Un barbat cu gripa AH1N1 a murit la Iasi. Cum sa ne ferim de virus

Dată publicare: 17-01-2011 00:00
Dată actualizare: 19-09-2012 21:11


Un barbat cu gripa AH1N1 a murit la Iasi. Cum sa n...
Un barbat cu gripa AH1N1 a murit la Iasi. Cum sa n...

Constantin Lepadatu, presedintele filialei Iasi a Ordinului Arhitectilor, in varsta de 60 de ani, diagnosticat cu gripa AH1N1 si internat in stare grava la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi, a murit. Afla in articol care sunt simptomele gripei noi.

Este vorba despre primul caz de gripa porcina din acest an si totodata de primul deces. Barbatul fusese internat in stare foarte grava inca din primele zile ale anului. El se intorsese din Egipt si a fost internat direct la terapie intensiva.

Constantin Lepadatu a fost nume in lumea arhitectilor. Si-a lasat amprenta si pe Muzeul National de Istorie Bucuresti dar si pe o universitate privata de din Moldova. Avea proiecte in derulare la care lucra impreuna cu sotia, tot arhitect. Ridicarea noului palatul de justitie din Iasi.

"Barbatul era internat la Clinica de anestezie si terapie intensiva din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie si a decedat noaptea trecuta. El fusese diagnosticat de Institutul Cantacuzino din Bucuresti cu gripa AH1N1 si existau si alte complicatii infectioase severe in cazul lui. Persoane respectiva era intubata de aproximativ zece zile, iar starea de sanatate era foarte grava", arata un comunicat al Directiei de Sanatate Publica, Iasi.

Inca doua cazuri au fost confirmate, vineri, cu acelasi diagnostic: gripa noua.

O femeie de 34 de ani, recent intoarsa din Italia, care a ajuns la spital cu dureri de cap, febra mare, ameteala si dureri musculare. Pacienta a fost internata la Spitalul de Boli Infectioase, insa medicii spun ca starea ei este buna.

Celalalt pacient este un barbat de 30 de ani, monitorizat la domiciliu, intrucat forma bolii este una usoara.

Cum sa deosebim gripa noua de un guturai sau de o viroza

Viroze: In cazul virozelor care ne fac probleme in fiecare an, ori de cate ori se schimba vremea, avem nasul infundat, inghitim cu oarecare dificultate, dar nu facem febra.

Gripa noua: Cum stii daca ai AH1N1? Primele simptome pe care trebuie sa le iei in calcul sunt: tuse seaca, secretii nazale apoase, jena in gat, temperatura, atentie, intre 37,5-38,5 C si o stare de disconfort.

In cel mult doua zile, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic. Altfel exista riscul ca gripa sa capete o forma medie spre severa.

Gripa sezoniera: Daca, in schimb, aveti frisoane, febra de la 39 in sus, tuse, secretii nazale apoase, dureri in gat, musculare, de cap si ale globilor oculari, atunci este vorba despre gripa sezoniera.

Complicatii: Si totusi de ce se moare din cauza gripei, fie ea noua sau sezoniera? In ambele cazuri, virusul duce intr-adevar la complicatii severe daca pacientul are imunitatea scazuta, alte suferinte grave si nu se prezinta la medic pentru tratament. Cei cu organism slabit pot face pneumonii sau bronho-pneumonii cu infectii bacteriene. In cele mai triste dintre situatii se ajunge la anumite forme de meningita.

Intrebari despre gripa noua? Aici gasesti raspunsurile!


VIDEO PROTVPLUS.RO