Analiza Stirile ProTV. De ce n-au reusit sondajele de opinie sa prevada victoria lui Donald Trump?

Dată publicare: 09-11-2016 13:17
Dată actualizare: 12-11-2016 00:22


Donald Trump, presedinte ales al Statelor Unite, reprezinta o surpriza uriasa pentru toata lumea. Republicanul a intrat pe ultima suta de metri a campaniei, cu vreo 10 procente, in urma lui Hillary Clinton.

Apoi, in ultimele zile i-a suflat in ceafa, iar azi-noapte, ceea ce era de neconceput pentru multi analisti politici, s-a intamplat. Intre timp au aparut si primele explicatii. E o realitate ca votul de azi-noapte a intors politica americana cu 180 de grade. Si totusi, cine l-a facut pe Donald Trump al 45-lea presedinte american?!

Trump, un om de afaceri controversat, cu gura sloboda, care nu a facut politica a sedus o tara-continent in nici doi ani. Acum, dupa ce zarurile au fost aruncate si Trump, un om de showbiz, e presedinte ales, pare mai corect sa te intrebi nu de ce a castigat Trump, ci de ce a pierdut Hillary?!

Dusmanii dusmanului ei nu i-au devenit prieteni doamnei Clinton. Hillary nu a reusit sa scoata in mod decisiv la vot populatia de culoare, comunitatea hispanica si femeile. Adica, tocmai categoriile pe care Trump le-a balacarit in toata campania electorala.

Iar dovada ca America este profund divizata, iar Trump recunoaste asta, este faptul ca zonele rurale din inima SUA s-au razbunat pe zonele de coasta, bogate, elitiste, traditional democrate. Chiar si asa,conform datelor preliminare, Hillary a castigat votul popular si a obtinut cu aproximativ 130 de mii de voturi mai mult decat Trump. A pierdut, insa, votul electorilor, cel care conteaza in alegerea presedintelui"

Hillary a avut totul si a pierdut totul. Cu luni in urma avea 8-9% in fata lui Trump, apoi a venit scandalul e-mailurilor, dar fosta Prima Doamna a pastrat un usor avantaj. In zori insa...

De ce n-au reusit sondajele de opinie sa prevada victoria lui Trump? Sunt doua explicatii posibile: majoritatea tacuta si culcatul pe o ureche.

Trump n-a gresit deloc atunci cand a zis ca va face din aceste alegeri un Brexit plus plus. Stia de majoritatea tacuta. Stia de existenta masiva a celor care ori au refuzat sa raspunda sondajelor de opinie ori au mintit ca nu vor vota cu Trump, pentru ca le era rusine ca dau votul unui personaj de showbiz.

Chiar marti dimineata, in ziua alegerilor, le spunea jurnalistilor de la Fox ca el nu crede in sondaje si mai mult, le considera o strategie de manipulare.

"Cred ca foarte multe dintre sondaje sunt in mod voit eronate. Pot sa va spun asta uitandu-ma la cine le realizeaza.. presa este foarte lipsita de onestitate. Si cred ca o groaza de sondaje sunt chiar false", a spus Trump.

Pe de alta parte, doamna Clinton a stat relaxata. Caseta cu aluziile sexuale ale lui Trump iau adus un avantaj de vreo 10%, apoi scandalul e-mailurilor ei au redus decalajul, dar a ramas totusi in fruntea sondajelor. Da, e adevarat, numai ca avantajul ei se inscria in marja de eroare, care se poate volatiliza in orice secunda. Ceea ce s-a si intamplat.

Vestul mijlociu al SUA era republican prin excelenta, numai ca Trump a reusit acum in fata lui Hillary ceva ce, acum patru ani, alt republican nu a reusit in fata democratului Obama. A luat state pe care democratii contau: Wisconsin, Pennsylvania, Florida.

De ce? Pentru ca Hillary n-a fost in stare sa-i scoata la vot de partea ei pe cei de culoare, comunitatea hispanica, femeile albe. Adica tocmai categoriile pe care Trump le-a balacarit in toata campania.

Asta inseamna ironia sortii: ca dusmanii dusmanului tau sa nu fie in mod neaparat si prietenii tai. Si a mai fost razbunarea zonei rurale a Americii impotriva zonelor de coasta, bogate si elitiste.

Si ca sa fie treaba-treaba, republicanii au acum totul: presedintia, care in SUA presupune si Guvernul, dar si majoritatea in Congres: atat in Senat, cat si in Camera Reprezentantilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO