REZULTATE ALEGERI SUA. DONALD TRUMP a fost ales presedinte al Statelor Unite. Se intalneste joi la Casa Alba cu Barack Obama

×
Codul embed a fost copiat

LIVE TEXT. Alegerile din Statele Unite au rasturnat previziunile multora. Donald Trump a fost ales al 45-lea presedinte al Statelor Unite. Magnatul imobiliarelor, un om venit din afara sistemului, a oferit o uriasa surpriza.

Urmariti acest subiect si pe Twitter @StirileProTV | America a ales, iar lumea intreaga a primit dimineata vestea cu un zambet inghetat. Iata ca cel care rade la urma este Donald Trump. Impins cu o forta uriasa de un popor care una a spus in sondaje si alta a votat, magnatul imobiliarelor devine al 45-lea presedinte american si cel mai in varsta. Spre stupefactia, celor care l-au contestat, Trump a reusit sa atraga de partea sa 289 de electori, desi avea nevoie de doar 270.

Asadar, campionul insultelor, care s-a laudat in public, cu dimensiunea organelor sale genitale este cel care va comanda fortele armate americane, va controla codurile nucleare, va initia legi, va administra afacerile globale ale Statelor Unite, va prezida serviciile secrete si va lua deciziile morale si politice, asteptate din partea celui mai puternic om al planetei.

In capitalele europene, rezultatul alegerilor, este privit, in cel mai bun caz, cu precautie. Candidatul Trump, a predicat nationalismul, a favorizat protectionismul economic si izolarea in relatiile internationale, cu riscul de a abandona aliati si de a submina NATO, organizatie din care face parte si Romania. Usor apasat de triumf si pus in situatia de a fi si presedintele celor pe care i-a injurat, Trump a avut un rim discurs unificator si impaciuitor, contrar stilului din campanie.

Rezultate Senatul SUA (camera superioara a Congresului american): Republicani: 51, Democrati: 47
Rezultate Camera Reprezentantilor SUA (camera inferioara a Congresului american): Republicani: 235, Democrati: 191

Citește și
Der Spiegel
Trump si Clinton, plini de noroi pe coperta Der Spiegel. Scandalurile si atacurile la persoana in care au fost implicati
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

SINTEZA evenimentelor:
-► Primul discurs al lui Hillary Clinton dupa ce a pierdut alegerile: "America este mai divizata decat am crezut."
-►
Reactia lui Barack Obama dupa victoria lui Donald Trump. "Ne lingem ranile si mergem mai departe. Sunt mandru de Hillary"
-► Hillary Clinton invinsa, dar pe primul loc la votul popular
-► Mesajul lui Donald Trump dupa castigarea alegerilor
-► Reactii in Rusia dupa victoria lui Donald Trump. Duma de stat a aplaudat, dar Putin nu se va intalni prea curand cu magnatul
-► Analiza Stirile ProTV. Comunitatea hispanica, femeile si populatia de culoare au decis rezultatul alegerilor din SUA
-► Analiza CNN. De ce a pierdut Hillary Clinton alegerile din SUA. Comparatie cu voturile obtinute de Obama in 2012
-► Presedintele Romaniei a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
-► Cum este ales, de fapt, presedintele SUA
-► Biografie Donald Trump. Cine este miliardarul care considera ca "viata este o cutie cu bomboane de ciocolata"

LIVE TEXT - 9 NOIEMBRIE

UPDATE 21:00 Donald Trump l-a invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la o intalnire “cu prima ocazie”, a anuntat Guvernul de la Tel Aviv, citat de Reuters. Cei doi au discutat la telefon despre subiectele regionale. “Premierul l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa electorala si i-a transmis ca Statele Unite nu au un aliat mai bune decat Israelul”, potrivit unui purtator de cuvant al lui Netanyahu. In timpul unei intalniri in septembrie la New York, Trump ii promisese premierului israelian Benjamin Netanyahu ca, in cazul in care va castiga alegerile prezidentiale, va recunoaste Ierusalimul "drept capitala indivizibila" a Israelului.

UPDATE 20:00 Potrivit CNN, pana la aceasta ora, Hillary il conduce pe Trump la votul popular cu 47,7% vs 47,5 %, respectiv 59,600,327 de voturi vs 59,389,590 de voturi

UPDATE 19:30 Barack Obama a vorbit cu presedintele ales Donald Trump si l-a invitat sa vina joi la Casa Alba, a spus Obama intr-o scurta declaratie. Presedintele american a spus ca " nu e niciun secret" ca exista diferente de viziune destul de semnificative intre el si Trump, insa a dat instructiuni echipei sa-i faca tranzitia acestuia cat mai usoara. "Tranzitiile de succes sunt ceea ce caracterizeaza democratia noastra," a afirmat Obama. " Voi face tot ce pot ca urmatorul presedinte sa aiba un mandat de succes".

