Analiza CNN. De ce a pierdut Hillary Clinton alegerile din SUA. Comparatie cu voturile obtinute de Obama in 2012

Dată publicare: 09-11-2016 12:23
Dată actualizare: 12-11-2016 00:22


hillary clinton

CNN a analizat cauzele si modul in care Hillary Clinton a pierdut alegerile in fata lui Donald Trump si a facut o comparatie procentuala intre campania ei si ce a lui Barack Obama, din 2012.

Afro-americanii, hispanicii si votantii tineri, cei pana in 35 de ani, au fost cauza pentru care care candidata democratilor nu a reusit sa ajunga in Biroul Oval, relateaza CNN.

Inainte ca urnele de vot sa se inchida, in timpul campaniei era foarte sigura ca va castiga. Totusi, pana la urma, ea a pierdut si in unele state pe care credea ca le va castiga cu siguranta, precum Wisconsin.

Citeste si Presedintele Romaniei a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump

Desi a fost votata de electoratul pe care s-a bazat in campanie, comparativ cu rezultatele pe care le-a obtinut Barack Obama in 2012, ea a stat mai prost in sondaje decat fostul presedinte, ba chiar si printre electoratul feminin.

Chiar daca Donald Trump a avut mesaje xenofobe si mai multe remarci deplasate la adresa afro-americanilor, mexicanilor sau a imigrantilor, el a obtinut un procent mai mare decat candidatul republicanilor la alegerile din 2012, Mitt Romney. Trump a obtinut un procent de 8%, iar Mitt Romney 7%.

Citeste si Ce se intampla la Bucuresti, dupa victoria lui Donald Trump. Cu cat s-a devalorizat leul fata de euro si cum evolueaza bursa

Barack Obama, care a reusit sa ajunga in functia de presedinte al Americii cu ajutorul comunitatilor afro-americane si celor hispanice, le-a cerut persoanelor de culoare, in ultimele saptamani, sa o sustina pe Hillary Clinton.

Totusi, la vot nu s-au prezentat indeajuns de mult afro-americani sau hispanici. 88% din electoratul afro-american au votat-o pe Hillary, in timp ce 8% l-au votat pe Donald Trump.

Desi a avut un procent semnificativ in favoarea sa, democrata nu a obtinut un procent atat de mare precum Obama, care obtinuse 93% dintre voturi, in timp ce Romney doar 7%.

Desi Trump a promis ca va ridica un zid la granite cu Mexicul si a promis ca-i va deport ape imigrantii fara acte, nici Hillary Clinton nu s-a bucurat de o simpatie prea mare din partea comunitatii hispanice.

Doar 65% din comunitatea latino-americana i-au acordat votul lui Clinton, in timp ce 29% au votat cu Trump. In 2012, Obama a obtinut un procent de 71%, iar Romney si-a asigurat un procent de 27%.

In ciuda coalitiei si faptul ca Obama i-a facut lobby, Clinton nu s-a bucurat de aceeasi popularitate printre votantii albi, precum Obama. In timp ce Obama a obtinut un procent de 39% din partea lor, Hillary a primit un procent de 37%.

Surprinzator, Trump a obtinut si el un procent mai mare decat Mitt Romney, avand 59%, iar fostul candidat republican din 2012, 58%.

In privinta comunitatii asiatice, care reprezenta 4% din electorat, lucrurile au stat la fel. Clinton a obtinut 65% dintre voturi, iar Obama a obtinut 73% in 2012.

Nici pe publicul tanar n-a reusit sa-l impresioneze. Hillary Clinton a obtinut 55% dintre voturile oamenile cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani, iar Trump a avut un procent de 37%. In timp ce Obama a avut un procent de 60%, iar Romney 37%.

Cand vine vorba de electoraul feminine, Hillary a obtinut 54%, iar Trump 42%. Desi 70% dintre votanti au declarat ca Trump trateaza femeile intr-un mod inadecvat, asta nu i-a impiedicat sa-l voteze. In 2012, Obama a castigat 55% dintre voturi
 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO