 de oameni."

După Revoluție redevine profesor la cel mai important liceu din oraș, "Spiru Haret". Urmărește cu pasiune evoluțiile de pe scena politică. "Deși simpatizam cu toate partidele istorice, am decis să mă înscriu în PNL și din respect pentru trecutul partidului și pentru că regăseam acolo mulți reprezentanți ai generației mele."

Aurelia a fost prima soție a lui, care a născut-o pe Irina în 2001. Din nefericire, Aurelia a murit în 2004, în urma unei depresii care a fost provocată de o boală foarte gravă.

În 2009, Crin Antonescu s-a căsătorit cu Adina Vălean. Cei doi s-au străduit să-și țină dragostea departe de ochii lumii. S-au cununat civil la Consulatul României de la Bruxelles, iar mireasa a anunțat de atunci că nu vă prelua numele soțului. Nașii au fost Daniela Crasnaru și Alessandro Benini.

SURSA: Agerpres

Colegi de 10 ani în PNL, Adina și Crin erau la a doua căsnicie, ea fiind divorțată în 2008. Adina Vălean avea atunci 39 de ani și era la al 2-lea mandat de eurodeputat, fiind vicepreședinte al grupului liberalilor din Parlamentul European.

Crin Antonescu tocmai împlinise 50 de ani.

Soția lui Crin Antonescu: ”Este un om pe care îl admir cel mai mult”

Întrebată, recent, într-o dezbatere electorală, ce ar trebui să ştie alegătorii despre Crin Antonescu în 2025, Adina Vălean a răspuns că acesta este omul pe care ea îl admiră cel mai mult.

Este un om pe are îl admir cel mai mult, de accea suntem împreună. Suntem o echipă unită, suntem foarte uniţi, ne înţelegem foarte bine şi familia noastră mică, formată din noi doi şi Irina, este o familie frumoasă. Cred că ceea ce am încercat noi să facem în familie a fost să ne menţinem normali, să luăm cina când suntem acasă toţi trei, cu pus masa la ora exactă, cu discutat ziua care a trecut. Să respectăm tradiţiile, vine Paştele, cum trebuie sărbătorit şi aşa mai departe”, a povestit Adina Vălean.

”Dacă trece pe lângă un om la colţul străzii, întotdeauna se caută în buzunar să îi dea ceva. Nu este indiferent. Dacă nu are, mă întreabă pe mine, ai un ban? Este un om bun, este un om generos, este un domn. Nu ştiu câţi dintre bărbaţi ştiu că atunci când stai cu o doamnă la masă, dacă ea se ridică, trebuie să te ridici şi tu puţin în semn de etichetă şi respect. Crin face aceste lucruri”, a mai spus Adina Vălean.

Întrebată, de asemenea, ce defecte are Crin Antonescu, Vălean a spus că acestuia nu îi place nedreptatea.

Nu îi place nedreptatea. Nu ştiu dacă e un defect sau nu. Mi-a spus să nu spun că e neîndemânatic. Nu e un defect în sine, dar chestiunile practice deja eu şi Irina îl depăşim puţin”, a adăugat Adina Vălean.

SURSA: Agerpres

Crin Antonescu iubește ”foarte mult animalele domestice”, după cum a mărturisit chiar el la PRO TV, și are o pisică pe care o cheamă Jolie

Cartea preferată a lui Crin Antonescu este ”Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov, iar când vine vorba de muzică ascultă rock.

Descoperirea AC/DC a fost pentru mine foarte spectaculoasă. Când credeam că nu se mai poate nimic în materie de hard-rock, am descoperit muzica celor de la AC/DC. Ceea ce pentru băutorii de tărie este palinca dublu rafinată, băutură pură, așa este AC/DC”, spunea Antonescu într-un interviu pentru ȘtirileProTV.ro în 2010.

SURSA: Camera Deputatilor

Eu am avut șansa să fiu contemporan cu anii 70-80, când a fost o densitate incredibilă de creativitate și am văzut toate lucrurile noi care apăreau după rocul clasic, după Zeppelin, Deep Purple. Pentru mine, însă, din punct de vedere strict muzical, perfecțiunea e Pink Floyd. Ascult cu plăcere oricând și oriunde un AC/DC. I-am descoperit mult mai târziu decât i-a fost epoca, atunci nu îi agream, Depeche, Depeche Mode! Astăzi sunt aproape un fan. Ascultă muzică din alte vremuri, Dire Straits, Jimi Hendrix.”, spune, acum, Crin Antonescu.