UPDATE 19:00 Hillary Clinton si-a exprimat speranta ca republicanul Donald Trump, care a castigat scrutinul, va fi un presedinte de succes pentru toti americanii si ca acesta trebuie sa construiasca o America care sa fie plina de speranta, incluziva si generoasa.

UPDATE 18:00 Donald Trump a promis miercuri dimineata, in prima sa postare pe Twitter in calitate de presedinte ales al SUA, ca nimeni nu va fi uitat si ca americanii “vor fi mai solidari ca niciodata”. “O noapte atat de frumoasa si de importanta! Femeile si barbatii uitati nu vor mai fi uitati niciodata. Vom fi solidari cu totii ca niciodata inainte”, se mentioneaza in mesajul postat pe contul “@realDonaldTrump”.

UPDATE 17:30 Presedintele american Barack Obama va face o declaratie cu privire la victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale la ora 17.15 GMT (19.15 ora Romaniei).

UPDATE 16:25: Hillary Clinton va tine un discurs la 17:30 ( ora Romaniei). CLICK AICI PENTRU LIVE

UPDATE 16:20 Liderii UE il invita pe Trump cat mai repede posibil in Europa. "Trebuie sa respectam viitorul presedinte al SUA"

UPDATE 16:00 Pana la ora 15.30, un numar de 59.178.962 de alegatori americani au votat pentru Hillary Clinton, in vreme ce alte 59.041.945 de sufragii s-au indreptat spre tabara lui Donald Trump. Asta inseamna ca Hillary a obtinut cu 136.053 de voturi mai mult decat rivalul ei republican, care a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale

UPDATE 12:00 Mesajul pe care presedintele Vladimir Putin i l-a transmis lui Donald Trump, dupa alegerile prezidentiale din SUA: "Suntem pregatiti sa facem totul pentru a ca relatiile ruso-americane sa revina pe o traiectorie stabila de dezvoltare."

UPDATE 10:05 Rezultatele partiale indica 289 de electori pentru Trump si 218 pentru Hillary Clinton.

UPDATE 10:00 Donald Trump a facut apel la unitate si a promis ca SUA "va deveni iar mareata", dupa castigarea alegerilor. Declaratia completa o puteti citi AICI.

UPDATE 9:40 Hillary Clinton l-a sunat pe Donald Trump si l-a felicitat, transmite CNN.

UPDATE 9:30 Estimarile arata ca Donald Trump a obtinut voturile a 276 de electori, iar AP anunta ca este noul presedinte al SUA.

UPDATE 9:10 Ultimele rezultate au dus scorul la 266 la 218 pentru Trump. Mai are nevoie de doar 4 electori pentru a castiga alegerile. 

UPDATE 08:42  Donald Trump a castigat inca un stat cheie - Pennsylvania si a mai strans astfel 20 de electori. Trump a obtinut victoria si in statul Alaska, conform CNN. Rezultatele pana acum arata ca Donald Trump conduce cu 264 la 215 in fata lui Hillary Clinton, conform The Guardian.

UPDATE 8:00 Toate sectiile de votare s-au inchis.

UPDATE 7:50 Trei state-cheie vor decide invingatorul alegerilor. Toate privirile sunt in acest moment pe Pennsylvania, Michigan si Wisconsin.

Sondajele indicau ca Hillary va castiga in aceste state, insa rezultatele sunt foarte stranse.

UPDATE 7:30 Hillary Clinton reuseste sa castige la limita statul Nevada. Votul hispanicilor a fost decisiv. 

Scorul este in acest moment 244 la 215 in favoarea lui Donald Trump.

UPDATE 7:10 Donald Trump castiga Iowa si avansul sau se mareste, transmite The Guardian. 244 la 209 este scorul in acest moment.

UPDATE 06.33 Candidatul republican la presedintia SUA Donald Trump este pe cale sa castige alegerile din mai multe state cheie, transmite DPA. Dupa numaratori partiale, el conduce in Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, New Hampshire si Florida.

Candidata democrata, Hillary Clinton, este in avantaj in Pennsylvania si Iowa.

Conform Agerpres, cotidianul New York Times estimeaza ca dupa ultimele rezultate partiale sansele de victorie sunt de peste 95% de partea lui Trump.

UPDATE 05.55 Victoriile candidatului republican la Casa Alba, Donald Trump, in scrutinele din mai multe state-cheie, provoaca nervozitate in randurile contracandidatei sale, democrata Hillary Clinton, transmite EFE, conform Agerpres.

Peste "cartierul general" al lui Clinton s-a asternut tacerea de cand s-a anuntat ultimul stat castigat de democrata, New York, dupa care au urmat insa cateva victorii ale miliardarului.

