Premierul Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al DNA
Laura Codruta Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Propunerile au fost avansate, miercuri dimineata, de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Scrisoarea este inregistrata la Ministerul Justitiei miercuri, 3 aprilie, dar semnata marti, 2 aprilie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Victor Ponta i-a mai propus pe:
- Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului;
- Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului,
- Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT);
- Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.
In scrisoarea se arata ca la 3 aprilie expira mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte de catre Ministerul Public, si este invocat faptul ca, potrivit legii, toti acesti procurori sunt numiti de presedintele tarii, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror.
"In baza mandatului strict imitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta justitiei, doresc sa inaintez spre avizare aceste propuneri (...)", scrie Ponta in scrisoarea adresata CSM.
El adauga ca a luat act de pozitia exprimata, in cadrul discutiilor "informale", de membrii sectiei de procurori ai CSM, dar roaga sa se dispuna asupra acestor propuneri, "conform atributiilor conferite fiecrei institutii" in baza prevederilor constitutionale si legale.
Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.
Crin Antonescu, despre relatia cu victor Ponta: "Ne despartim fundamental"
Justificarea lui Ponta pentru procurori: Am constatat marti seara ca Parchetul este mosia lui Morar
Premierul Ponta a justificat propunerile pe care le-a avansat, miercuri, ca ministru interimar al Justitiei, pentru numirea procurorilor prin faptul ca a constatat, marti seara, ca Parchetul a devenit "mosia si monopolul" lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil.
"Am constatat aseara - am avut la CSM o discutie civilizata si normala - dar aseara am constatat ca Parchetul a devenit mosia domnului Morar si cs dansul spune pe cine nu numeste, pe cine numeste, cum numeste si ca, practic, noi constatam un monopol in Romania. Monopolul asupra procurorilor apartine domnului Daniel Morar. In calitatea mea de ministru interimar al Justitiei si de prim-ministru, nu pot sa asist pasiv la aceste lucruri. In baza legii, singura lege aflata in vigoare, pe baza careia chiar si domnul Morar a fost numit in functie, a facut sase propuneri pentru functiile de conducere, iar CSM trebuie sa se intruneasca si, conform legii, sa dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred ca putem accepta ca cineva, o singura persoana, sa incalce sau sa rescrie legea pentru a-si pastra un monopol asupra unei institutii, Parchetul, care trebuie sa nu apartina nici partidelor, dar nici unui singur om", a spus Ponta in sedinta de guver.
El a sustinut ca propunerile formulate pentru numirea procurorilor sunt in acest sens si a apreciat ca a facut ceea ce este bine pentru guvern si stabilitate politica, precum si pentru stabilitatea sistemului de justitie.
"Aplicand legile tarii, consider ca am dreptate in fata celor care nu vor sa le aplice si care vor sa creeze o putere paralela Legii si Constitutiei", a adaugat Ponta in sedinta de Guvern, spunand ministrilor sa fie "absolut convinsi" ca deciziile pe care le-a luat "asa rapid" sunt exact in aceste directii.
Mai multi ministri liberali au lipsit de la sedinta Guvernului
Mai multi ministri liberali nu au fost prezenti la sedinta de miercuri a Guvernului, unii dintre ei parasind Palatul Victoria pentru a merge catre sediul USL, iar altii, desi aflati in cladirea Executivului, au ramas pe holuri pentru a discuta la telefon.
Aflati la Palatul Victoria inaintea sedintei Executivului, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, au parasit Guvernul cu cateva zeci de minute inainte de inceperea reuniunii.
De la inceperea sedintei au mai lipsit si ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, si ministrul Internelor, Radu Stroe, cel din urma alegand sa ramana pe holurile Guvernului pentru a discuta la telefon.
Surse politice au declarat agentiei MEDIAFAX ca mai multi ministri liberali au fost convocati la sediul USL.
Victor Ponta, marti: Numirile vor fi facute de "viitorul ministru al Justitiei"
Marti, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discutiei cu membrii sectiei de procurori ai CSM, ca concluzia la care s-a ajuns in urma acestei discutii ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei.
El a precizat ca a propus Consiliului o procedura directa, in care ca ministru interimar sa formuleze propuneri, candidatii sa fie audiati la CSM, iar presedintele sa numeasca, dar sectia de procurori a CSM a avut o alta optiune, pe care nu poate decat sa o respecte.
Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA, raspunzand afirmativ unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a sustinut insa ca premierul Victor Ponta a raspuns afirmativ la intrebarea daca va sustine declaratii la CSM pe tema numirii procurorilor si nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la sefia DNA.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca, in eventualitatea in care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justitiei, o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, el se va opune.
Marti, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca premierul Victor Ponta a dovedit maturitate, intelepciune, stapanire de sine si ponderare in modul in care a gestionat situatia legata de numirea procurorilor sefi, el aratand ca Ponta "s-a descurcat bine".
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, dna, Laura Codruta Kovesi, Parchet, CSM, victor ponta,
Dată publicare:
03-04-2013 09:40