Rețeta pentru o inimă sănătoasă și cum ne ferim de atacuri vasculare. Reguli pe care oricine le poate respecta

×
Codul embed a fost copiat

Bolile cardiovasculare sunt una dintre cele mai frecvente cauze de deces în lume, iar în România, din păcate, sunt pe primul loc.

 

Specialiștii în chirurgie cardiovasculară spun, însă, că incidența atacurilor de inimă poate fi mult redusă dacă se respectă câteva reguli simple, la îndemâna tuturor.

Prezent la Congresul de Cardiologie East Meets West, profesorul Alan Lumsden, președintele ISEVS - Societatea Specialiștilor EndoVasculari din Statele Unite ale Americii și director medical la DeBakey Methodist Hospital, Houston Texas, este de părere că fumatul este principala cauză a bolilor cardiovasculare, iar reducerea acestui fenomen ar duce și la reducerea incidenței îmbolnăvirilor.

“În SUA, ne concentrăm pe prevenție și în special pe reducerea fumatului, care este probabil este cel mai important factor asociat cu bolile cardiovasculare. Fumatul este foarte rău pentru vasele de sânge și se spune că ai vârsta pe care o au vasele tale de sânge. Acestea afectează creierul, rinichii, toate organele corpului și de aceea ne concentrăm asupra prevenirii. Așadar, eliminarea fumatului, exercițiile fizice, pierderea de colesterol – toți aceștia sunt factori care reduc mortalitatea”, a explicat prof. Alan Lumsden.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

În concluzie, președintele Societății Specialiștilor EndoVasculari din SUA propune câteva reguli de bază pe care toată lumea le poate respecta, pentru a reduce îmbolnăvirile.

“Sunt lucruri cunoscute, de bază. Fumatul este o mare problemă și trebuie redus. Acest obicei este foarte puțin tolerat în America. În al doilea rând, controlul tensiunii arteriale – este foarte important să fie controlată permanent. Țierea tensiunii sub control reduce foarte mult riscul de atac de inimă sau atac cerebral. Deci, programe de reducere a fumatului, oamenii trebuie ajutați să reducă acest obicei, și numărul doi - controlul permanent al tensiunii arteriale. Cu aceste două lucruri veți reduce masiv incidența bolilor cardiovasculare”, este de părere prof. Alan Lumsden.

În opinia acestuia, deși sistemul medical din România este subfinanțat, accentul ar trebui pus și aici mai ales pe prevenție, pentru că tratarea ulterioară a bolilor deja instalate este mult mai costisitoare pentru stat.

“Dorim să reducem această povară a bolilor cardiovasculare. Și în România este enevoie de o reprioritizare, pentru a ne concentra pe acele boli care sunt pe primul loc în ceea ce privește decesele. Important pentru pacienți este să înțeleagă că ceea ce provoacă cele mai multe decese este boala cardiovasculară. Frecvența acestor incidente se poate reduce în primul rând prin prevenție. Atacurile de inimă apar în mare parte ca urmare a unor cheaguri de sânge. De multe ori, atacul de inimă nu te omoară, dar îți poate afecta stilul de viață, ceea ce poate fi o povară pentru întreaga societate. De aceea, trebuie analizat unde trebuie investit, prevenirea atacurilor de inimă și apoi tratarea lor, astfel încât să prevenim aceste cheaguri să ajungă în creierul pacientului. Această prevenție este foarte importantă ca și costuri pentru întreaga societate”, a precizat prof. Alan Lumsden.

Prof. Alan Lumsden a mai spus și că România are personal medical de excepție, pe care, din păcate, îl pierde din cauza migrației.