Trump isi pastra avantajul in statele in care sondajele o dadeau castigatoare pe Clinton: Virginia, Michigan, Wisconsin si Pensylvania. In cele din urma, statul Virginia a fost adjudecat "la limita" de candidata democrata, gratie rezultatelor votului in mediul urban.

In Florida, alt stat decisiv, Trump avea un avantaj de aproape 135.000 de voturi in fata lui Clinton. Potrivit agentiei Associated Press, citata de Reuters, Trump a obtinut intre timp voturile celor 29 de electori.

Ziarul The New York Times, care initial il credita pe Trump cu doar 20% sanse sa castige scrutinul, considera in prezent ca Trump are peste 80% sanse sa devina cel de-al 45-lea presedinte al SUA.

UPDATE 05.45 Candidatul republican la Casa Alba, Donald Trump, a castigat cei 18 electori din statul-cheie Ohio, in timp ce candidata democrata Hillary Clinton si-a adjudecat la limita statul-cheie Virginia, potrivit estimarilor principalelor televiziuni de stiri din SUA, transmit EFE si AFP, conform Agerpres.

Era de asteptat ca Trump sa invinga in Ohio, sustinut de albii din clasa muncitoare din zonele rurale si din regiunea Muntilor Apalasi, in pofida faptului ca actualul presedinte, democratul Barack Obama, si-a adjudecat acest stat in ultimele doua scrutine gratie votului urban si afro-american.

In schimb, Clinton a castigat "la mustata" cele 13 voturi electorale ale altui stat-cheie, Virginia, potrivit estimarilor posturilor de televiziune americane. si in cazul lui Clinton era de asteptat o victorie in acest stat, dar nu cu o marja atat de redusa, in ciuda faptului ca in sondajele din ultimele doua saptamani decalajul dintre Clinton si Trump se mai redusese, de la 10 la 5 puncte procentuale in favoarea lui Clinton.

UPDATE 05.50 Conform ultimelor rezultate partiale anuntate de CNN, candidatul republican Donald Trump a obtinut 167 de voturi in Colegiul Electoral (49,2%), iar adversara sa democrată Hillary Clinton 122 (respectiv 46,5%).

Pentru a castiga alegerile, este nevoie de 270 de electori in colegiu, din totalul de 538.

UPDATE 05.49 CNN : Hillary Clinton va castiga statul Colorado

UPDATE 05.30 Conform ultimelor rezultate partiale anuntate de CNN, candidatul republican Donald Trump a obtinut 167 de voturi in Colegiul Electoral (49%), iar adversara sa democrată Hillary Clinton 149 (respectiv 46,9%).

Pentru a castiga alegerile, este nevoie de 270 de electori in colegiu, din totalul de 538.

UPDATE 05.10 Conform ultimelor rezultate partiale anuntate de CNN, candidatul republican Donald Trump a obtinut 149 de voturi in Colegiul Electoral (48,9%), iar adversara sa democrată Hillary Clinton 104 (respectiv 47%).

Pentru a castiga alegerile, este nevoie de 270 de electori in colegiu, din totalul de 538.

UPDATE 04.55 BBC News: Desi New York Times si altii sugereaza ca Donald Trump ar putea fi pe drumul victoriei, trebuie subliniat faptul ca inca se asteapta rezultatele din statele-cheie, care vor decide adevaratul castigator.

Competitia este foarte stransa in state precum Ohio, Pennsylvania, Virginia, Florida si North Carolina.

UPDATE 04.50 CNN a facut un scurt rezumat al situatiei, pana la aceasta ora, conform ultimelor previziuni:

- Hillary Clinton va castiga statul New York
- Donald Trump va castiga Kansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming si 3 colegii electorale din 5 in Nebraska
- Cursa este foarte stransa in Florida, Virginia si North Carolina in acest moment.
- Intre timp, 58% din electorat spune ca se simte ingrijorat sau speriat daca Trump va castiga presedintia SUA - arata exit-poll-urile, in tmp ce 53% spun acelasi lucru in cazul in care castiga Clinton.

UPDATE 04.40 Conform ultimelor rezultate partiale anuntate de CNN, candidatul republican Donald Trump a obtinut 136 de voturi in Colegiul Electoral, iar adversara sa democrată Hillary Clinton 104.

UPDATE 04.30 Republicanii isi pastreaza controlul in Camera Reprezentantilor, camera inferioara a Congresului SUA, potrivit estimarilor facute de postul NBC, citat de Reuters si preluat de Agerpres.

Era de asteptat ca Partidul Republican sa-si mentina controlul in aceasta camera, cu 435 de membri, unde partidul detine o ampla majoritate si unde doar cateva scrutine sunt sub semnul intrebarii.

