Posibil nou atac cibernetic asupra candidatei democrate la Casa Alba, Hillary Clinton. Programul in care au intrat hackerii
Reteaua de calculatoare folosita de echipa de campanie a candidatei democrate la Casa Alba, Hillary Clinton, a fost piratata in cadrul unui atac cibernetic mai amplu asupra organizatiilor politice ale Partidului Democrat.
Declaratiile au fost facute de surse apropiate acestui caz, pentru Reuters, potrivit Agerpres.
Acest nou atac, care a fost dezvaluit vineri agentiei Reuters, vine dupa informatiile privind alte doua acte de piraterie, unul asupra Conventiei Nationale Democrate (DNC) si unul asupra Comitetului insarcinat cu strangerea de fonduri pentru alesii din Camera Reprezentantilor (DCCC).
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Un purtator de cuvant al echipei de campanie lui Clinton a transmis intr-un comunicat vineri ca un program de date analitice gestionat de DNC si folosit de echipa de campanie si de o serie de alte entitati "a fost accesat ca parte a atacului cibernetic asupra DNC".
"Sistemul nostru de calculatoare folosit in campanie este analizat de experti independenti in securitate cibernetica. Pana acum, nu au gasit dovezi care sa arate ca sistemele noastre interne au fost compromise", a declarat purtatorul de cuvant al echipei de campanie a lui Clinton, Nick Merrill.
Divizia de securitatea nationala a Departamentului de Justitie al SUA investigheaza daca atacurile cibernetice asupra organizatiilor politice ale Partidului Democrat au amenintat securitatea SUA, au spus vineri surse apropiate de acest dosar.
Implicarea acestei divizii este un semnal ca administratia Obama a concluzionat ca atacurile informatice au fost orchestrate de un stat, au afirmat persoane la curent cu investigatia.
Hackeri, despre care oficiali ai serviciilor secrete americane au concluzionat ca sunt rusi, au obtinut acces la intreaga retea a Comitetul democrat insarcinat cu strangerea de fonduri pentru alesii din Congres (DCCC), au declarat surse apropiate de aceasta afacere, detaliind pentru Reuters amploarea atacurilor pentru prima data.
Cu trei zile inaintea deschiderii Conventiei democrate, site-ul de dezvaluiri WikiLeaks a publicat la 22 iulie aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a sapte responsabili ai partidului. Aceste e-mailuri aratau in special neincrederea si dispretul unor responsabili ai partidului fata de Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton in alegerile primare democrate.
Pe baza analizei programelor informatice de tip 'malware' si a altor aspecte ale atacului asupra Conventiei Nationale Democrate (DNC), Moscova este suspectata de catre oficiali americani, precum si de catre experti in securitate cibernetica de faptul ca ar incerca sa influenteze campania electorala din SUA in favoarea republicanului Donald Trump prin orchestrarea acestei scurgeri de e-mailuri care au pus Partidul Democrat intr-o situatie stanjenitoare.
Presedintele Barack Obama nu a exclus aceasta posibilitate in aceasta saptamana, in timp ce Kremlinul a negat ferm orice ingerinta in campania electorala americana.
Nu se stie deocamdata clar ce informatii apartinand echipei de campanie a lui Clinton au fost accesate de hackeri in urma acestui nou atac sau cum a fost folosit 'programul de date analitice'.
Atacul nu a implicat sistemul privat de e-mail folosit de Clinton cat timp a fost secretar de stat.