Cariera politică

Crin Antonescu spune că s-a înscris în Partidul Național Liberal în ianuarie 1990, imediat după Revoluția din 1989, mărturisind că a intrat în politică ”de rușine”, după ce în București au avut loc primele manifestații.

Liberalul spune că, după ce Televiziunea Română a arătat că la sediile partidului țărăniștilor ”au fost descoperite droguri” și ”mașini de făcut bani”, ”la liberali sediile au fost devastate”, iar reacția oamenilor a fost una suprinzătoare. S-au așezat la coadă ca să se înscrie în PNL. Iar printre ei … s-a aflat și el.

După devastarea sediilor, s-au format niște cozi de oameni care doreau să se înscrie în aceste partide. M-am așezat și eu la coada care era pe scările sediului Partidului Național Liberal, în bulevardul Bălcescu, și undeva pe scări, un veteran pe care aveam să-l cunosc ulterior, Nicu Enescu, un vechi liberal, stătea cu un caiet și făcea niște înscrieri. Deși în vârstă, era foarte ager și operativ, adică se mișca repede, pentru că era foarte multă lume. Am ajuns și eu la rând.

I-am spus cum mă cheamă, de unde sunt. El a scris pe o hârtie ceva, a pus o ștampilă și mi-a spus: Uite, ești președinte. Eu m-am speriat, pentru că înscrierea mea în acest partid era un protest împotriva ce se întâmplase, nicidecum vreo intenție să fac politică propriu-zis. Zic, cum, ce președinte? Păi, președinte, n-avem pe nimeni la Tulcea. Te duci și faci filială. Eu atunci i-am spus cu toată sinceritatea: dar nu vreau, dar nu, nu e cazul. De ce? M-a întrebat el. Vrei sau nu vrei să te înscrii? Vreau, dar nu să fiu președinte. De ce? Pentru că sunt prea tânăr. El, atunci, a ridicat ochii din caietul ăla, s-a uitat mai atent la mine și mi-a zis: Câți ani ai, mă? 29, am miorlăit eu. Dă-te la o parte, hai, că am treabă aici, ne încurci! La vârsta ta eram de 5 ani în pușcărie.”, a povestit Crin Antonescu.

SURSA: Agerpres

”Eu am fost un liberal mai cripto-țărănist”


Eu am fost un liberal mai cripto-țărănist, ca să glumesc, un pic mai puternic, simpatizant al țărăniștilor. M-am înscris în Partidul Național Liberal, deși mă trăgea ața față de de țărăniști, pentru că erau mai radicali, mai bătăioși. Liberalii erau ceva mai echilibrați, ăsta era termenul. Însă convingerea mea din punct de vedere doctrinar, liberalismul are forța corozivă cea mai mare împotriva ruginii comuniste, cum spuneam, adică ideile liberale demontau comunismul, îl dizolvau.”, a mai dezvăluit el.

La doi ani după ce intră în rândurile Partidului Național Liberal Național, Crin Antonescu devine parlamentar al României pentru o lungă perioadă, care a culminat cu funcția de președinte al Senatului, a doua cea mai importantă funcție în stat din România - fapt care l-a și propulsat la Palatul Cotroceni în postura de președinte interimar al României.

Din 1992, el a obținut patru mandate de deputat și două de senator pe listele PNL. Din 2009 până în 2014 a fost președinte al PNL, şi a condus Senatul între 2012 şi 2014.

Când am devenit prima oară parlamentar, în 92, am plecat convins că plec cumva ca la armată, că fac o pauză din viața mea profesională, din viața mea de familie. Eu mă simțeam bine acolo, în micromediul meu și am fost convins că e ca un fel de serviciu militar. Sigur că era, pe de altă parte, și curiozitatea, și emoția. Eram, cum am spus, pasionat și întrucât eram cunoscător de istorie, Parlamentul în 92 încă își desfășura activitatea în localul istoric, cel care este Palatul Mitropoliei, în Dealul Mitropoliei. Era totuși o emoție să fii într-o astfel de instituție democratică. Era o emoție să te gândești că totuși, pe scaunele alea stătuseră niște oameni politici din perioada interbelică. În plus, îi aveai în carne și oase pe oameni precum cei din Partidul Național Liberal, bătrânii de la țărăniști, de asemenea.”, a povestit Crin Antonescu pe unul dintre canalele sale electorale de social media.