Atentia se concentreaza in schimb asupra Senatului, camera superioara a Congresului, unde democratii spera sa preia controlul de la republicani. Candidatii republicanii isi apara mandatele senatoriale in cateva state-cheie, ceea ce ii face pe democrati sa spere ca pot castiga cele cinci mandate necesare pentru a prelua controlul.

Pana acum, democratii au reusit sa castige un sigur mandat senatorial de la republicani, in Illinois, in schimb republicanii si-au reinnoit mandatele in Ohio si Florida. Democratii au castigat primul mandat senatorial de la republicani prin democrata Tammy Duckworth (Camera Reprezentantilor), care l-a invins, asa cum se anticipa, pe senatorul republican Mark Kirk in Illinois. Duckworth este veterana a razboiului din Irak, imobilizata intr-un scaun cu rotile, dupa ce si-a pierdut ambele picioare.

In prezent, Partidul Republican controleaza ambele camere ale Congresului SUA. Treizeci si patru din cele 100 de mandate ale Senatului sunt in disputa, in timp ce in Camera Reprezentantilor se voteaza pentru toate cele 435 de mandate. Mandatul senatorilor americani are o durata de sase ani, iar al reprezentantilor, doi.

Potrivit estimarilor pentru Indiana, fostul senator democrat Evan Bayh a dat gres in incercarea sa de a reveni in Senat, pierzand in fata republicanului Todd Young, care a activat pana acum in Camera Reprezentantilor.

In Florida, senatorul Marco Rubio si-a recastigat mandatul. in Carolina de Nord, senatorul republican Richard Burr avea un avans de doar doua puncte procentuale in fata oponentei sale democrate, Deborah Ross, potrivit site-ului de sondare RealClearPolitics.com.

Curse la fel de stranse se inregistrau in Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada si Indiana. Principalele posturi de televiziune au anuntat ca senatorul republican Rob Portman, care a refuzat sa faca campanie pentru Trump, a fost reales in Ohio.

Tot conform estimarilor, senatorul republican Rand Paul a castigat in Kentucky, republicanul Tim Scott in Carolina de Sud, republicanul James Lankford in Oklahoma, iar democratul Patrick Leahy a castigat in Vermont si democratul Richard Blumenthal in Connecticut.

Pentru a obtine controlul in Senat, democratii au nevoie sa castige cinci mandate. in prezent, republicanii detin 54 de mandate in Senat, iar democratii au 44, plus doi independenti care se aliniaza cu tabara democrata. Si, desi potrivit estimarilor, republicanii isi vor pastra majoritatea in Camera Reprezentantilor, cel mai probabil vor avea mai putine mandate.

UPDATE 04.15 CNN: Donald Trump va castiga in Texas si Arkansas.

UPDATE 04:00 Noi rezultate in proiectiile CNN, dupa ce s-au inchis urnele si in alte state. Hillary Clinton conduce acum cu 97-84 electori in fata lui Donald Trump, dar in multe state importante inca nu s-au anunat nici rezultate preliminare.

Pentru a castiga alegerile, este nevoie de 270 de electori in colegiu, din totalul de 538.

UPDATE 03:30 Estimarile CNN indica doua noi victorii ale lui Donald Trump, care se apropie astfel la 66-68 fata de Hillary Clinton. Lupta cea mai stransa se da in continuare in Florida, pana acum.

UPDATE 3:00 Estimarile CNN indica victorii ale lui Hillary Clinton in 7 state: Delaware, Washington DC, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island si Illinois, in timp ce Trump e victorios in alte 3 state: Oklahoma, Tennessee, Mississippi.

Proiectia CNN o trimite astfel pe Hillary Clinton intr-un avans considerabil in fata lui Donald Trump, 68-48 in raportul electorilor favorabili. Va reamintim ca 270 de electori sunt necesari pentru declararea victoriei unui candidat. Mai multe state inca nu au date suficiente pentru o estimare, intre care cel putin doua foarte importante, Florida si Pennsylvania. 

UPDATE 02:30  CNN ii acorda lui Trump inca un stat, West Virginia, care ii adauga inca 5 electori. Rezultatul e acum 24-3 in favoarea lui Trump, dar batalia abia ce a inceput, iar marea lupta se da acum in Florida.

UPDATE 02:00 / Potrivit proiectiior CNN, Donald Trump e castigator in Indiana si Kentucky (19 electori) iar Hillary Clinton e castigatoare in Vermont (3 electori)

UPDATE 01:15 / Primele rezultate partiale dupa numararea a 2%, respectiv 1% dintre voturi: Kentucky: 79,1% - Trump; 18,0% - Hillary/  Indiana: 69,3% - Trump, 27,5% - Clinton (CNN)

UPDATE 01:10 Primele sectii de vot s-au inchis la 1 ora Romaniei, in statele republicane Kentucky si Indiana, state traditional republicane. Indiana, stat de unde este originar candidatul republican la vicepresedintie Mike Pence, are 11 mari electori in Colegiul Electoral, iar Kentucky opt.