“România are un personal medical excepțional, din păcare am înțeles că migrația afectează cadrele medicale, care merg în Europa de Vest, SUA sau Canada, pentru că sunt foarte buni. Asta este o dovadă a calității lor și a educației medicale din România. Dar eu vorbesc ca un chirurg, trebuie să operezi, e ca la atletism, cu cât te antrenezi mai mult, cu atât ești mai bun. De exemplu, bolile de inimă la copii, cazurile pediatrice. Specialiștii pleacă nu pentru că nu ar exista o cerere, dar pacienții sunt operați în străinătate și atunci acești specialiști, ca niște atleți de înaltă performanță, nu pot fi păstrați și pleacă. De aceea, este nevoie de o reprioritizare în ceea ce privește bolile cardiace pentru copii și, în general, bolile cardiovasculare”, a mai spus Lumsden.

Potrivit acestuia, cercetarea din domeniul cardiovascular este foarte avansată, iar unele tehnologii au fost prezentate și la București, în cadrul congresului. Finanțarea unor astfel de tehnologii ar putea fi, însă, o barieră în folosirea lor în România.

“Multe tehnologii noi au fost prezentate aici la acest congres. În lumea cardiovasculară vorbim despre montarea de valve aortice, un tratament foarte nou și foarte eficace, pacienții au nevoie de bypass, li se înlocuiește valva printr-o operație, care are rezultate foarte bune și durează mult timp. Sunt și alte tipuri de operații care au evoluat și acum mergem pe o chirurgie neinvazivă sau minim invazivă. Pacientul decide, el alege dacă vrea sau nu o anumită operație. Într-o țară ca România există restricții privind finanțarea. Pentru că în SUA o valvă costă 35.000 de dolari, doar valva în sine costă atât. Chiar și pentru spitalele mari, cu putere financiară, aceste costuri sunt foarte mari, însă în SUA nu poți să nu faci această operație. De aceea, în România, este o problemă cu adoptarea acestor noi tehnologii în raport cu restricțiile financiare. Totuți cred că trebuie introduse aceste noi metode care sunt cât mai puțin invazive pentru pacienți”, explică președintele ISEVS.

Cum ar putea rezolva România problema subfinanțării? “În România, speranța de viață este cu 10 ani mai mică decât în SUA, este de neacceptat. Acest lucru ar trebui să determine populația, cetățenii, publicul să facă presiuni asupra Guvernului pentru a schimba situația. O speranță de viață cu cu 10 ani mai redusă decât în alte țări este inacceptabilă. Dar asta înseamnă presiuni asupra politicienilor”, mai spune prof. Alan Lumsden.

Cea de-a treia ediție a Congresului East Meets West, care s-a desfășurat la București în perioada 26-28 septembrie 2019, a fost al treilea eveniment de acest gen organizat pentru Europa Centrală și de Est, susținut pe deplin de ISEVS – Societatea Specialiștilor EndoVasculari din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Societatea Română de Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Premieră SGR la East European Comic Con: prima colectare automată în cadrul unui eveniment de amploare
(P) Premieră SGR la East European Comic Con: prima colectare automată în cadrul unui eveniment de amploare

RetuRO, alături de organizatorul evenimentului, de TOMRA și Jerry’s Pizza, a organizat prima colectare automată a ambalajelor SGR în cadrul unui eveniment de mari dimensiuni, la East European Comic Con, desfășurat între 19 - 21 aprilie la Romexpo.

 

Cărămidă cu cărămidă, proiectul Grivița 53 prinde contur existențial. Dar mai e nevoie de ctitori...
Cărămidă cu cărămidă, proiectul Grivița 53 prinde contur existențial. Dar mai e nevoie de ctitori...

După opt ani, Grivița 53 – primul teatru construit de la zero de comunitate - începe să se vadă. Parterul teatrului, sala mare și etajul 1 sunt gata (la roșu), urmând ca până la sfârșitul lunii mai să fie finalizată integral structura.

(P) Irina Rimes și-a invitat fanii la dans prin intermediul #FreeClipChallenge. „Căștile au rămas la locul lor”
(P) Irina Rimes și-a invitat fanii la dans prin intermediul #FreeClipChallenge. „Căștile au rămas la locul lor”

Când vine vorba de lumea showbiz-ului, Irina Rimes știe cel mai bine cum să-și țină aproape fanii.

 

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.