SURSA: Agerpres

Ministru al Tineretului și Sportului la doar 37 de ani și președinte al PNL în 2009

În 1997, la doar 37 de ani, Crin Antonescu este numit ministru al Tineretului și Sportului, în timpul guvernării CDR, funcție pe care o ocupă timp de 3 ani.

În 2005, după noi alegeri, devine șeful grupului PNL din Camera Deputaților.

În februarie 2006, când a apărut ideea unei fuziuni între PNL şi PD (partidele alianţei D.A.), prin propunerea pe care Emil Boc a făcut-o liberalilor, Crin Antonescu s-a numărat printre principalii adversari ai proiectului.

În 2009, Congresul PNL îl alege președinte al partidului și candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale. Pentru el au votat 873 de delegați, în timp ce fostul președinte, Călin Popescu Tăriceanu, n-a primit decât 546 de voturi.

Dacă eu, un om simplu, un om normal, care așa ca dvs și ca miile noastre de colegi care nu sunt aici au muncit în acest partid 29 de ani, fără conspirații, fără aranjamente, doar prin voința dvs, am putut ajunge președinte al celui mare partid din România, atunci fiecare dintre români are o șansă.”, a spus atunci proaspătul președinte al PNL.

VIDEO: Crin Antonescu în 2009, după ce a câștigat președinția Partidului Național Liberal

Pe locul 3 la alegerile prezidențiale din 2009

În noiembrie 2009, Crin Antonescu, susținut de PNL, partid pe care îl conducea, a candidat pentru prima dată la Președinția României, însă, în primul tur, a obținut doar 20,2 % și a ieșit pe locul 3 în preferințele românilor - după Mircea Geoană (31,15 %) și Traian Băsescu (32,45 %).

16 ani mai târziu, în emisiunea lui Cătălin Măruță de la PRO TV, Antonescu a sugerat că a fost învins de ”serviciile” fostului președinte al României, Traian Băsescu, care candida atunci pentru al doilea mandat.

În emisiune, el a trebuit să răspundă la următoarea întrebare: ”Numiți trei calități care l-au ajutat în 2009 pe Traian Băsescu să câștige alegerile, iar dumneavoastră v-au lipsit”.

Crin Antonescu: ”Maior, Coldea, Baconschi la Paris. Iaca trei, care mie mi-au lipsit totdeauna”.

Cătălin Măruță: Calități? Astea sunt calități?

Crin Antonescu:Cu astea se câștigă alegerile. Vi le recomand, dacă veți candida. Ei erau mai mulți, dar mi-ați zis trei”.

În 2009, Antonescu a avut și o confruntare electorală cu candidatul PDL Băsescu, la Cluj, unde au fost aruncate ”cuvinte grele”.

Crin Antonescu: ”Soția dumneavoastră mai merită un mandat, dumneavoastră nu.”

Traian Băsescu:Decența ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă respectă femeia. Vă cer să vă cereți scuze, dumneavoastră, care v-ați abandonat o femeie.”

Crin Antonescu: ”Femeile din România nu sunt "păsărici" și nici "împuțite".”

VIDEO integral: Antonescu vs. Băsescu în 2009, dezbatere electorală

Nașterea ”mutantului politic” USL. Nefireasca prietenie dintre PSD și PNL

La începutul anului 2011, Crin Antonescu și Victor Ponta, președintele de atunci al PSD, şi la iniţiativa lui Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, au creat Uniunea Social Liberală (USL) cu scopul de a-l îndepărta de la putere pe preşedintele Traian Băsescu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a susținut că acest demers al USL "nu e un moft, nu e o invenție de agendă”: "Convingerea noastră foarte fermă e că în Romania s-a petrecut în afara Constituției un proces de grava erodare a statului de drept, de substituire a instituțiilor acestui stat de drept și, practic, voință și acțiunea politică s-au concentrat în mod neconstituțional în mâna unui singur om”, spunea Crin Antonescu în noiembrie 2011.