UPDATE 01:00 Televiziunile americane incep sa comunice primele rezultate ale datelor culese la exit-polluri. Electoratul american este multumit de presedintele Barack Obama, insa nu este foarte satisfacut de cei doi candidati la Casa Alba dintre care trebuie sa aleaga noul presedinte, arata primele sondaje la iesirea de la urne date publicitatii de CNN.

La nivel national, 54% dintre votanti au spus ca sunt multumiti de mandatul presedintelului Obama, dar numai patru din 10 au spus ca sunt optimisti in privinta democratei Hillary Clinton sau a candidatului republican Donald Trump. Mai mult, aproximativ 7 din 10 au spus ca sunt nemultumiti sau chiar suparati de felul in care lucreaza guvernul.

Patru din 10 alegatori au spus ca au votat cu un candidat care ar aduce schimbarea, insa un procent similar a votat pentru un candidat cu experienta si discernamânt. Foarte putini si-au exprimat dorinta pentru un presedinte empatic. In cadrul sondajului au fost intervievati 15, 455 de alegatori si are o marja de eroare de 2 procente.

LIVE TEXT - 8 NOIEMBRIE

UPDATE 23:10 Un tribunal din Nevada a respins contestatia facuta de avocatii lui Donald Trump a votului anticipat din Nevada, relateaza The Independent.

UPDATE 23:00 Primele sectiile de votare se vor inchide pe coasta de est a SUA, incepand cu ora locala 07:00 (00:00 GMT, miercuri, 02:00 ora Romaniei) si ultimele se vor inchide in Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, (08:00 ora Romaniei) iar retelele de televiziune americane vor anunta rezultatele in fiecare stat. Primele exit polluri apar la ora 02:00 ( ora Romaniei) iar numele castigatorului va fi anuntat in jur de ora 06:00, ora Romaniei.

UPDATE 22:00 Intrebat de reporteri daca va recunoaste rezultatul alegerilor, candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, a raspuns: "O sa vedem ce se intampla". Intrebat cu cine a votat, Trump a raspuns ca a fost "o decizie grea".  DPA transmite ca Trump a votat marti in statul New York. Un reporter al cotidianul Los Angeles Times relateaza ca el s-a prezentat la sectia de votare insotit de sotia sa, Melania, si de fiica sa Ivanka, iar la iesire si-a reafirmat rezerva fata de acceptarea rezultatelor votului.

UPDATE 21:30 Donald Trump este criticat pentru ca s-a uitat pe buletinul de vot al sotiei sale Melania. Camerele au surprins momentul in care acesta se uita pe buletinul ei, lucru interzis prin lege in SUA. Momentul a fost dezbatut intens pe Twitter de americani care l-au acuzat ca nu are incredere in sotia lui si ca a vrut sa verifice daca intr-adever il voteaza pe el.


UPDATE 21:15
Autoritatile electorale din cinci state cheie au inregistrat o prezenta ridicata la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea in sectiile de vot. Printre statele cheie care s-au bucurat de o prezenta ridicata la urne in ziua alegerilor prezidentiale se numara Colorado, Virginia, Georgia, Ohio si Wisconsin, informeaza CNN.

UPDATE 21:00 Campania pentru alegerea presedintelui SUA a scindat societatea americana, a declarat marti, in timpul unei conferinte de presa la Berlin, seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier,  “Celui care va deveni presedintele SUA ii va fi greu sa stabileasca punti si sa depaseasca divergentele tot mai adanci dintre taberele politice. Aceasta campanie lasa o povara grea pentru cel care va deveni presedinte, pentru ca alegerile au scindat intr-o mare masura societatea Americana”, a spus Steinmeier. Potrivit ministrului de externe german, deocamdata este greu de spus cum se va forma politica externa a SUA si relatiile Washingtonului cu Europa si Germania.

UPDATE 20:00 Primele rezultate| Hillary Clinton a obtinut 71,63% din voturi in insula Guam, iar republicanul Donald Trump 24,16%, dupa numararea tuturor celor 32.071 de voturi din acest teritoriu american din Pacific. "Locul de unde incep Statele Unite", aflat pe un fus orar cu 15 ore inaintea Washingtonului, nu desemneaza niciun elector in colegiul electoral de 538 de electori care desemneaza presedintele SUA. Votul din Guam are o semnificatie pur simbolica, dar din 1980 incoace candidatul preferat de alegatorii din insula a fost intotdeauna cel care a castigat pana la urma alegerile, arata agentia de presa citata.

