Alegerile au inceput oficial in Statele Unite, in statul New Hampshire. Primul vot a fost dat din spatiu
Mai sunt mai putin de 6 ore pana la deschiderea urnelor, dar Hillary Clinton a fost deja declarata castigatoare in doua sate din New Hamphire si a pierdut intr-un al treilea.
UPDATE 12:40 Robert Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat in prezent pe Statia Spatiala Internationala, a votat deja la alegerile prezidentiale din SUA. Astronautii americani isi pot exercita dreptul de a vota din spatiu, in baza unei legi din 1997, adoptata in statul Texas, unde isi au resedinta majoritatea acestora.
Primul american care a votat de pe orbita terestra a fost David Wolf, in timp ce se afla la bordul fostei statii spatiale rusesti Mir. Shane Kimbrough, aflat in spatiu din 19 octombrie, nu a declarat pentru cine a votat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a putea vota din spatiu, astronautii trebuie sa initieze un demers cu un an inainte de plecare, specificand care sunt alegerile (locale, statale si federale) la care doresc sa participe, atunci cand se afla in spatiu. Cu sase luni inainte de alegeri, ei primesc un formular de inregistrare la vot prin posta - in acest caz, prin internet.
Trei mici localitati dintr-o zona izolata din statul american New Hampshire si-au exprimat votul in primele momente ale zilei de marti in cadrul alegerilor prezidentiale, republicanul Donald Trump obtinand 32 de voturi, iar democrata Hillary Clinton - 25, dupa numaratoarea generala, informeaza DPA.
Putinii locuitori ai celor trei comunitati au votat imediat dupa miezul noptii, intr-un ritual electoral care are loc o data la patru ani si care dateaza din prima jumatate a secolului al XX-lea. Numarul jurnalistilor a fost cu mult mai mare decat cei opt votanti eligibili in Dixville Notch, o comunitate situata in regiunea Great North Woods din New Hampshire, la circa 30 de kilometri de Canada.
Clinton l-a invins pe Trump cu patru voturi la doua in Dixville Notch. Ea a obtinut de asemenea o victorie de 17 voturi la 14 in Hart's Location, o localitate cu o populatie de doar 40 de persoane. Insa magnatul a depasit-o pe contracandidata democrata cu 16 voturi la patru in Millsfield, la cativa kilometri sud de Dixville Notch. Este pentru prima data in ultimele decenii cand aceasta comunitate voteaza.
Legea electorala din regiunea Noua Anglie le permite comunitatilor cu populatii mai mici de 100 de persoane sa isi deschida urnele la miezul noptii, aceasta devenind o traditie cu care localnicii se mandresc.
Evenimentul starneste mereu curiozitatea si este in atentia media la fiecare ciclu electoral, desi nu este considerat un indicator despre cum locuitorii din restul acestui mic stat din nord-est vor vota in timpul zilei. New Hampshire are patru voturi in Colegiul Electoral si este considerat un stat in care rezultatul scrutinului va fi extrem de imprevizibil.
Locuitorii din Dixville Notch deschid prin traditie "balul" alegerilor, la miezul noptii, ora locala. Satucul are doar 12 locuitori, dintre care 8 s-au inregistrat la vot. Jumatate dintre ei au votat pentru Hillary Clinton, 2 pentru Donald Trump si alte doua voturi au mers la candidati independenti. In localitate sunt trei republicani, trei independenti si un democrat. Unul din acestia s-a mutat in Spania si va vota de la distanta.
Din 1960, alegatorii din Dixville Notch se strang in sala de bal a localitatii pentru a vota. Procesul dureaza in jur de un minut. Legea din New Hampshire le permite localitatilor cu mai putin de 100 de locuitori sa dea startul votului la miezul noptii si sa incheie procesul dupa ce ultimul dintre alegatorii inregistrati isi exprima votul.
Sursa: Pro TV
Etichete: donald trump, campanie, hillary clinton, republicani, alegeri sua,
Dată publicare:
08-11-2016 07:10