În 2012, Parlamentul, cu majoritatea celor din USL, l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu, atrăgând critici din partea instituțiilor din UE și SUA. Deși decizia de suspendare a lui Băsescu a fost invalidată de referendumul organizat, care nu a întrunit cvorumul necesar.

Crin Antonescu, președinte interimar al României

După suspendarea lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a devenit președinte interimar al României, din 10 iulie 2012 până în 27 august 2012, deoarece era, la acel moment, președinte al Senatului.

El a rămas în funcție până la invalidarea de către instituțiile în drept a referendumului pentru demiterea președintelui în exercițiu, Traian Băsescu.

SURSA: Agerpres

VIDEO: Iulie 2012: Crin Antonescu a preluat funcția de președinte interimar al României

După ce a preluat funcția, el a declarat că nu intenționează să grațieze pe nimeni și că exclude ”orice schimbare la vârful DNA sau Parchet”.

Ruperea USL și declinul politic al lui Crin Antonescu

Primul semn de ruptură al alianței dintre PSD și PNL - precum și al prieteniei dintre Ponta și Antonescu - a apărut în 2013, când liberalul a anunțat că nu este de acord cu numirea Codruței Kovesi la conducerea DNA, drept pentru care "se desparte fundamental" de Victor Ponta.

Antonescu a spus atunci că - pentru prima dată de când există USL - premierul Ponta nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia. Acest lucru însă, a mai spus Antonescu la acea vreme, nu însemna ruperea USL.

"Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o înțelegere politica făcută cu Traian Băsescu, prin care să se împartă aceste poziții. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător șase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu", a declarat Antonescu.

El a spus că premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, a luat această decizie fară a se consulta cu PNL, care erau partenerii lor din alianța USL.

În martie 2014 ”s-a produs inevitabilul”, iar Crin Antonescu a anunțat că Alianța s-a rupt, pentru că Ponta nu a acceptat să respecte regulile alianței USL și a refuzat să vină în Parlament cu Klaus Iohannis ca vicepremier.

Primul ministru și PSD au preferat să rupă Alianța în loc să vină în Parlament cu Klaus Iohannis ca vicepremier, făcând ce a făcut și Traian Băsescu. Am împiedicat o mărire de impozitare, cu taxa de solidaritate. Am împiedicat legea amnistiei și grațierii, care nu avea nimic cu o justiție independentă. Am împiedicat trecerea legii Roșia Montana, în forma cumpărată de Roșia Montana Gold Corporation. Nu avem niciun temei să acordăm încredere acestui nou guvern sau acestui vechi premier.

PSD își asumă guvernarea României. Foarte bine, e cel mai mare partid din România, dar tendințele acestui partid de a vedea România de după Traian Băsescu spre 2004 și 2000, sunt îngrijorătoare. Datoria noastră a fost întotdeauna de a ne opune refacerii unui partid stat. Criza Klaus Iohannis a avut ca scop controlul asupra Ministerului de Interne.”, a spus Antonescu în plenul Parlamentului.

Tot în 2014, Crin Antonescu s-a retras din viața politică și a demisionat din toate funcțiile politice deținute, după ce Partidul Național Liberal, condus de el, a obţinut un scor lamentabil de doar 15 % la alegerile parlamentare, în condițiile în care Antonescu garantase pentru cel puțin 20% din voturile românilor. 

În timp ce liberalii își pansau rănile eșecului electoral, la ședința PNL a venit și Tăriceanu, pentru a le propune foștilor colegi să refacă USL-ul. Dar, pe motiv că nu mai este membru partidului pe care l-a condus, Antonescu l-a dat afară pe fostul său șef de partid după numai câteva minute.

"Domnul Tăriceanu a fost dat afară în mod elegant. Un asemenea tupeu, ca în pauzele pe care i le dă Ponta de la ședințele PSD să vină și la noi, nu a fost înghițit", a spus atunci Antonescu.

Tot atunci, el a anunțat că primarul Sibiului, prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis, va putea asigura în 2014, după alegerile prezidențiale, o garanție că în PNL nu va izbucni "un mic război de succesiune".

Era începutul ascensiunii viitorului președinte al PNL și al României, Klaus Iohannis - dar și începutul perioadei de 10 ani de pauză politică pentru Crin Antonescu.