UPDATE 19:30 Donald Trump a dat in judecata registrul electoral din statul Nevada pe motiv ca acesta a permis ca o sectie de votare din Las Vegas sa ramana deschisa dupa ora normala, in cursul procesului de votare anticipata de saptamana trecuta, transmite Reuters.

UPDATE 19:20 Eric Trump a reusit sa incalce legislatia newyorkeza in cea mai importanta zi pentru tatal sau, dupa ce si-a postat buletinul de vot completat pe Twitter. Fiul miliardarului republican a sters patru ore mai tarziu poza cu buletinul sau de vot, dupa ce a fost informat de autoritatile electorale ca a incalcat legea. Mai multe state americane interzic alegatorilor sa-si fotografieze buletinul de vot sau chiar sa-si faca un selfie in interiorul unei sectii, scrie Buzzfeed.

UPDATE 19:00 Potrivit unui sondaj Reuters, Hillary Clinton ar avea 90% sanse sa il infranga pe republicanul Donald Trump. Peste 46 de milioane de americani si-au exprimat votul in alegerile anticipate, un numar record. Iar altii, stau la cozi uriase, inca de dimineata, ca sa voteze. Hillary Clinton a mers la vot dimineata, la ora locala 8, in orasul new-yorkez Chapaqqa, unde are resedinta. Doua ore mai tarziu, si-a exercitat dreptul de vot si republicanul Donald Trump, la o sectie din New York.

UPDATE 18:50 Daca majoritatea liderilor occidentali se multumesc sa-i tina pumnii discret democratei, premierul Italiei a spus-o pe sleau. "Sa speram ca va fi fata, ca sa citez titlul unui film vechi", a scris Matteo Renzi pe contul lui de Facebook. Tot in gluma si-a formulat sfatul de vot si cantaretul Stevie Wonder. "Sa votati cu Trump ar fi ca si cum m-ati lasa pe mine sa conduc masina!", a scris muzicianul.

UPDATE 18:45 O tonalitate mult mai grava a ales un german pentru un avertisment adresat americanilor. "Dragi americani, dati-i inainte si votati pentru cel cu glasul tunator, care uraste minoritatile, isi ameninta adversarii cu inchisoarea, nu da o ceapa degerata pe democratie si pretinde ca e singurul care poate repara lucrurile. Ce-ar putea iesi rau din asta? Mesajul celui care semneaza, printr-un artificiu retoric, "in numele poprorului german", a devenit rapid viral.

UPDATE 18:30 Dolarul s-a depreciat usor in ajunul alegerilor, semn al nervozitatii investitorilor in cazul unei victorii a lui Donald Trump. Si indicii bursieri au inregistrat scaderi saptamana trecuta, un semn rau pentru partidul din care face parte presedintele in exercitiu.

UPDATE 18:00 Donald Trump a votat in cartierul new-yorkez Manhattan. "Oamenii acestei tari sunt incredibili", a declarat Donald Trump cu ocazia votului. La sosire si la plecare, printre multimea aflata in afara sectiei au existat si persoane care l-au huiduit pe candidat.

UPDATE 17:30 Agentiile de securitate americane sunt in alerta in ziua alegerilor prezidentiale pentru a proteja sistemul electoral de un atac cibernetic, informeaza NBC.  "Toata lumea e cu ochii pe alegerile prezidentiale, mai mult decat ar fi de obicei", a declarat un oficial al administratiei Obama.

Toate centrele de securitate cibernetica ale Departamentul pentru afaceri interne, Departamentului pentru Justitie si ale FBI, ca si cele de la Pentagon, CIA si alte agentii sunt in alerta si au mobilizat intregul staff pentru a contracara orice posibila amenintare.  Ingrijorarea este atat de mare incat oficiali ai serviciilor de informatii au spus ca, pentru prima data, sute de experti militari si specialisti in atacuri cibernetice vor monitoriza informatiile cu privire la alegerile prezidentiale.

UPDATE 17:00 BBC a publicat o colectie de imagini cu Hillary Clinton si Donald Trump in copilarie si adolescenta.

UPDATE 16:30 Companiile aeriene si cele de turism nu au ratat momentul de a se "implica" si ele in campania electorala cu mesaje pentru clienti.

UPDATE 16:15 In semn de protest fata de politica lui Trump, doua femei s-au dus topless la vot, transmite CNN. Cele doua femei au fost retinute. Cele doua tinere femei au intrat in sectia de vot in jurul orei locale 08:15, si fara a sta prea mult pe ganduri, si-au dat jos tricourile pentru a putea lasa sa se vada mesajele anti-Trump. 'Trump, pipaie-te singur", este unul dintre mesajele scrise cu vopsea neagra pe care cele doua militante au dorit sa i-l transmita candidatului republican, facand trimitere la inregistrarea din 2005 care a facut valva in campania electorala, in care Donald Trump putea fi auzit laudandu-se ca statutul de celebritate ii permite "sa le pipaie" pe femei fara consimtamantul acestora. "Fara voturi din ura!" a fost mesajul scris pe pieptul gol al celeilalte militante.

