Afla aici cum faci diferenta intre gripa sezoniera, cea noua si o viroza

Dată publicare: 02-11-2009 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 12:56


Afla aici cum faci diferenta intre gripa sezoniera...
Afla aici cum faci diferenta intre gripa sezoniera...

UPDATE: Gripa AH1N1 poate fi transmisa si de persoanele care nu prezinta simptomele bolii, a anuntat fostul secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel.

Sa nu uitam ca in aceasta perioada a anului, cand se face tot mai frig de la zi la zi, numarul virozelor este oricum in crestere. Asadar, sa nu confundam un banal guturai, cu gripa noua sau cu cea de sezon. Toate incep cu o stare de disconfort fizic, insa medicii ne invata cum sa le deosebim si mai ales, cand este cazul, sa mergem de urgenta, la un spital de boli infectioase.

Viroze: In cazul virozelor care ne fac probleme in fiecare an, ori de cate ori se schimba vremea, avem nasul infundat, inghitim cu oarecare dificultate, dar...nu facem febra.

Gripa noua: Cum stii daca ai AH1N1? Primele simptome pe care trebuie sa le iei in calcul sunt: tuse seaca, secretii nazale apoase, jena in gat, temperatura, atentie, intre 37,5-38,5 C si o stare de disconfort.

In cel mult doua zile, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic. Altfel, exista riscul ca gripa sa capete o forma medie spre severa.

Gripa sezoniera: Daca, in schimb, aveti frisoane, febra de la 39 in sus, tuse, secretii nazale apoase, dureri in gat, musculare, de cap si ale globilor oculari, atunci este vorba despre gripa sezoniera. Diferenta este data, asadar, de dureri si frisoane!

Complicatii: Si totusi de ce se moare din cauza gripei, fie ea noua sau sezoniera? In ambele cazuri virusul duce intr-adevar la complicatii severe daca pacientul are imunitatea scazuta, alte suferinte grave si nu se prezinta la medic pentru tratament. Cei cu organism slabit pot face pneumonii sau bronho-pneumonii cu infectii bacteriene. In cele mai triste dintre situatii se ajunge la anumite forme de meningita.

Mortalitate la nivel global: Pe de alta parte, medicii spun ca la nivel mondial mult mai multi oameni se sting din cauza gripei de sezon si nu din cauza gripei AH1N1. Ca sa intelegeti, in prima tabara sunt 500.000 de victime, iar in cea de-a doua aproximativ 6.000.

La fel de adevarat este si ca acest bilant a fost facut pe 6 luni si nu pe doi ani, cat se presupune ca o sa dureze pandemia provocata de virusul AH1N1.

Chiar si asa, daca aveti ghinionul sa luati gripa porcina mergeti la medic, respectati tratamentul si stati acasa, izolati. Doctorii ne garanteaza vindecarea.

Adrian Streinu Cercel a declarat ca oamenii trebuie sa stea acasa cand sunt bolnavi, parintii sa nu alerge cu copiii bolnavi la gradinita sau la scoala, pentru ca gripa noua se va extinde rapid.

Atentie! In spatele unui om bolnav sunt zece purtatori ai virusului gripal.

Adrian Streinu Cercel recomanda populatiei sa se autoizoleze si sa ceara sfatul medicului prin telefon. Bolnavii trebuie sa mearga la consultatii la medicul de familie, cand la cabinet sunt mai putini bolnavi.

Daca diagnosticul a fost confirmat, bolnavul este obligat sa respecte recomandarile medicului si sa se izoleze la domiciliu, pentru a nu raspandi boala, altfel risca o amenda penala sau chiar inchisoarea.

Tags: gripa porcina,


VIDEO PROTVPLUS.RO