SURSA: Agerpres

Cum a apărut Crin Antonescu după 10 ani de pauză. Ce spunea în 2017: ”Şi Brătianu dacă învie nu mă întorc în politica activă

După 10 ani de absență, Crin Antonescu a revenit pe scena politică, inițial pentru alegerile europarlamentare, apoi pentru cele prezidențiale, după ce a afirmat, în 2017, că nu se mai întoarce în politică ”nici dacă învie Brătianu”.

Indiferent cine, şi Brătianu dacă învie, Ionel, care vreţi dumneavoastră, nu mă întorc în politica activă, pentru că nu am plecat din politica activă din motive care ţin de un om, ci am plecat din motive pe care le-am explicat de atâtea ori încât nu e cazul să reiau”, a declarat Crin Antonescu, în iunie 2017, potrivit Agerpres.

După doar un an, Antonescu a anunțat că și-a depus documentele pentru a intra pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019.

SURSA: Agerpres

Întoarcerea în politica ”mare”. Candidat la Președinție, susținut de ”noul USL”: ”Sper că ți-a fost dor de PSD”

În 2024, după ce a criticat puțin fosta conducere a PNL, aflată atunci sub comanda lui Nicolae Ciucă, pentru rezultatele dezastruoase de la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu este anunțat de liderii PSD și PNL drept candidatul așa zisei ”alianțe a partidelor pro europene”, care s-a format atunci ca reacție la valul ”suveranist” format de partidele AUR, SOS România și POT, care îl susțineau pe Călin Georgescu - un candidat considerat ”pro Rusia”.

La congresul extraordinar al PSD, care a validat candidatura lui Antonescu la Președinția României în 2025, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus în discursul său oficial că speră că fostului președinte al PNL i-a fost dor de PSD - făcând astfel aluzie la fosta alianță USL.

Acest om este Crin Antonescu! Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD! Tu ai trăit timpurile când PSD poate nu a fost corect cu tine. Dar stai liniștit, eu am trăit timpurile când PNL și-a luat revanșa și nu a fost corect față de mine!”, a spus Ciolacu.

SURSA: Agerpres

Controverse (scandaluri)

”Lovitura de stat” din 2012. Suspendarea președintelui Traian Băsescu

Crin Antonescu este acuzat în prezent de adversarii săi politici că a orchestrat ”o lovitură de stat” în 2012, cu ajutorul fostului prieten al său, fostul președinte al PSD, Victor Ponta, pentru a-l demite din funcție pe fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Suspendarea lui Traian Băsescu a atras numeroase critici internaţionale, inclusiv din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene. Oficialii le-au atras atenţia lui Antonescu şi lui Ponta că România deraiează de la parcursul occidental.

Unii au uitat cine a fost Crin Antonescu și au uitat că, împreună, în 2012, au dat o adevărată lovitură de stat prin tot ce au făcut în câteva zile, prin succesiunea de demersuri legislative pe care le-au făcut - în Parlament și în Guvern. Atunci au călcat în picioare democrația. V-aduc aminte că ei doi au fost la putere. Antonescu și cu Ponta, atunci, în 2012, în câteva zile, au schimbat președinții Camerelor, au dat afară Avocatul Poporului și l-au schimbat ca să nu poată să conteste ordonanțele Guvernului, au vrut să schimbe legea de funcționare a CCR, ca să nu poată să conteste hotărârile Parlamentului și tot așa, lucruri absolut reprobabile, care au fost sancționate de Comisia de la Veneția, de Comisia Europeană la acele vremuri”, a declarat, potrivit Agerpres, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, după ce Victor Ponta și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale din 2025.

În opinia lui, cei doi au avut puterea atunci și au arătat că sunt 'foarte periculoși'.

SURSA: Inquam

Unde a ”dispărut” 10 ani Crin Antonescu

Crin Antonescu le-a răspuns, într-un videoclip electoral, celor care întreabă de ce s-a retras din viaţa politică şi ce a făcut în ultimii 10 ani.

”Aveam 55 de ani când m-am retras din viaţa publică. Fiica mea avea 14. Adevărul este că am plecat pentru că aveam lucruri mai importante de făcut decât politica. Să stau aproape de familie”, spune Antonescu.