De asemnenea foarte multe femei din Statele Unite poarta marti pantaloni sau se imbraca in alb in semn de sustinere fata de Hillary Clinton.

 

This #nastywoman voted! #HillYes #ImWithHer #election2016 #pantsuitnation #imnotamorningperson

A photo posted by Thalia M (@thalianation) on

UPDATE 16:00 Presedintele Barack Obama a sacrificat ziua alegerilor, pentru un ritual care frizeaza superstitia: s-a dus sa joace baschet, informeaza AFP. Cu cateva ore dupa inceperea scrutinului menit sa-l desemneze pe succesorul sau - Hillary Clinton sau Donald Trump - presedintele american s-a deplasat la Fort McNair, baza militara in apropiere de Washington, pentru o partida de baschet cu prietenii sai.

UPDATE 15:30 Reporterul The Guardian Luis Miguel Echegaray a filmat coada lunga de alegatori stransa la o sectie de votare din Yorkville, Manhattan. Americanii au facut cozi si la alte sectii. CNN a difuzat imagini cu cozile din Carolina de Nord.

 

UPDATE 15:00  Hillary Clinton, si sotul sau, fostul presedinte american Bill Clinton au votat in Chapaqqua, New York, informeaza CNN. Candidatul republican Donald Trump va vota la o Scoala Publica 59 din Manhattan, la cateva strazi de Trump Tower. Sute de persoane au venit in fata sectiei de vot din localitatea New Castle pentru a-i intampina pe Hillary si Bill Clinton.

Hillary Clinton a declarat in fata jurnalistilor ca este pregatita sa-si asume responsabilitatea mandatului prezidential. ”Atat de multi oameni isi pun sperantele in rezultatele acestor alegeri, ce inseamna pentru tara noastra. Voi face tot ce pot mai bine, daca sunt destul de norocoasa pentru a castiga astazi”, a precizat prezidentiabila democrata.

De asemenea, un voluntar de la sectia de vot a glumit ca multe persoane au ramas in apropierea cladirii, chiar si dupa ce au votat.


UPDATE 14:45 Daca devine presedinte, Donald Trump nu se va retrage din NATO, in ciuda retoricii sale din timpul campaniei, dar are o viziune destul de nonconformista despre Rusia si e dispus la compromisuri in politica externa, a declarat intr-un interviu pentru AGERPRES Paul Stronski, analist asociat al Programului Carnegie pentru Rusia si Eurasia.

Stronski este expert in relatia dintre Rusia si tarile din vecinatate, din Asia Centrala si din sudul Caucazului si a lucrat ca analist pe politica interna a Rusiei la Departamentul de Stat.'Trump este un izolationist. Nu vrea sa fie loial niciunei aliante. Nu numai fata de NATO; orice alta alianta,'a afirmat el. 'Daca Trump castiga, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus sa cada la intelegere, vorbeste despre cum SUA si Rusia pot coopera in Siria si Orientul Mijlociu si s-ar putea sa cada la invoiala ca SUA sa nu se implice prea mult pe flancul estic', a aratat analistul.

UPDATE 14:30 Birourile de vot s-au deschis pana la aceasta ora in 9 state de pe coasta de est.

UPDATE 14:00 Moscova interzice diplomatilor americani sa monitorizeze alegerile din Rusia.

UPDATE 13:39 Candidatul democrat la functia de vicepresedinte al Statelor Unite, Timothy Kaine, a votat la o sectie din Virginia.

UPDATE 13:00 Donald Trump conduce la numarul de sufragii in primele trei orase care au votat in alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza Associated Press.

Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat in acest moment in spatiu, a votat marti de pe Statia Spatiala Internationala.

UPDATE ORA 10:30 Donalt Trump conduce la numarul de voturi in primele 3 orase care au votat - Dixville Notch, Hart's Location si Millsfield, de pe coasta de est - cu 32 de voturi la 25, scrie News.ro, citand Associated Press.

UPDATE 10:00 New York Times, cotidian care si-a anuntat sprijinul pentru Hillary Clinton in campanie, o crediteaza pe candidata democrata cu 46%, iar pe Donald Trump cu 42.9%. Un alt sondaj, realizat de BBC: Hillary Clinton 48%, Donald Trump - 42%.

UPDATE 08:40 Scrutinul a inceput oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estica a SUA. 

