12 cazuri de gripa noua in Romania, in 2011. 3 persoane au murit pana acum
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a anuntat ca pe teritoriul Romaniei numarul infectiilor respiratorii acute si gripa ramane in limite normale, desi se constata o crestere a cazurilor de imbolnavire.
Potrivit datelor raportate prin Sistemul de supraveghere a infectiilor acute respiratorii si a gripei, cazurile de imbolnavire sunt sporadice, fara a se forma in focare epidemice.
Pana la aceasta data, la nivel national au fost confirmate 15 cazuri de gripa, dintre care 12 cazuri cu tulpina AH1N1, doua cazuri cu tulpina de tip B si un caz cu tulpina AH3N2.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodata, in perioada 15-18 ianuarie 2011, s-au inregistrat trei decese la persoane infectate cu virus gripal AH1N1: un barbat de 61 de ani din judetul Iasi, care a calatorit in afara tarii, o femeie de 29 de ani, din Iasi, si o femeie, de 23 de ani din Ploiesti, Prahova.
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile precizeaza, insa, ca niciuna dintre persoanele decedate nu au fost vaccinate impotriva gripei, desi se incadrau in grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia.
Pana in prezent, se cunosc trei tipuri de virus gripal: A, B si C.
Virusul gripal A poate infecta oameni, pasari si animale (porci, cai, foci, balene) si se cunosc 25 de subtipuri, cu multiple combinatii, dintre care omul poate fi infectat cu AH1N1, AH1N2, AH3N2, AH2N2 (intre 1952 si 1968) si ocazional cu AH5N1.
Virusul gripal B, spre deosebire de virusul gripal A, nu se clasifica in subtipuri. El afecteaza oamenii si cauzeaza anual epidemii.
Virusul gripal C cauzeaza imbolnaviri usoare, nu are subtipuri si nu provoaca epidemii.
Recomandarile medicilor pentru prevenirea gripei:
- Vaccinarea este singura metoda eficienta de preventie in cazul gripei. Pana la data de 9 ianuarie 2011 la nivel national au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinari impotriva gripei din care un procent de 49,9% la grupa de varsta de 65 ani si peste. Totodata, cei care au fost vaccinati in 2010 beneficiaza de protectie impotriva infectarii cu virusul AH1N1.
- Masurile de igiena personala sunt esentiale pentru prevenirea infectiilor respiratorii si, in special, a gripei: spalarea permanenta cu apa si sapun a mainilor; folosirea batistelor pentru stranut sau tuse; evitarea zonelor aglomerate
- Respectarea unui regim de viata sanatos: alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)
- Adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului
Simptomele de boala:
- febra
- rinoree
- tuse
- dureri de cap
- dureri musculare si articulare
Afla aici cum faci diferenta intre gripa sezoniera, cea noua si o viroza