Călin Georgescu, de la campanie pe TikTok la numărul 1 la prezidențiale: „O femeie nu poate fi președinte”
Surpriza în turul 1 la alegerile prezidențiale a venit de la Călin Georgescu, candidat independent cu un discurs pro-Moscova, căruia ultimele sondaje îi atribuiau în jur de cinci procente.
După 99% dintre secții numărate, rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale, primul tur, îl plasează pe candidatul independent Călin Georgescu pe primul loc, iar pe Elena Lasconi, președintele USR, pe locul al doilea.
Spre deosebire de alţi candidaţi, Călin Georgescu nu a avut sediu de campanie. După ce s-au închis urnele a ieşit la declaraţii singur, în faţa unei case din Izvorani, Ifov.
„Mulţumesc poporului român pentru efort, sacrificiu şi responsabilitate. Indiferent cine m-a votat sau nu îi voi respecta, îi voi ajuta şi respecta şi încuraja pe toţi. Suntem puternici, suntem curajoşi, am fost mulţi la vot şi vom fi de asemenea mulţi şi în turul 2. Le mulţumesc tururor, aşteptam cu încredere şi devotament este clar că tot ce am spus, nu facem politică, facem istorie vom ajunge”, a declarat Călin Georgescu.
Acesta și-a câștigat mare parte din popularitate pe rețeaua socială TikTok, unde a adunat milioane de aprecieri. El a purtat o campanie intensă pe internet sub sloganul „Refacem România”.
Călin Georgescu are 62 de ani, este din București, de profesie agronom și doctor în pedologie. A deținut funcții la Ministerul Mediului, la Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă și la ONU.
A fost propus de mai multe ori premier, prima dată în 2011. Dar şi în decembrie 2020 - din partea AUR. În 2022 Georgescu a fost numit președinte de onoare al partidului AUR, însă relația cu liderul formaţiunii, George Simion, a devenit tensionată. În septembrie chiar l-a acuzat pe Simion că susține, în secret, PSD.
Călin Georgescu: O femeie nu poate fi președinte
„Este România pregătită să aibă o femeie președinte în momentul acesta?”, a fost întrebat Călin Georgescu într-un podcast.
Răspunsul lui: „O femeie? Nu. Pentru că femeia are un alt rol în societate, nu de președinte, nu are cum să facă față. În fața femeii trebuie să te pleci pentru că dă naștere la ființa om. Ca să fii pe această zonă de luptă aprigă nu e de joacă. Asta nu poate să o facă decât un bărbat, sprijinit de o femeie puternică.”
A făcut deseori declarații care l-au calificat drept prorus sau chiar reprezentant al intereselor Moscovei în România
În ianuarie 2022, la scurt timp după ce a fost prezentat de AUR drept președinte de onoare al partidului, Călin Georgescu a publicat un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.
Ulterior, el a spus, într-o emisiune de televiziune, că ei „au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost şi fapte bune şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Faţă de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră şi rămân în istoria noastră”.
Călin Georgescu: „V-am spus de la bun început, lovitura din 1989 a fost doar obiectivul Occidentului de a ne fura resursele și de a ne sclavagiza țara. Asta a fost tot. Totul se joacă pe resurse”.
Călin Georgescu este considerat un apropiat al Rusiei, și nu de puține ori a făcut declarații ostile partenerilor României, prin declarații precum „Scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică”.
Călin Georgescu a mai declarat că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea fiinţei umane”.
După aceste declarații, Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu.
De asemenea, co-preşedintele AUR, Claudiu Târziu, a anunțat că declaraţiile lui Călin Georgescu despre Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu au afectat imaginea partidului, care "era deja încărcat simbolic cu o anumită poziţie" şi s-a delimitat de aceste afirmații.
Mareșalul Ion Antonescu a fost condamnat la moarte în 1946 de Tribunalul Poporului și, la scurt timp, executat. În 2008 Înalta Curte de Casație și Justiție a pus punct procedurilor legale prin care mareșalul ar fi putut fi reabilitat. Corneliu Zelea Codreanu a fost și el condamnat, oficial. Promovarea imaginii lor este, conform legilor în vigoare, pasibilă cu închisoarea până la 5 ani.
„Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, se precizează la articolul 5 din Ordonanța de urgență 31/2002.
Lăudat în site-uri apropiate Moscovei
În iunie 2016, pe site-ul Sputnik.md a fost publicată o opinie laudativă la adresa lui Călin Georgescu, opinie semnată de Ilie Catrinoiu (vezi poza de mai sus).
Site-ul respectiv a fost trecut pe „lista neagră” a site-urilor care promovează propaganda și interesele Moscovei motiv pentru care a fost închis sau restricționat accesul după el, în funcție de zonă. Ilie Catrinoiu a fost pe lista participanților la București a lansării de carte, în 2017, a lui Alexandr Dughin.
Dughin este considerat un apropiat al lui Putin, fiind un militant înfocat al „euroasianismului”, respectiv al curentului filosofo-geopolitic conform căruia singura alternativă sănătoasă la „Vestul decandent” este regiunea formată din Federația Rusă, statele central-asiatice și China.
Averea lui Călin Georgescu
Călin Georgescu deține o casă și un teren în Brașov, o mașină din 2022, două depozite la bancă de 264.000 de euro.
Potrivit declarației sale de avere din 01.10.2024, Călin Georgescu a încasat ca la Universitatea din Pitești, Facultatea de Științe, un salariu anual în valoare de 72.000 de lei. Salariul anual al soției sale a fost de 24.000 de lei.