UPDATE 08:30 Cu numai cateva ore inainte de deschiderea urnelor in Statele Unite, democrata Hillary Clinton avea 90% sanse sa il infranga pe republicanul Donald Trump in cursa pentru Casa Alba, arata ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat inainte de alegeri.

In ceea ce priveste estimarile privind numarul de mari electori, Clinton ar urma sa obtina 303 voturi, iar Trump 235. Pentru ca un candidat sa castige cursa pentru Casa Alba, are nevoie de 270 de electori.

UPDATE ORA 08:00 Hillary Clinton a castigat marti in prima localitate care a votat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire. 

Clinton a obtinut patru voturi, iar Donald Trump a obtinut doua.

Locuitorii din Dixville Notch, New Hampshire, sunt primii care voteaza in alegerile prezidentiale din Statele Unite. Prin traditie, persoanele cu drept de vot se strang la miezul noptii si voteaza. Rezultatele sunt anuntate cateva minute mai tarziu.

O campanie electorala controversata, un maraton al criticilor si jignirilor directe, o cursa prezidentiala cum nu s-a mai vazut ia, asadar, sfarsit astazi!

Si luni seara, pe ultima suta de metri, Hillary Clinton si Donald Trump au incercat sa castige alegatorii de partea lor.

"Vom munci pana cand ultimul vot va fi numarat!", a declarat democrata, care are un avans de 4 procente in aceasta lupta.

Donald Trump a aparut in fata sutelor de oameni care il asteptau la mitingul din Florida. Dupa ce s-a amuzat de masca pe care o purta unul dintre sustinatorii sai si s-a aratat mandru de coafura sa, republicanul a schimbat tonul: 

"Sistemul este corupt si cred ca oamenii din tara asta nu au stiut asta vreodata atat de bine ca acum."

Candidatul republican nu a trecut cu vederea nici avalansa de celebritati care a sustinut-o pe Hillary Clinton:

"I-a avut alaturi pe Jay-z si pe Beyonce, iar limbajul pe care cei doi l-au folosit a fost foarte urat! In timp ce cantau? Vorbeau? Limbajul folosit a lasat dorit, iar multi oameni au plecat. Cand Hillary a ajuns pe scena, nu mai era nimeni aoclo."

In acelasi timp, la cateva sute de kilometri distanta, Hillary Clinton - mai putin preocupata de campania republicanului - indemna cetatenii sa voteze:

"Votul vostru este despre divizare sau unitate, despre putere si echilibru sau despre o persoana imprevizibila."

In sprijinul democratei au venit si fostul ei sot, Bill Clinton, dar si familia Obama.

Bill Clinton: "Cred ca Hillary a dovedit, prin tot ceea ce a avut de indurat, ca este destul de puternica incat sa fie presedinte."

Barack Obama: "Veti putea alege intre o politica de divizare si resentimente si una care sustine ca impreuna suntem mai puternici."

JOHN FLORESCU, PRODUCATOR EXECUTIV "TRUMP VS. CLINTON: "Aceasta a fost cea mai stranie campanie electorala din viata mea. Se va incheia cu o alegere intre un candidat in care multi americani nu au incredere si alt candidat pe care multi il percep ca un pericol. Campania s-a transformat, intr-o buna masura, in show de televiziune, iar Donald Trump, a carui ascensiune se datoreaza televiziunii, va reusi sau va sfarsi tot prin intermediul televiziunii."

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Alegerile au inceput oficial in Statele Unite, in statul New Hampshire. Primul vot a fost dat din spatiu
Alegerile au inceput oficial in Statele Unite, in statul New Hampshire. Primul vot a fost dat din spatiu

Mai sunt mai putin de 6 ore pana la deschiderea urnelor, dar Hillary Clinton a fost deja declarata castigatoare in doua sate din New Hamphire si a pierdut intr-un al treilea.

Trump si Clinton, plini de noroi pe coperta Der Spiegel. Scandalurile si atacurile la persoana in care au fost implicati
Trump si Clinton, plini de noroi pe coperta Der Spiegel. Scandalurile si atacurile la persoana in care au fost implicati

Din pacate, la aceste alegeri prezidentiale din SUA, temele politice si economice au trecut in plan secund. Au primat scandalurile picante si atacurilor la persoana, lansate de candidati.

Prezenta record estimata pentru alegerile din SUA. Hillary Clinton a apelat la Jay-Z si Beyonce pentru a strange voturi
Prezenta record estimata pentru alegerile din SUA. Hillary Clinton a apelat la Jay-Z si Beyonce pentru a strange voturi

Cu mai putin de 72 de ore inaintea votului crucial, candidatii la Casa Alba, Donald Trump si Hillary Clinton, ii curteaza asiduu pe alegatorii nehotarati, strabatand cele 12 state inca indecise.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.