El mai spune că s-a întors pentru că este un politician capabil să scoată ”ţara asta din hipnoză”. ”Am stat alături de familie, e timpul să stau alături de ţară”, mai spune el.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

”Omul nou” din politica românească: Crin Antonescu

Fostul președinte al PNL și fost co-președinte al alianței politice USL, Crin Antonescu, un om care a intrat în politică în anul 1990, se consideră acum, în 2025, ”un om nou”, la fel ca și fostul său prieten, Victor Ponta.

”În primul rând, eu am lipsit un deceniu, cum ați arătat, din viața politică din România, așa încât, pentru foarte mulți sunt un om nou.”, a spus Antonescu la Știrile Pro TV, într-un dialog cu Andreea Esca.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Bineînțeles, acest aspect este criticat de opinia publică: ”Cu siguranță vom vedea în mare măsură reluate aceste stereotipuri anti USL, de aici slăbiciunile candidaturii domnului Antonescu. Deci, are elemente pozitive, dar are și slăbiciuni evidente și cea mai importantă este aceea că va trebui să fie prezentat ca un candidat neutru și ca un candidat care vine cu un suflu nou. Ori domnul Antonescu are o carieră de 35 de ani în politica românească, a început-o imediat după Revoluţie. I se pot găsi tot felul de calități, dar aceea că ar fi un politician nou, cu siguranță, nu.”, a spus profesorul Cristian Pîrvulescu.

SURSA: Facebook/Crin Antonescu

Ce spunea Andrei Pleșu despre Crin Antonescu în 2013: „Nu are în cap nimic altceva decât să ajungă președintele țării”

Recent, pe Facebook a fost republicat un interviu mai vechi, în care Andrei Pleșu îl descria pe fostul președinte al PNL. Interviul a fost acordat Adevărul în anul 2013 și a reapărut pe rețeaua socială, pe o pagină administrată de un grup de fani.

Fostul ministru al Culturii, scriitor și eseist spunea la acea vreme despre liberal că ”nu are în cap nimic altceva decât să ajungă președintele țării”.

Cristian Preda, despre Crin Antonescu: ”Îl imită pe Victor Ponta”

La rândul său, Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea București, îi reproșează lui Crin Antonescu, acum, în 2025, că încearcă să racoleze cu orice preț electorat din zona suveranistă și a PSD, pentru a compensa pierderea de votanți de dreapta, inclusiv din rândul propriului partid.

”I-aș reproșa faptul că îl imită pe Victor Ponta, pentru că a început și el să vâneze pe acest teritoriu suveranist sau izolaționist. Folosește și el temele pe care le-am auzit în gura unor naționaliști. A început și el să vorbească despre "soroșiști". (…) Spre deosebire de Burduja, care nu și-a dat seama, Crin Antonescu pare să să-și fi dat seama că pierde electorat liberal și că Nicușor Dan urcă cu sprijinul acestui electoral liberal, (...) în sensul larg al termenului. Și atunci, văzând asta, Crin Antonescu încearcă să recupereze votanți de la PSD. Și l-am auzit zilele trecute spunând că ar fi fost mai bine să iasă Adrian Năstase și nu Traian Băsescu președinte, l-am auzit spunând că până la urmă Dragnea nu era chiar așa de rău… Adică încearcă să vâneze acum pe teritoriul PSD, schimbându-și identitatea și transformându-se în cineva care caută voturi în toate părțile”, a declarat Preda într-un interviu pentru ȘtirileProTV.ro.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Crin Antonescu, întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii ani: ”Am trăit financiar din veniturile soției

Aflat într-o emisiune televizată, candidatul la Președinția României, susținut de PSD, PNL și UDMR, a fost întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii 10 ani. El a răspuns, după ce a cerut lămuriri dacă întrebarea vizează, de fapt, locul de muncă şi veniturile, că nu a avut ajutor de şomaj şi, prin urmare, nimic din contribuţiile la buget „nu au fost folosite” pentru el.

Nu am fost angajat în aceşti ultimi opt ani, am trăit financiar din veniturile soţiei mele şi din economiile mele destul de firave, câte au existat. Nu-mi amintesc să fi cerut cuiva, dumneavoastră ori altcuiva, vreun leu”, a răspuns Antonescu.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Declarația de avere

Crin Antonescu nu figurează cu venituri, așa cum reiese din cea mai recentă declarație de avere. În schimb, Adina Vălean a declarat venituri de peste 200.000 de la Comisia Europeană.

Astfel, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, are trei terenuri intravilane în Prahova, de aproape 5.000 de metri pătrați în total, două apartamente cumpărate în București și două case în Prahova. În plus, deține trei mașini.

Fostul președinte liberal a mai declarat că are bijuterii și titluri de stat de aproape 100.000 de euro și bani în bănci din România, Belgia și Liechtenstein, de peste 300.000 de euro.

Unul dintre depozite a fost deschis chiar anul trecut, deși Crin Antonescu nu a declarat niciun venit pe 2024. 

SURSA: Inquam/Malina Norocea
Articol recomandat de sport.ro
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
Citește și...
Primarul din Ciohorăni, exclus din PSD pentru că îl susține pe Victor Ponta: „Candidatul Coaliției este Crin Antonescu”
Primarul din Ciohorăni, exclus din PSD pentru că îl susține pe Victor Ponta: „Candidatul Coaliției este Crin Antonescu”

Primarul PSD al comunei Ciohorăni din judeţul Iaşi, Ticu Simion, a fost exclus din partid, după ce a anunţat că îl sprijină pe Victor Ponta în alegerile prezidenţiale.

Negocieri de culise înainte de începutul campaniei electorale. Scenariul propus de Nicușor Dan candidaților pro-europeni
Negocieri de culise înainte de începutul campaniei electorale. Scenariul propus de Nicușor Dan candidaților pro-europeni

Pe scena politică, ultimele sondaje agită tabăra candidaților pro-europeni. Nicușor Dan spune că e dispus să negocieze cu Elena Lasconi și Crin Antonescu pentru a evita o finală prezidențială între George Simion și Victor Ponta.

Crin Antonescu, susținut de soție: ”E în regulă și freza și cravata”. Îi dezvăluie defectul: ”Mi-a zis să nu spun”
Crin Antonescu, susținut de soție: ”E în regulă și freza și cravata”. Îi dezvăluie defectul: ”Mi-a zis să nu spun”

Fostul comisar european Adina Vălean, soţia candidatului coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a vorbit, luni seară, despre viaţa lor de cuplu şi a spus că sunt o familie unită care încearcă să respecte tradiţiile.

Primarul din Ciohorăni, exclus din PSD pentru că îl susține pe Victor Ponta: „Candidatul Coaliției este Crin Antonescu”
Primarul din Ciohorăni, exclus din PSD pentru că îl susține pe Victor Ponta: „Candidatul Coaliției este Crin Antonescu”

Primarul PSD al comunei Ciohorăni din judeţul Iaşi, Ticu Simion, a fost exclus din partid, după ce a anunţat că îl sprijină pe Victor Ponta în alegerile prezidenţiale.

Negocieri de culise înainte de începutul campaniei electorale. Scenariul propus de Nicușor Dan candidaților pro-europeni
Negocieri de culise înainte de începutul campaniei electorale. Scenariul propus de Nicușor Dan candidaților pro-europeni

Pe scena politică, ultimele sondaje agită tabăra candidaților pro-europeni. Nicușor Dan spune că e dispus să negocieze cu Elena Lasconi și Crin Antonescu pentru a evita o finală prezidențială între George Simion și Victor Ponta.

Crin Antonescu, susținut de soție: ”E în regulă și freza și cravata”. Îi dezvăluie defectul: ”Mi-a zis să nu spun”
Crin Antonescu, susținut de soție: ”E în regulă și freza și cravata”. Îi dezvăluie defectul: ”Mi-a zis să nu spun”

Fostul comisar european Adina Vălean, soţia candidatului coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a vorbit, luni seară, despre viaţa lor de cuplu şi a spus că sunt o familie unită care încearcă să respecte tradiţiile.

Recomandări
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale

POLITICO scrie că Europa resimte din plin primele semne ale sevrajului după decenii de dependență militară față de SUA, iar capitalele europene se împart între speranța că alianța va rezista și teama că vor trebui, în final, să se apere singure.

Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”
Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”

Pene de curent, de o amploare fără precedent, au paralizat Spania și capitala Portugaliei, Lisabona. Au urmat momente de haos. Au fost perturbate transporturile, telecomunicațiile, activitatea din magazine, spitale, fabrici și companii.

Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări
Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări

Americanii sunt interesați să dezvolte proiectele de energie nucleară de la noi, atât la viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare de la Doicești.